Politikk

Nå sier Valgerd Svarstad Haugland ja til at homofile kan adoptere

På 90-tallet var hun homobevegelsens skyteskive. Nå sier den tidligere KrF-lederen ja til at homofile bør kunne adoptere.

- Jeg har endret syn, sier den tidligere KrF-lederen og sikter til flere uttalelser om homofile og homofili.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

– Omsorgsevnen avgjøres ikke av kjønn, men av personlighet og omsorgsevne, mener Valgerd Svarstad Haugland, som ikke lenger er motstander av at homofile kan adoptere barn.

Når KrF-leder Knut Arild Hareidei dag deltar i paraden i Oslo Pride – for å vise solidaritet og støtte med lesbiske, homofile, lesbiske og transpersoner etter skytetragedien i Orlando, har han hennes fulle støtte.

Mente KrFU-leder burde leve i sølibat

Den tidligere KrF-politikeren innrømmer at hun har endret syn på flere ting siden hun ledet Kristelig Folkeparti og Barne- og familiedepartementet – og sto midt i homostriden på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

 • Les også: Flere KrF-ere reagerer på at partileder Knut Arild Hareide skal gå i Pride parade på lørdag
Valgerd Svarstad Haugland ble KrFs første kvinnelige leder da hun i 2005 overtok etter Kjell Magne Bondevik.

Som fersk rikspolitiker og nestleder i KrF ble hun i 1992 overrumplet over nyheten om at lederen i KrFs ungdomsparti, Anders Gaasland, sto frem som homofil og tilhenger av lovforslag om at homofile kunne få lov til å registrere seg som partnere.

Da ga hun uttrykk for at han måtte leve i sølibat dersom han skulle ha noen fremtid som KrF-politiker.

– Jeg ville selvsagt ikke sagt det samme i dag. Dessuten uttalte jeg meg ikke slik, men nektet ikke for påstanden da journalisten la ordene i min munn. På den tiden var jeg relativt utrent i å opptre i media. Og så har jeg jo endret syn. Vi har gått en vei alle sammen. Det er jeg helt åpen på, sier hun.

Ikke stolt over egne uttalelser

Nylig beklaget hun sine uttalelser den gang til Gaasland personlig på Facebook.

«Er ikkje veldig stolt over min reaksjon, Anders, men tida gjer noko med oss. Kjekt å vera venn med deg i dag.»

Men synspunktet hun hadde, var helt i tråd med holdningen i partiet på 90-tallet.

– Jeg var jo ikke i utakt med partiet på ingen måte, sier hun, men påpeker at hun «plumpet uti det med begge bena» ved å kommentere slike personlige ting. Hun mener hun burde holdt seg til å angripe holdningen hans til partnerskapsloven.

Homofil praksis: forkastelig synd

Svarstad Haugland sier hun aldri brukte Bibelen som argument mot partnerskapsloven. Det gjorde imidlertid en av dem som nå kritiserer Hareide for å delta i Pride, Anita Apelthun Sæle. I 1992 kom hun med følgende kommentar:

«Bibelen sier klart ifra at homofil praksis er synd. På samme måte som hor og tyveri og andre synder er forkastelig. Det river samfunnet ned». og hun la til:

«Jeg tror dessuten, uten at jeg vet det, at det er mulig å bli kvitt en homofil legning. Det har jeg hørt sterke vitnesbyrd om».

Paralleller i muslimske miljøer

Hvorvidt det kan trekkes en parallell mellom homofile ungdomspolitikere som skapte furore i KrF på 90-tallet og homofile som står frem i norske muslimske miljøer i dag, vil Haugland være forsiktig å uttale seg om – fordi hun ikke kjenner de muslimske miljøene godt nok på innsiden.

– Men ut ifra det man leser aviser, kan man kanskje trekke slike slutninger, sier hun.

– Men vi er veldig lite nyanserte og tenker veldig lite gjennom at dette er faktisk nyere historie i Norge, sier hun om partnerskapslov, ekteskapslov m.m. og bemerker at den norske kirken er mye mer liberal enn kirken i en rekke andre land.

Homofile – like gode foreldre som andre

Som aktiv politiker argumenterte hun ikke bare imot partnerskapsloven og ekteskapsloven, men også mot at homofile skulle få adoptere barn.

Nå mener hun at et homofilt par kan være like gode foreldre som andre og bør ha samme rett til å adoptere.

– Livet lærer deg å se ting i perspektiv. Det lovverket vi har om det i Norge i dag, har jeg ingen problemer med å godta.

– Jeg ser jo selvfølgelig at det er positivt at barn har en far og en mor, men omsorgsevnen er ikke avhengig av kjønn, men av personlighet. Det er mange barn som trenger god omsorg, det kan de få av andre enn en mor og en far, sier hun.

Hun sier hun har full forståelse for at det fortsatt er mange som er motstander av den nye ekteskapsloven og viser til at «synet på ekteskap mellom mann og kvinne i konservativ lære er et tungt argument».

Valgerd Svarstad Haugland har vært både barne- og familieminister og kulturminister.

Utrolig krevende å så midt i homokampen

I flere år var Svarstad Haugland skyteskive for alle som ønsket bedre rettigheter for homofile.

– Jeg husker det. Da det stormet som verst, sa sønnen min en gang at «hvis jeg er homo, tror jeg mange kommer til å godte seg.»

– En ting er at jeg selv har endret standpunkt. Men jeg opplevde også at jeg ble misforstått veldig fordi jeg er KrF-er. Det er blitt påstått ting om meg i mediene. Det var veldig krevende: intense diskusjoner som dreier seg om folks følelser og menneskeverd – og at alle er verdt like mye. Det var uten tvil veldig krevende, sier hun.

Løssluppenhet i heterofile miljøer også

Dagen før Hareide deltar i Oslo Prides parade, gir han i VG uttrykk for at han håper KrFs programkomité får gjennomslag for ønsket om å droppe forslag om å reversere ekteskapsloven. Men han sier han er motstander av at homofile skal ha samme adgang som heterofile til å adoptere. Den interne diskusjonen i KrF avstår fylkesmann Haugland fra å delta i, men hun karakteriserer hans deltagelse som en fin markering.

– Han vet at ikke alle i KrF er like glad for det han gjør, men det lever han godt med. Det synes jeg er bra, sier hun.

– Det er veldig mange som forbinder toget med total løsslipp av seksualnormer. Når du kjenner en del av dem som har gått i paraden og vet hva slags syn de har på livet, så blir det litt meningsløst å fordømme hele opptoget. Det er mye fest og løssluppenhet i heterofile miljøer også, sier hun.

Massakeren i Orlando har brakt debatten om homofile

Les også

 1. Canada gjør det enklere for homofile å gi blod

 2. Er jeg Guds feilvare som homofil? | Fahad, muslim og homofil

 3. Tanker etter massakren i Orlando: De syndige | Espen Ottosen

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Homofili
 3. Landsforeningen for lesbiske og homofile
 4. Familiepolitikk