Politikk

Frp-talsmann mener Norge bør slutte å ta imot asylsøkere

Om Frps innvandringspolitiske talsmann får bestemme, skal det ikke lenger være mulig å søke asyl i Norge uten å være godkjent av FN først.

Mazyar Keshvari kom selv til Norge som asylsøker fra Iran. Nå mener han Europa bør slutte å ta imot asylsøkere, og heller konsentrere seg om kvoteflyktninger.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Fredag åpner Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen.

Her skal Frp ikke vedta noe nytt partiprogram, men innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari mener likevel viktige, nye prinsipper bør spikres.

"Dagens asylsystem er (...) et særdeles dårlig redskap dersom målet er humanitær hjelp" , heter det i et forslag fra Keshvari.

Vil endre Flyktningekonvensjonen

Stortingsrepresentanten mener Norge må jobbe internasjonalt for at Flyktningkonvensjonen fra 1951, som han mener er utdatert, endres.

— En måte å gjøre dette på kan være at vi rett og slett slutter med asylordningen slik den er og kun tar imot flyktninger. Det forutsetter at det opprettes noen større flyktningemottak rundt i verden, fremfor å bruke så mye ressurser i etterkant på å finne ut hvem som er reelt forfulgt og ikke, sier Keshvari til Aftenposten.

Opprette leire i nærområdene

Slik ser Keshvari for seg at en ny modell kan se ut:

 • Det sendes et tydelig signal om at asylsøkere som kommer utenom FN-systemet ikke blir akseptert.
 • Det opprettes flere leirer i nærområdene der det er konflikter.
 • Personer som vil påberope seg flyktningestatus må kontakte disse leirene eller FN-apparatet.
 • Norge og andre europeiske land kartlegger hvor mange flyktninger de har kapasitet til å ta imot, og melder inn dette.
 • Midler som spares ved at man ikke bruker tid på å ta imot asylsøkere brukes i nærområdene.

Vil ta imot færre totalt

Frp-politikeren legger ikke skjul på at han mener antallet kvoteflyktninger og asylsøkere Norge samlet tar imot i dag er for høyt.

— Jeg mener det ikke er bærekraftig å fortsette med den typen tall. I fjor alene kom det 614000 asylsøkere til Europa, påpeker Keshvari.

- Men kapasiteten vil kunne endre seg over tid. Et år kan Norge eksempelvis ha mulighet til å ta imot 3200, et år 6000 og et annet 1200, sier han.

Keshvari mener debatten om å slutte å ta imot asylsøkere tvinger seg frem i hele Europa, blant annet i lys av den aktuelle situasjonen i Middelhavet og den vanskelige økonomiske situasjonen i flere av de søreuropeiske landene.

— Jeg tenker at vi må sende et klart og tydelig signal til verden om at vi har sluttet med den biten av det som går på å ta imot asylsøkere. Det er ikke noe ett land kan gjøre alene, men jeg tror dette er en debatt som må komme.

- Hva skjer med båtflyktningene i Middelhavet med din modell?

— Akutt nødhjelp skal vi gi, vi skal ikke se på at folk drukner. Men i stedet for å frakte dem til Europa, skal vi kjøre dem tilbake til havnen de kom fra. Så må de eventuelt henvende seg til flyktningleire som er opprettet ulike steder.

Kom selv som asylsøker

Keshvari og hans familie kom selv til Norge som asylsøkere fra Iran på 1980-tallet.

- Hva skulle din familie gjort om dere ikke hadde hatt muligheten til å søke asyl i Norge?

— Da måtte vi tatt kontakt med et av kontorene i nærområdene og søkt om beskyttelse der. Enten er man forfulgt eller så er man det ikke, og det vil ikke endres ved den ordningen jeg tar til orde for.

- Er det ikke et paradoks at du nå vil avvikle systemet som hjalp deg til Norge?

— Nei, jeg ser ikke på det slik. De som har krav på beskyttelse vil fortsatt få det. I motsetning til mange andre som har kommet har jeg aldri vært tilbake i Iran på ferie. For oss ville ikke det vært mulig. For øvrig syns jeg det er interessant at min personlige bakgrunn og opprinnelse skal ha noe å si for å kunne komme med politiske løsninger på store utfordringer Europa og Norge står overfor.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter

Les også

 1. Solberg ber om borgerlig fremsnakking fra Frp og KrF

 2. Støre vil ta imot 10 000 Syria-flyktninger over to år

 3. Frp får refs for å ødelegge den gode stemningen fra Nydalen

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015