Politikk

Christian Tybring-Gjedde har trukket seg fra sentralstyret i Frp

Christian Tybring-Gjedde har trukket seg fra Frps sentralstyre.

Christian Tybring-Gjedde har trukket seg fra Frps sentralstyre.
  • Torgeir Strandberg
    Journalist
  • NTB

– Jeg hadde bare ikke lyst til å sitte der mer, sier Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Han sier at han trakk seg fra sentralstyret for rundt tre uker siden. Han vil ikke si noe om grunnen til at han trakk seg. Tybring-Gjedde kom inn i sentralstyret til Frp via et benkeforslag og påfølgende kampvotering i 2019 på partiets landsmøte.

– Det var mitt valg, og det var ikke noe privat, sier Tybring-Gjedde om å trekke seg fra vervet.

Listhaug: Ble ikke valgt til verv

Partileder Sylvi Listhaug skriver i en SMS til NTB at hun tar Tybring-Gjeddes avgjørelse til etterretning.

«Vi registrerer at Christian har trukket seg som en direkte konsekvens av at han ikke ble valgt til et internasjonalt verv i stortingsgruppen. Det tar vi selvsagt til etterretning.»

Tybring-Gjedde gikk i oktober ut mot partiledelsen etter at han ikke fikk vervet i Natos parlamentarikerforsamling, der han tidligere har vært leder for Norges delegasjon.

Forsamlingen skal knytte de folkevalgte i medlemslandene tettere til Nato. De har ordinære møter én gang i halvåret og jobber med å utforme Natos politikk.

Tybring-Gjedde forklarer til Aftenposten at han ikke ble innstilt til vervet, noe han syns var overraskende.

– Jeg føler jeg var den klart best kvalifiserte til å ta dette vervet. Jeg har jobbet med Nato og har hatt flere verv der. Jeg tror de fleste vil mene jeg var best kvalifisert, og mye av mitt engasjement på Stortinget var knyttet opp mot dette, sier Tybring-Gjedde.

Når det kommer til spørsmålet om hvorfor han trekker seg fra sentralstyret etter dette, sier Tybring-Gjedde at han ikke vil trosse partiet når de sender det han omtaler som et tydelig signal.

– Det er ikke mer dramatisk enn det, sier Tybring-Gjedde.

– Frustrert

21. oktober gikk Tybring-Gjedde ut på sin egen Facebook-side og kritiserte Frp-ledelsen for at han ikke fikk fornyet tillit i posisjonen.

«Jeg må samtidig nevne at ledelsen i mitt eget parti har valgt å frata meg vervet som medlem av Nato PA i den nye stortingsperioden, noe som har skuffet meg og jeg naturlig nok har protestert imot. Ledelsen har heller valgt en medrepresentant uten relevant bakgrunn og som heller ikke har bruk for informasjonen som blir formidlet i et slikt forum i sin politiske hverdag. Beklager, men jeg måtte bare formidle min frustrasjon.»

I stedet for Tybring-Gjedde ble Erlend Wiborg valgt fra Frp. Tybring-Gjedde sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, mens Wiborg sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Erlend Wiborg er klar på at han både har erfaring og er engasjert i Nato-politikk.

– Jeg har hatt verv i Natos parlamentarikerforsamling siden 2017, og jeg ønsket i likhet med Tybring-Gjedde å fortsette. Jeg er glad for at stortingsgruppen ga meg tillit til fire nye år. Sikkerhetspolitikk er noe jeg alltid har engasjert meg i politisk da det er grunnstenen i demokratiet vårt, sier Wiborg.

Han avviser spørsmålet om at han eller andre i partiet ønsket å få Tybring-Gjedde vekk fra posisjonen.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Christian Tybring-Gjedde
  3. Sylvi Listhaug