Politikk

MDG svinger mot sentrum

Øk pensjonsalderen, senk formuesskatten og redusér sykelønnen, foreslår et utvalg i MDG. Rasmus Hansson er glad for at forslagene kommer.

Lan Marie Ngyuen Berg, Rasmus Hansson og mange andre på landsmøtet i MDG ankom med sykkel til hotellet på Risløkka i Oslo. Men sykkelturen var mest til ære for pressen, den startet like rundt hjørnet for flere av syklistene. Kanskje ikke så rart på en gråværsdag med regn i luften og 5-6 plussgrader.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Denne helgen avholder MDG landsmøte på Risløkka i Oslo.

Hverken rødt eller blått, men fremover, er budskapet fra partiet også denne gangen. «Blokkuavhengig» er begrepet de selv, med suksess, har lansert. De ønsker ikke å knytte seg til noen av fløyene i politikken.

Men i det norske språket finnes det annet og velbrukt ord for partier som plasserer seg imellom fløyene: «sentrumsparti».

Rasmus Hansson, talsperson og partiets eneste stortingsrepresentant, avviser ikke merkelappen.

— Jeg er ikke altfor opptatt av ordkløyveri. Det som er viktigst, som vi allerede har vist, er at vi er uavhengig av ideologiene som danner grunnlaget for de to store blokkene. Det gjør oss til en slags frispiller i det klassiske partilandskapet. Om folk vil kalle oss sentrumsparti eller grønn blokk, så sier vi lykke til på reisen og deltar i diskusjonen.

I landsmøtetalen sin fredag trakk Hansson frem behovet for å bygge et samarbeid nasjonalt med de tradisjonelle sentrumspartiene KrF, Sp og Venstre – samt SV – ved valget i 2017.

LES KRONIKKEN:

Les også

«Vitsingen om MDG er et forsøk på å løpe fra klimaangsten», skriver Bjørn Stærk

Konkluderer først til neste år

Det er lite konkret politikk som skal vedtas på årets landsmøte. Men til neste år skal et omfattende, toårig arbeid for å fornye programmet konkluderes.

Utvalget som er satt ned for å revidere partiets økonomi— og næringspolitikk, kom nylig med flere oppsiktsvekkende forslag i sin rapport.

Den grønne tråden er å redusere statens utgifter, samtidig som inntektene økes. Slik kan norsk olje- og gassvirksomhet fases ut uten at konsekvensene blir for store. Utvalget går dermed i rette med anklagene om at partiet står for en uansvarlig økonomisk politikk.

Selv om enkeltforslag kan være harde å svelge for eventuelle samarbeidspartier både til venstre og høyre, tar forslagene samlet sett partiet klart i en såkalt ansvarlig retning.

Utvalget foreslår blant annet:

 • Hev nedre pensjonsgrense fra 62 til 64 år.
 • Reduser sykelønnen fra 100 til 80 prosent for dem som tjener over 270.000 kr i året.
 • Dropp målet om seks timers arbeidsdag med tilsvarende lønnsreduksjon. Innfør heller en ekstra ferieuke, men bare når produktivitetsveksten tillater det.
 • Kutt formuesskatten kraftig.
 • Dropp målet om kostbare reformer, som gratis tannhelse og minstenorm for lærertetthet.
 • Gjeninnfør arveavgiften og innfør en nasjonal eiendomsskatt.
 • Fjern pendlerfradraget på skatten og fjern BSU-ordningen.
Den grønne løperen ble rullet ut for delegatene før de ankom.

Hansson avviser ikke kutt

Mest oppsiktsvekkende er forslaget om å kutte i sykelønnen. Ikke noe parti støtter i dag kutt i denne. Rasmus Hansson er glad for at forslaget kommer på bordet, men understreker at han ikke har tatt stilling til det ennå.

— Det som er bra med forslaget, er at det viser at vi ikke viker tilbake for å si høyt og tydelig at vi kommer til å få det litt strammere økonomisk her i landet. Vi skal gjennom en omstillingsperiode som ikke blir gratis eller går av seg selv, sier stortingsrepresentanten.

Han understreker at målet må være å gi partiprogrammet «en nøktern økonomisk profil», hvor det samtidig frigjøres midler til investeringer for å bygge et nytt næringsliv som erstatning for oljevirksomhet.

— Da er det fornuftig og rimelig å se på de store postene i statsbudsjettet, hvor en justering kan frigjøre forholdsvis mye penger. Sykelønnsordningen er en slik post, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Aftenposten på lederplass: «Egenandel på sykefravær er et ærlig svar på en nødvendig prioritering»

MDGs to byråder i Oslo - Lan Marie Nguyen Berg (t.v) og Hanna Marcussen - fikk æren av å åpne landsmøtet.

Eldrebølge og oljekutt

Utvalget har vært ledet av Hallvard Surlien. 26-åringen har et ukjent navn utenfor partiet, men har tidligere ledet Grønn ungdom og satt inntil i fjor i MDGs sentralstyre.

— Vi foreslår tiltak som skal bidra til å skape en mer bærekraftig veldferdsstat. Altså en velferdsstat som ikke er finansiert av olje, men hvor vi greier å dekke inn for utgiftene som kommer med eldrebølgen, sier Surlien.

Han mener partiet tidligere har vært mest opptatt av å flytte debatten ved å si at oljevirksomheten må fases ut, men uten å peke på alternativene.

— Vi har kanskje manglet litt på å ha en troverdig politikk for næringslivet og finansieringen av velferdsstaten, så det er hva vi prøver å få på plass med disse forslagene.

LES OGSÅ:

Les også

MDG-topp refser Hanssons lederstil

Ligger under sperregrensen

MDG har en erklært ambisjon om å greie sperregrensen ved stortingsvalget i 2017 og komme opp på 15 prosents oppslutning i 2021. Det er et stykke igjen dit.

Etter kontinuerlig vekst i fire år snuste partiet på 5-tallet i fjor høst. Nå peker pilene motsatt vei. Snittet av meningsmålingene i mars var 3,1 prosent – godt under sperregrensen.

I Aftenpostens måling i mars endte MDG på 3,0 prosent.

Men dalende oppslutning la tilsynelatende ingen demper på Rasmus Hansson da han entret scenen på landsmøtet. Han brukte talen sin blant annet til å stake ut en tydelig kurs. Han slo fast at målet må være «å vise at MDG driver gjennomtenkt og ansvarlig politikk på alle områder».

— Vi skal ha null respekt for fastgrodd politikk. Men det betyr også at vi må ta vanskelige avgjørelser, som ikke alle er enige i. Det er ikke alltid sånn at vi kan velge den enkleste og minst konfliktfylte løsningen, sa han.

Om han med det siktet til sykelønnskutt, miljøutfordringer eller begge deler, sa han ikke.

Les også

 1. Statsministeren feilinformerte Stortinget

 2. - Uten Marka-grensen ville det vært Shell-stasjon på Kikut

 3. Så mye tjente partilederne i 2014

Les mer om

 1. Politikk