Politikk

Ap ruster seg for exit-Stoltenberg

Tirsdag er Jens Stoltenbergs første anledning til å fortelle Arbeiderpartiet at det må finne en ny leder, da er veien åpen for Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre må gjøre seg klar til å overta som partileder og statsministerkandidat Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

 • Gunnar Kagge
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Søndag kveld vil ikke Jens Stoltenberg kommentere muligheten for at han blir ny NATO-sjef, men tirsdag er første anledning til å fortelle Arbeiderpartiet at det må finne en ny leder.

— Stoltenberg holder fast på at han ikke vil kommentere disse ryktene, sier Jens Stoltenbergs pressetalsmann Sindre Fossum Beyer til Aftenposten søndag kveld.

Tirsdag og onsdag er det landsstyremøte i Arbeiderpartiet.

Tirsdag klokken 14.20 går Jens Stoltenberg på talerstolen for å snakke om den politiske situasjonen. Det har vært spekulert i om Stoltenberg vil bruke denne anledningen til å varsle at han går av som leder i Arbeiderpartiet. Landsstyret er det høyeste organet i Ap utenom landsmøtene, som holdes annethvert år.

LES OGSÅ:Brikke i stort spill

Tyrkere og X'er

Fra sentralt hold i partiet understrekes det at man ikke aner hvor lang tid prosessen frem til Stoltenberg eventuelt velges til ny generalsekretær vil ta - han kan bli utnevnt neste uke, i mai eller i verste fall så sent som september. Dette gjør det også vanskeligere for Arbeiderpartiet å legge planer for et lederskifte.

— Det er fortsatt mange X'er her, sier en sentralt plassert kilde.

En annen kilde snakker ikke om X'er, men minner om at NATOs generalsekretær utnevnes ved konsensus, det betyr at alle må være enige. I 2009 forsinket Tyrkia utnevnelsen av Anders Fogh Rasmussen. De 27 andre medlemslandene støttet ham, men Tyrkias president Abdullah Gul nektet lenge å bøye seg. Men ga til slutt etter for presset. Kilden gir inntrykk av at man er forberedt på at enkelte søreuropeiske land kan skape problemer.

LES OGSÅ: Jobbintervju i vinterferien

Dersom det trekker ut med utnevnelsen, kan Stoltenberg bli sittende som partileder. Men den dagen han utnevnes må han trekke seg.

Støre eneste kandidat

Etter det Aftenposten forstår, ser man for seg to ulike måter å løse dette på:

 • Skjer utnevnelsen av Stoltenberg raskt, blir det mest sannsynlig avholdt et ekstraordinært landsmøte.
 • Trekker utnevnelsen ut i tid, er det mer som taler for å vente med lederskiftet til det ordinære landsmøtet i april 2015. Da rykker dagens nestleder Helga Pedersen opp som partileder frem til landsmøtet.
  LES OGSÅ: Jens skulle stelle hjemme

Uansett hvilken av måtene det skjer på, tror sentrale kilder Aftenposten har snakket med at Aps nye leder og statsministerkandidat vil hete Jonas Gahr Støre.

— Det kan høres veldig arrogant ut å si at det bare finnes en person som kan ta over, men skal du analysere hvordan bildet ser ut i dag, vil det ende opp med Jonas, sier en sentralt plassert Ap-kilde til Aftenposten.

Jonas Gahr Støre sier søndag kveld at han ikke har noen kommentar, eller svar på spørsmål om egen politiske fremtid.

Onsdag sa han følgende til Bergens Tidende om spekulasjonene om at han kan bli Aps nye leder:

— Det er hyggelig å bli snakket pent om og få anerkjennelse for den jobben jeg gjør. Men vi er ikke der hvor mediespekulasjonene er. Vi har en dyktig leder og han er fortsatt leder.

 1. Les også

  LO-topper vil heller ha Giske som Ap-leder

 2. Les også

  - Stoltenberg brukte vinterferien til NATO-samtaler

 3. Les også

  NATO-kilder: Toppjobben kan bli avgjort i neste uke

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Støre med oppsiktsvekkende Giske-spark til Stoltenberg

 2. POLITIKK

  Støre kaller Trond Giske inn på teppet etter nye varsler

 3. VERDEN

  VG: Tyrkia nekter å godkjenne NATOs forsvarsplan for Norge

 4. POLITIKK

  Jens Stoltenberg fornøyd med at Ap sa nei til atomvåpenforbud

 5. POLITIKK

  Ap-kilder: Et parti lammet av konflikter

 6. POLITIKK

  Tajik ble holdt utenfor Støres metoo-krisegruppe etter omdiskutert Facebook-post