Politikk

Statsbudsjettet: Nå er de fire samarbeidpartiene enige

Etter flere fristbrudd er budsjettforhandlingene endelig over. Det ble mindre skattelettelser, flere grønne avgifter og mer til minstepensjonistene.

 • Stine Barstad

Mandag klokken 19.00 holdt de fire samarbeidspartiene en pressekonferanse der de presenterte hovedtrekkene i budsjettavtalen.

 • De borgerlige partiene flytter på 5,9 milliarder
 • 2,5 milliarder tilbakeføres til bistandsbudsjettet.
 • Nesten 2 milliarder hentes inn ved å øke grønne avgifter, som flyavgift, strømavgift og bilavgift. El-avgiften økes med 1,5 øre.
 • 4,9 milliarder hentes inn ved redusering utgifter og økte utbytter fra statlige selskaper.

Mer til bistand og til pensjonister

Hans Olav Syversen (KrF) understreker at årets forhandlinger har vært ekstra vanskelige på grunn av den situasjonen Norge står overfor nå, og at det dermed ikke er så overraskende at forhandlingene har tatt så lang tid.

— Så til det KrF er opptatt av – hvor mye som skal tas av bistanden til de fattige landene. Vi er glade for at vi har fått inn 2,5 milliarder til de fattigste landene. Det er viktig, for det er også det som på sikt hinder migrasjon.

— Minstepensjonistene vil få en økning på 4000 kroner, sier Syversen på pressekonferansen.

Likevel sier Syversen til Aftenposten at han er mest misfornøyd med at det fremdeles er kutt i langsiktig bistand.

— Men nå er tallet kommet på et annet nivå og ikke minst er innretningen endret slik at organisasjoner som jobber med god effekt i mange land kan fortsette arbeidet. Det har vært viktig for oss å få på plass. Det hadde nok vært et annet budsjett uten KrF med, sier Syversen.

Opprinnelig var det foreslått et kutt på 4,2 milliarder i bistandsbudsjettet. Med en tilbakeføring på 2,5 milliarder betyr det at bistandsbudsjettet fremdeles kuttes med 1,7 milliarder.

Løftet om 11 måneders studiestøtte i løpet av fire, gjorde at Therese Eia Lerøen, Iselin Nybø (V) og Jørgen Ringen Andersen fra Norsk studentorganiasjon fikk tatt en selfie med Ventre-leder Trine Skei Grande. Signe Dons

Gjennomslag for et grønnere budsjett

Venstres nestleder Terje Breivik sier at de har fått gjennomslag for et budsjett som går inn for et grønt skatteskifte. Budsjettforliket innebærer en økning i bevilgningene til kollektivtransport på nesten 750 millioner kroner. I tillegg styrkes naturvernet med 252 millioner kroner.

— Det er et historisk godt budsjett for naturvern, fortsetter Breivik.

— Det virkelig store grepet er et nytt statlig investeringsfond på 20 milliarder kroner som skal gå inn og investere i oppskalering av ny teknologi, sier vestres nestleder Terje Breivik til Aftenposten.

- Hva har vært hardest for Venstre å svelge?

— I et samarbeid må alle være innstilt på å gi og ta, og ta et ansvar for totaliteten, og når vi har klart å styrke budsjettet på områder som er viktig for venstre, er dette et helstøpt budsjett som venstre er godt fornøyd med, svarer han.

- Det har vært viktig å sikre skattelettelser

Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, sier at det har vært viktig for Frp å sikre sine hjertesaker.

— Vi er glade for at vi har klart å igjennom større likebehandling av pensjonister.

— Det har vært viktig for Frp å sikre skattelettelser, ikke bare til folk flest, men også til næringslivet og selskaper.

— Vi er glade for at vi nå får lavere engangsavgifter for biler, fortsetter Limi.

- Hovedtrekkene i budsjettet er fremdeles i behold

Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann, sier at det er helheten i budsjettet som er viktigst for Høyre.

— Hovedtrekkene fra budsjettet vi presenterte i oktober er fremdeles i behold, sier Flåtten.

Mariann Marthinsen i Arbeiderpartiet sier til Aftenposten at hovedkritikken hennes er at regjeringen bruker veldig mye penger, men at de likevel ikke kommer med tiltak for å møte den økte ledigheten.

— Vi har en veldig alvorlig situasjon i norsk økonomi, men det har forsvunnet litt i dragkampen om hvordan flyktningkrisen skal finansieres. Det virker ikke som om partnerne har vært opptatt av det i det hele tatt når de har forhandlet.

Ble enige på overtid

Like etter klokken fem mandag ettermiddag gikk Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi, og Venstres nestleder Terje Breivik ut fra budsjettforhandlingene for å gå i sine egne gruppemøter.

Begge sa at de regnet med at gruppene ville godkjenne resultatet.

— Jeg kan anbefale det som ligger på bordet, sa Limi, som var den første til å forlate møtet.

— Generelt sett er jeg godt fornøyd. Jeg er mest fornøyd med det som har vært viktig for oss helt fra starten av, å gjøre budsjettet for 2016 grønnere og i tillegg styrke viktige områder som sysselsetting, verdiskapning og kampen mot barnefattigdom, sa Venstres nestleder Terje Breivik.

Også parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen, og finanspolitisk talsmann for Høyre, Svein Flåtten, har sagt til Aftenposten at de vil anbefale sine grupper å gå inn for forslaget.

DN: Nesten alle skattelettelsene vil forsvinne

Det har kommet mange lekkasjer fra budsjettforhandlingene. Mandag ettermiddag skriver Dagens Næringslivat de har kilder som sier at nesten alle regjeringens forslag til skatte- og avgiftskutt for 2016 blir borte.

Aftenposten har også fått bekreftet fra kilder med kjennskap til forhandlingene, at det ligger an til økte midler til landets minstepensjonister, og innføring av en ny flyavgift.

Flere fristbrudd og krisestemning

Budsjettforhandlingene har tatt lang tid i år. Etter krisestemning på fredag, én uke etter den første formelle tidsfristen, løsnet det endelig på lørdag etter et møte på statsministerens kontor.

Representantene fra regjeringspartiene og samarbeidspartiene satt i møter hele søndagen, og søndag kveld sa finanspolitisk talsmann for Frp at de "begynte å se konturene av en enighet."

Steile fronter under årets forhandlinger

Det har vært harde tautrekkinger i årets budsjettforhandling. Så sent som onsdag forrige uke sa Venstre og Kristelig Folkeparti klart nei til et forslag som regjeringspartiene håpet kunne være en løsning på de langvarige forhandlingene.

Venstres nestleder, Terje Breivik, oppsummerte det slik:

— Tilbudet er ikke grønt nok.

Da mente heller ikke KrF at forslaget var godt nok.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Venstre og KrF har skjerpet budsjettkravene

 2. POLITIKK

  Frps forhandlingsleder: - Vi må innse at flyavgiften ikke blir noe tema nå

 3. POLITIKK

  Frp står likevel bak flypassasjeravgiften

 4. POLITIKK

  Rockabilly-artist en av flere ukjente bakmenn i budsjettforhandlingene

 5. POLITIKK

  Venstre-opprør landet rundt: Vil bryte med Regjeringen hvis ikke klimaprofil endres

 6. POLITIKK

  KrF provosert av forsterkede Frp-utsagn om bensinpriser