- De som har høyest feber, får ikke medisin

Venstres leder Lars Sponheim frykter at bedriftene vil bli skuffet over krisepakken, og at arbeidsplassene utebilr.

Lars Sponheim er bare delvis fornøyd med regjeringens krisepakke.

Les også:

Sponheim mener Norge kan komme langt med en krisepakke på 20 milliarder, og sier han er glad for at regjeringen har fulgt opp en rekke av innspillene fra Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti når det gjelder forskning, høyere utdanning og miljø.

— Jeg tror dette kan være et bra nivå, gitt at vi har og fortsatt vil ha lav rente. Jeg tror det er mye bra bruk av penger, sier Sponheim til Aftenposten.no.

Venstres to viktigste innspill til dagens krisepakke har vært at pakken skulle ha en grønn profil, og hensynet til import- og eksportindustrien. Sponheim mener kravene bare er delvis innfridd.

- Det er mye bra. Det er kjempebra at snekkere som i 2008 bygde luksushytter i Hallingda, nå skal gjøre noe med skolene i Hønefoss og Drammen, men de som virkelig er i krise - eksportbedriftene og hjørnesteinsbedriftene - får ingenting av dette skattevirkemiddelet, sier han.

— Regjeringen sliter med å få beståttkarakter når det gjelder eksportindustrien. De gjør mye bra for annen industri og små entreprenører, men eksportbedriftene burde fått mer skattehjelp til å ta vare på folkene sine.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se videoen i større format

— Bedriftene kan bli skuffet

— Virkemiddelet er bra for dem som treffes av det, men de som har høyest feber har ikke fått febernedsettende midler av regjeringen - og det blir feil, mener Sponheim. Han frykter den psykologiske virkningen av den rødgrønne pakken.

— Bedriftene hadde nok håpet på tiltak som hadde fått direkte konsekvenser for budsjettarbeidet og prognoser for hva de trenger av ansatte. Jeg frykter at bedriftene er blitt skuffet i dag, og at dette vil gi en rekyl som kan gi økt arbeidsledighet.


Bakgrunn:

— Trenger mer hjelp

Sponheim har klare forventninger til bankpakken som skal lanseres 9. februar.

— De bedriftene som har finansiert seg med obligasjonslån som utløper i 2009, må få hjelp til å løse inn disse. Gjør de ikke det, så vil vi se dramatiske effekter. Det rare er at det er akkurat de bedriftene som ikke har fått god nok hjelp i dag, mener Sponheim.

- Venstre ville ført en helt annen bedriftspolitikk også i gode tider. Dette er en regjering som er ti ganger mer glad i barnehager enn i bedrifter, og det straffer seg når du skal slåss for arbeidsplasser i dårlige tider.

- Delvis bestått

På miljøsiden gir Sponheim karakteren delvis bestått.

— Det er bestått, men det mangler en pluss bak. De burde gjort noe kraftfullt for å stimulere alternativ energi. Det hadde gitt byggeaktivitet, nye prosjektet og kunne hjulpet eksportindustrien. Her gjenstår det arbeid, sier Lars Sponheim, som varsler at Venstre vil jobbe for å forbedre miljøprofilen når saken kommer til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se videoen i større format

Høyre: — Bruker bare halve verktøykassa

Jan Tore Sanner (H) mener regjeringen burde ha gitt bedriftene mer skattelette.

– Tiltakspakkens store svakhet er fraværet av tiltak som vil merkes på arbeidsplassene utenom bygg- og anleggssektoren: Regjeringen bruker bare halvparten av virkemidlene i verktøykassen, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Sanner sier han er fornøyd med tiltakene for bygg- og anleggssektoren, men at

Les også

Krisepakke på 20 milliarder

er for dårlig på andre områder.

– Det er skuffende at regjeringen ikke engang har trukket tilbake skatteskjerpelsene som ble innført ved nyttår, og som rammer mange arbeidsplasser, sier han videre.

Partileder Erna Solberg mener pakken er for dårlig for konkurranseutsatte bedrifter.

— Jeg savner først og fremst tiltak som kan fremme kostnadskutt i bedriftene. Pakken treffer ikke konkurranseutsatte bedrifter godt nok, og det er ikke sikkert dette er nok, sier hun til Aftenposten.nos reporter i Vandrehallen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se videoen i større format

Frp: — For liten

— Krisepakken inneholder mange gode forslag Frp vil støtte. Men jeg frykter at totalrammen på pakken er for liten, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun mener totalrammen burde ligget på mellom 1 og 1,5 prosent av bruttonasjonalproduktet, om lag 30 milliarder kroner.

Hun mener også pakken burde inneholdt mer skattelette, men gir Regjeringen ros for å øke bevilgningene til kommunene.

- Pakken er særdeles skuffende når det gjelder skattelette for private. Frp hadde forventet kraftigere lut enn dette, sier Jensen til Aftenposten.no.

Da Kristin Halvorsen la frem regjeringens krisepakke i Stortinget, beskyldte hun opposisjonspartiene for å ha spilt inn gamle kjepphester og tiltak som ikke har noe med finanskrisen å gjøre. Siv Jensen sender kritikken i retur.

— Vi føler oss ikke truffet. Det var mange forslag til tiltak vi lot være å komme med, selv om vi mener de hadde vært riktige. Det er jo tvert imot regjeringen selv som har lagt inn ting i pakken som ikke har med finanskrisen å gjøre, sier Jensen. Hun viser blant annet til forslaget om nye stillinger i politiet, og ekstrabevilgningen tril Mongstad på nær én milliard kroner.

— Fremskrittspartiet er selvfølgelig glade for at politiet får mer, men hverken dette eller Mongstad-milliarden er egentlig tiltak som har noe med finanskrisen å gjøre, sier Jensen.

Også NHO-direktør Finn Bergesen jr savnet flere tiltak som er rettet mot konkurranseutsatte næringer.

— Jeg hadde sett for meg en pakke med en bedre sysselsettingsprofil, sier han til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se videoen i større format

Ikke grønn nok

– Regjeringen kommer med flere gode tiltak for å sikre arbeidsplasser og dempe finanskrisens virkninger, men vi skulle ønske at pakken hadde en enda tydeligere grønn profil, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen ifølge NTB.

KrF sier også at partiet frykter krisepakken kommer for sent for mange bedrifter.

Skeptiske

De parlamentariske lederne i opposisjonen hadde tidligere denne måneden møte med Regjeringen der de ble bedt om å legge frem sine ønsker for den kommende krisepakken. Regjeringen valgte da å

Les også

- Ren enveiskommunikasjon

, og kom verken med informasjon om omfanget på pakken, eller hvilke tiltak de vurderte.

Opposisjonslederne hadde etter møtet begrenset tro på at deres innspill ville prege krisepakken.

Aftenposten Web-tv: Flere reaksjoner på krisepakken