Kan være SVs dårligste resultat noen sinne

SVs valgvake brøt ut i jubel med en prognose på 4,1 prosent. Så falt partiet under sperregrensen.

Hallgeir Langeland måtte ut og ta en røyk under SVs valgvake i Stavanger.
Inga Marte Thorkildsen (t.h.) var "sinnsykt nervøs" før klokken 21, og prognosene tilsier at hun godt kan fortsette å være det langt utover valgnatten.

SV gikk inn i valgkampen med svært dårlig oppslutning på meningsmålingene, men løftet seg i ukene før valget. Likevel var nervøsiteten til å ta og føle på under SV valgvake på Rockefeller før valgdagsmålingen kom.

— Jeg er sinnsykt nervøs, medga nestleder Inga Marte Thorkildsen da hun åpnet valgvaken rett før klokken 20.

Under sperregrensen

Da de foreløpige prognosene klokken 21 ble lagt frem, slapp SV-erne jubelen løs. Partiet fikk da 4,1 prosent, like over sperregrensen på fire prosent.

Etter at jubelen over den første prognosen ga seg, skiftet imidlertid stemningen noe.

— Folk her føler at de virkelig har stått på, det har vært blod, svette og tårer, så får vi håper det blir jubeltårer til slutt, sier Thorkildsen til NRK.

Langeland tror løpet er kjørt

SVs førstekandidat i Rogaland, Hallgeir Langeland, er forberedt på å vente lenge før han får vite om han får en femte periode på Stortinget.— Dette begynner å bli en vane, sier Langeland til Stavanger Aftenblad, som kom inn på Stortinget med utjevningsmandat både i 2009 og 1997.

— Jeg forventet at både at vi kunne havne rett under, eller rett over sperregrensa, akkurat nå ser det jo ut som vi klarer oss. Men jeg må nok holde meg våken lenge før jeg får vite om jeg kommer inn på utjevning eller ikke, sier Langeland, som har gitt opp å bli valgt inn direkte.

— Hvis ikke resultatet avviker totalt i Rogaland fra resten av landet, men det tror jeg ikke, sier Hallgeir Langeland.

Solhjell spent

Også Bård Vegar Solhjell medgir at partiets skjebne i årets valg ikke er avgjort.

— Dette er utrolig mye mer spennende enn jeg skulle ønske. Men jeg har forberedt meg på en spennende thriller av en natt, sier Bård Vegar Solhjell.

Og i prognosen klokken 21.20 falt SV til 3,9 prosent - altså under den magiske sperregrensen.

— Vi gikk inn i valgkampen med svake målinger, men vi har mobilisert. Om det holder helt inn, er jeg spent på, sier en tydelig nervøs Solhjell.

- Et svakt resultat

Han medgir at oppslutningen uansett er skuffende for partiet.

— Dette er et svakt valgresultat for oss. Målet vårt var å snu tendensen fra 2011, der vi fikk 4,1 prosent, med ny partileder. Jeg er stolt av den jobben han har gjort i valgkampen, sier Solhjell.

Skulle partiet havne under sperregrensen, vil det i så fall være det dårligste resultatet i SVs 38 år gamle historie. I 1977 fikk partiet 4,2 prosent, som er foreløpig bunnrekord.

Man må tilbake til 1969 og forløperen Sosialistisk Folkeparti for å finne dårligere resultat, da SF havnet på 3,5 prosent.

- Lysbakken «i tenkeboksen»

Også Roger Sandum frykter sperregrensen, samt at Audun Lysbakken skal falle ut av Stortinget fra Hordaland. Han var Kristin Halvorsens nærmeste presserådgiver og statssekretær i forrige stortingsvalg, men jobber i dag som kommunikasjonsrådgiver hos Gambit H+K

Dersom Audun Lysbakken skulle falle ut av Stortinget, tror Sandum at SV-lederen vil ” gå i tenkeboksen” når det gjelder partiledervervet.

-Det vil være veldig krevende å gjenreise SV dersom han ikke har den talerstolen, sier han og sikter til stortingstaburetten. Han tror imidlertid ikke det vil komme noe krav fra partiet om at han i en slik situasjon må trekke seg.

Foreløpig viser prognosene at Lysbakken er inne i Hordaland, selv om partiet skulle havne under sperregrensen.

Han og Heikki Holmås fra Oslo er de eneste som kommer inn på Stortinget slik prognosene står nå, men også Ingunn Gjerstad i Oslo og Snorre Valen i Sør-Trøndelag ligger helt i nærheten av en stortingsplass, selv om partiet skulle havne under sperregrensen.