Aktor om Liadals forklaring: – Har rett og slett snakket usant

Statsadvokat Monica Krag Pettersen mener bedrageritiltalte Hege Haukeland Liadal (Ap) har forklart seg usant om reiseregningene hun har sendt til Stortinget.

Statsadvokat Monica Krag Pettersen i rettssaken mot tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap), som er tiltalt for grovt bedrageri av Stortinget.

I sin prosedyre tirsdag tok statsadvokat Pettersen for seg det Liadal har forklart, både underveis i rettssaken og overfor Aftenposten og Stortinget.

Hun vektla at det er opp til retten å vurdere Liadals troverdighet, men argumenterte tydelig for at tiltaltes forklaring ikke er pålitelig.

– Hun har gjennomgående sagt at hun ikke husker. Når hun i retten i ettertid forklarer seg, er det basert på at hun har nøstet opp hva som har skjedd, og forklarer hva hun mener trolig har skjedd, sa statsadvokaten.

Hun mener Liadal har et sterkt motiv for å tilsløre eller forklare seg usant ettersom hun nekter straffskyld.

– Hun har motiv for å tilsløre de faktiske forhold og har rett og slett snakket usant. I mange tilfeller kan retten helt se bort fra hennes forklaring. Hun har rekonstruert og synset, sa statsadvokaten.

Endret forklaring

Hege Haukeland Liadal (Ap) er tiltalt for å ha levert fiktive reiseregninger mens hun satt på Stortinget.

Saken startet med at Aftenposten avslørte Ap-politikerens fiktive reiseregninger i april 2019.

Statsadvokaten mener det er påfallende at Liadal forklarer at hun husker mindre i dag, samtidig som hun står hardere fast på at reiseregningene ikke inneholdt uriktige opplysninger.

Tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) i Oslo tingrett da rettssaken mot henne startet.

– Jeg er i stuss over forklaringen på enkelte punkter. Hun gir uttrykk for å huske mindre nå i dag, samtidig som hun er mer fast på at reiseregningene ikke inneholder uriktige opplysninger, sa aktor.

Hun mener den tidligere stortingsrepresentanten har et sterkt motiv for ikke å fortelle sannheten.

Les også

Bedrageritiltalt Ap-politiker: Jeg sliter med å huske tall

– Det er et stort fall å fra det ene øyeblikket sitte på Stortinget som en av folkets ypperste tillitspersoner, til å sitte som tiltalt i en straffesak som springer ut i at man har misbrukt den tilliten, sa Krag Pettersen.

Grovt bedrageri

Statsadvokaten viste til flere eksempler som trekker Liadals troverdighet i tvil. Blant annet en todagersreise hun skal ha vært på, som ved nærmere undersøkelse viste seg å vare i bare én dag. Og kun deler av denne ene dagen.

Krag Pettersen trekker også forklaringen om at Liadal har «kladdet» reiseregningene lang tid i forkant, i tvil. Statsadvokaten sa at nesten alle reiseregningene er opprettet kort tid før reisen, under reisen, kort tid etter reisen eller i nær tilknytning til reisen.

Hun understrekte også at grunnlaget for at bedrageriet vurderes som grovt, ikke er den samlede summen, som nå er oppjustert til 125.000, men at Liadal misbrukte tillitsvervet som stortingsrepresentant til å gjøre dette.

– Normalt vil beløpets størrelse stå sentralt for om bedrageriet er grovt, men i vår sak er beløpet underordnet, sa Krag Pettersen.

– Selv om retten skulle finne at Liadal bare skal dømmes for noen av reiseregningene, vil det uavhengig av dette være tale om et grovt bedrageri, sa hun.

Stor inkassogjeld

Påtalemyndigheten mener den tidligere stortingsrepresentanten har hatt et klart motiv for å skaffe seg økonomisk vinning.

Gjennomgang av familiens økonomi og skattemeldinger viser at hun hadde forbrukslån og ingen sparepenger.

– Gjennomgang av Liadals lønnskonto viser at hun har hatt inkassoregninger på 856.000 kroner fra 2013 til 2019. Hun hadde dårlig likviditet, regninger ble ikke betalt ved forfall. Dessuten var forbruk til varekjøp unormalt høyt. Dette var en økonomi som stadig var bakpå og hadde behov for tilførsel av kapital, sa statsadvokat Monica Krag Pettersen.

Erik Lea er Liadals forsvarer.

Liadals forsvarer Erik Lea sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere saken mens prosedyrene pågår. Liadal nekter straffskyld for grovt bedrageri.

Dette er den andre straffesaken knyttet til falske reiseregninger på Stortinget.

Tidligere Frp-politiker Mazyar Keshvari ble i oktober 2020 dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesterett for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget og på den måten svindlet til seg 450.000 kroner. Dette skjedde også etter en avsløring i Aftenposten.