Politikk

Ropstads skattesak: Ber om gransking av Statsministerens kontor

I strid med egen praksis og gjeldende skattelov kom Statsministerens kontor til at Kjell Ingolf Ropstad skulle slippe skatt. Saken bør granskes, mener professor.

Statsminister Erna Solberg (H) utenfor Statsministerens kontor.
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Vegard Venli
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Sigrid Gausen
  Journalist

Statsministerens kontor (SMK) gir gratis pendlerboliger til medlemmer av regjeringen som bor mer enn fire mil fra Oslo. Det utgjør en fordel som skal skattes av hvis pendleren ikke har utgifter til bolig på hjemstedet.

Det er nå slått fast både av Skatteetaten og Finansdepartementet.

I mange år var det også slik Statsministerens kontor forsto reglene. Men i fjor endret de praksis. Det skjedde etter at Kjell Ingolf Ropstad hadde stilt spørsmål ved hvorfor han måtte skatte. Statsråden var folkeregistrert på gutterommet i Agder og hadde ingen utgifter der.

SMK gikk da i dialog med Skatteetaten. De tolket svaret som at man likevel ikke trengte utgifter til bolig på hjemstedet for å slippe skatt. Skatteetaten har i ettertid avvist denne tolkningen.

Dermed gikk SMK bort fra sin egen praksis gjennom mange år. Det bidro til at Ropstad unngikk å betale skatt. I tillegg endret de sitt interne reglement overfor alle i politisk ledelse.

Nå viser det seg at SMK ikke tok kontakt med Finansdepartementet før de snudde i saken. Der sitter landets øverste skattebyråkrater.

 • De har ansvar for å fortolke lovgivningen og kunne gitt SMK svar på om de hadde tolket Skatteetaten riktig.
 • De jobber også med å forberede lovforslag for Stortinget og kunne gått i gang med å rydde opp hvis regjeringen mente skatteloven burde endres.

Professor i offentlig rett, Christoffer Conrad Eriksen, reagerer på SMKs håndtering. Nå tar han til orde for at Statsministerens kontor må granskes.

Les hele saken med abonnement

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.