Solberg ber om borgerlig fremsnakking fra Frp og KrF

GARDERMOEN (Aftenposten): Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer de borgerlige kranglefantene om å legge de harde ordene til side når de holder sine landsmøter.

Erna Solberg avsluttet landsmøtet på Gardermoen med å ta alle kandidatene som stiller til valg for Høyre til høsten opp på scenen.

De kommende to helgene skal kamphanene i Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti samle sine politikere fra hele landet til landsmøter.

Erna Solberg håper de borgerlige partnerne vil bruke tiden der på å snakke om det de får utrettet i fellesskap, ikke de politiske konfliktene som har ført til bitre ordkriger i vår.

— Jeg tror det er viktig å understreke at vi er innstilt på samarbeid, og ønsker det. Det er viktig at løsningene står i fokus, ikke spørsmål om politisk spill eller andre partier, sier Solberg til Aftenposten om de borgerlige landsmøtene.

- Etter konfliktene i vår, er du redd for at landsmøtene til Frp og KrF brukes til å bygge opp fronter heller enn å bygge dem ned?

— Jeg håper alle bruker litt tid på å snakke om det de faktisk får til, sier Solberg.

Frustrasjon med Frp-utspill gjennom våren

Høyre avsluttet et harmonisk landsmøte med få konfliktsaker søndag ettermiddag, men i bakgrunnen ligger den knallharde asylbarnkonflikten som har splittet de borgerlige.

— Det har vært noen saker, én primært, som har vært vanskelig, men jeg synes vi har hatt veldig mange saker hvor vi har fått gode løsninger med alle fire partier, og der det ikke har vært krangler, sier Solberg.

Aftenposten har snakket med en rekke Høyre-politikere i løpet av landsmøtehelgen.

Når de skal forklare nedturen, peker mange på det høye konfliktnivået og det harde debattklimaet – særlig i forbindelse med asylbarnsaken.

Ikke minst er det irritasjon over flere runder der blant andre første nestleder Per Sandberg og innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari har vært i ordkrig med KrF og Venstre.

Isaksen: Taper på å krangle

Nye slike konfliktrunder vil bare gi Regjeringen nye sår, erkjenner kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

— Enhver som leser målingene ser at man taper på å fremstå som smålige, uenige, og å snakke om det man ikke får til i stedet for det man får til, sier Isaksen.

Han vil ikke kritisere partier eller enkeltpersoner, men sier politikerne i alle de fire partiene nå må ta seg sammen.

— Man må alltid tenke på samarbeid før man uttaler seg.

- I hvilken grad gjelder det Frp-landsmøtet, som skal være her neste uke?

— Det betyr ikke at man ikke skal diskutere politikk, men alle må skjønne at vi må henge sammen heller enn å bli hengt hver for oss, sier Isaksen.

Vil ikke kommentere Sandberg

Flere Høyre-politikere på Gardermoen spør seg om Frp-leder Siv Jensen har full kontroll på partiet sitt, når Sandberg og andre flere ganger har gått så langt.

Kilder sier til Aftenposten at ledelsen i Høyre skal ha vært særlig irritert da Sandberg og Keshvari - i etterkant av vårens asylavtale - gikk ut og snakket ned sentrumspartienes gjennomslag i saken.

I etterkant av Sandbergs uttalelser ringte Frp-leder Siv Jensen til Venstre-sjef Trine Skei Grande for å rydde opp.

Solberg vil ikke si hvorvidt hun har bedt Jensen stramme opp nestlederen sin.

— Jeg synes ikke det er noe poeng at jeg skal kommentere hva jeg snakker med Siv Jensen om i media, sier Solberg.

Willoch: Overrasket over tonelaget

Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch sier både Frp og sentrumspartiene har bidratt til konfliktnivået.

— Jeg er faktisk litt overrasket over tonelaget i deler av KrF og Venstre den siste tiden. Det er viktig for velgernes tillit til et samarbeid at det tenkes igjennom tonen som brukes. Men jeg er også imponert over Erna Solbergs evne til å opptre rolig i det som har vært, sier Høyre-veteranen til Aftenposten.

- Mener du Siv Jensen bør slå hardere ned på elementer i Frp som ødelegger for regjeringssamarbeidet og for samarbeidet med KrF og Venstre?

— Det ligger utenfor det muliges kunst.

Solberg vil ikke kommentere.

— Jeg har ikke tenkt til å bruke tid eller ord på å karaktisere noen i Frp eller andre partier i media, sier statsministeren.

Sandberg vil ikke legge bånd på seg

Frp-nestleder Per Sandberg bedyrer at han ikke vil legge bånd på seg når han deltar på landsmøtet til Frp på Gardermoen til helgen.

— Jeg har ikke særlig behov for å kommentere uttalelser om skylddeling fra Høyres landsmøte. Nedgangen for Regjeringen startet for alvor umiddelbart etter fremleggelsen av budsjettet i 2014, skriver Per Sandberg i en tekstmelding til Aftenposten.

- Mener du at nedturen i større grad skyldes budsjettforslaget fra Regjeringen enn asylbarnkranglingen og annet i vår?

— Jeg har min analyse på hvorfor meningsmålinger er som de er, ja. Og hvorfor Frp løfter seg nå, skriver Sandberg.

Han sier han vil dele analysen med partifellene, ikke mediene.

- Kommer du til å legge bånd på deg på landsmøtet av hensynet til samarbeidet med KrF og Venstre?

— Frps landsmøte er arena for Frp, Frps tillitsvalgte og ingen andre. Jeg møter til dette landsmøtet som alle andre landsmøter, uten bånd. Jeg er hundre prosent lojal mot mitt parti, på samme måte som jeg følger lojalt opp de avtaler Frp har gjennom regjeringsplattformen og avtaler med KrF og Venstre, skriver han.

Mazyar Keshvari skriver i en sms til Aftenposten at han ikke har noe å si om konfliktene i vår.

- Tror du samarbeidsavtalen og hensynet til sentrum vil gjøre at Frp-landsmøtet blir rundere i kantene på noen områder, for eksempel om innvandring og integrering?

— Nei, svarer Keshvari.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter