Politikk

Frp lovet betydelig lavere avgifter- har justert opp de fleste

Frp fremste kampsak er lavere skatter og avgifter. Likevel har de fleste avgifter blitt justert opp med partiet i regjering.

«Både bensin- og dieselprisene skal legges fast på 6,50-7,00 kroner pr. liter», skrev Frp i en valgkampbrosjyre i 2001. De 7 kronene tilsvarer drøyt 9 kroner i dagens verdi, men Siv Jensen vil likevel ikke gjøre noe for å kutte de rekordhøye bensinprisene. Foto: Morten Uglum

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist

I 2001 gikk daværende finanspolitisk talskvinne og nestleder i Frp, Siv Jensen høyt ut i partiets eget valgmateriell: Bensinen skulle ha fastpris og ikke være høyere enn syv kroner. I 2013-kroner tilsvarer det rett i underkant av ni kroner literen.

Så sent som i fjor ville Frp redusere avgifter på bil, bensin, tobakk, alkohol og huskjøp med ca. 6 milliarder.

I opposisjon karakteriserte Frp bil— og bensinavgiftene som «vanvittige». Disse avgiftene skulle reduseres «betydelig ».

Nå kjemper partiet med å beholde det de fikk til i 2015-budsjettet. 1,3 milliarder lavere bil- og drivstoffavgifter. Alle de andre nevnte avgiftene - og noen til - er nemlig justert opp.

Fra avgiftslettelser til økte avgifter

Det er mange milliarder kroner i forskjell på den avgiftspoltiikken Frp gikk til valg på, og det partiet får gjennomslag for i Regjeringen.

Partiet som lovet avgiftsreduksjoner på alkohol, tobakk, brus og sjokolade har i to budsjettforslag på rad gått med på sette opp disse avgiftene i tråd med forventet prisstigning.

Avgiften på boligkjøp (dokumentavgiften) har heller ikke blitt kuttet.

Noen avgifter har også økt mer enn prisstigningen.

Så stor er avstanden på før og nå

Oversikten nedenfor viser hva Frp nå gjennomfører sammenlignet med hva de gjorde det siste året i opposisjon. Forskjellen på før og nå er større enn oversikten viser, siden summene som viser hva Frp foreslo i 2013-budsjettet ikke er prisjustert.

 • Alkohol: Forslo i opposisjon lettelser på 830 millioner kroner. Nå justeres avgfitene opp i takt med forventet prisstigning.
 • Tobakk: Foreslo i opposisjon lettelser på 110 millioner kroner. Nå justeres avgiften opp i takt med forventet prisstigning.
 • Boligkjøp (dokumentavgift) : Foreslo i opposisjon 760 millioner kroner i avgiftslettelser. Nå justeres avgiften opp.
 • Bensin og dieselavgifter (veibruksavgift). Foreslo i opposisjon lettelser på over 3 milliarder kroner. Nå lar Regjeringen være å prisjustere avgiftene - det gir en reell reduksjon på 290 millioner kroner.
 • Bilavgifter m.m. Foreslo i opposisjon å redusere avgiftene med 1,1 milliarder kroner. Nå foreslår Regjeringen en reduksjon på ca 1 milliarder kroner.

Kjemper for kutt i bensinavgiften

En av hjertesakene Fremskrittspartiet nå kjemper for i budsjettforhandlingene med de andre borgerlige partiene er prisstopp for bensinavgiften.

Frp vil at avgiftene på bensin for første gang i historien ikke skal justeres i takt med den generelle prisveksten. Får de gjennomslag, vil det i praksis bety billigere drivstoff neste år - hvis ikke oljeprisen stiger.

Problemet for Frp er at dette går helt på tvers av ønskene til sentrumspartiene KrF og venstre, som begge vil heve avgiftene på fossilt drivstoff.

Dyrere bensin, alkohol og tobakk under Frp

I Frp er imidlertid lavere bensinavgift en hjertesak. Ikke minst etter at de siden inntoget i regjering i fjor altså har vært med på å heve en rekke avgifter i takt med eller utover prisveksten.

I fjor fikk partiet særlig kritikk fra sine egne for å ha akseptert en reell heving av den såkalte mineraloljeavgiften. Også el-avgiften ble hevet, og bensinavgiften ble prisjustert i 2014.

Flere ganger i år har bensinprisen vært på rekordnivå, til tross for at Frp i opposisjon gikk inn for å senke avgiftene.

Frustrasjon internt i Frp over avgiftsøkninger

— Økningen i mineraloljeavgiften har vært det vanskeligste å forsvare. Den har det vært mange skarpe reaksjoner på, både fra partiet og fra næringer som er blitt rammet, sier Frps skattepolitiske talsmann Hans Andreas Limi til Aftenposten.

Han sier det også har vært reaksjoner i partiet etter at Frp i fjor høst valgte å øke avgiftene i kroner på tobakk, alkohol, bensin og enkelte bilavgifter.

— I utgangspunktet er jo dette avgifter Fremskrittspartiet mener burde vært justert ned. Mye av grensehandelen må tilskrives de høye avgiftene på tobakk og alkohol, sier Limi.

Ble tema på gruppemøte i Frp

Kilder høyt opp i Fremskrittspartiet sier det vil være svært kostbart politisk om avgiftene fortsetter å stige, selv om det bare er i takt med prisveksten på andre ting i samfunnet.

Mandag kveld holdt Frps stortingsgruppe et ekstraordinært møte i anledning budsjettforhandlingene. Der ble det, etter det Aftenposten får opplyst, gitt ledelsen klar beskjed om at partiets gjennomslag i bil- og bensinavgiftene ikke skal forhandles bort til Venstre og KrF.

Også Frps ordførere har sagt ifra om at noen saker er for viktige til å forhandles bort.

– Det mest riktige burde vært å stille kabinettspørsmål, slik at vi sier at nok er nok. Det må være bedre å gjøre det enn at vi skal dø en sakte og smertefull politisk død fordi vi må sluke for mange kameler på tvers, sier Hvaler-ordfører Eivind Borge til TV 2.

Han advarer mot å selge unna profilsaker i budsjettforhandlingene.

Frp sliter på målingene

Situasjonen blir ikke lettere av at Frp har falt på så godt som alle målinger som er tatt opp etter at regjeringens budsjettforslag ble lagt frem 8. oktober.

 1. Les også

  Frps hjertesaker under press i forhandlingene

 2. Les også

  Nå starter kampen om bilavgiftene, skattemilliardene og uførekuttene

 3. Les også

  Slik vil KrF og Venstre vri budsjettet i sin retning

 4. Les også

  Regjeringens budsjett begeistrer ikke blåblå velgere

 5. Les også

  Her er kurven som bør få Frp til å ligge våken

 6. Les også

  Venstre og KrF gjør det skarpt i ny måling

 7. Les også

  Syv grunner til at Frp sliter

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Forvirret om mulig budsjettkaos? Vi guider deg gjennom budsjettflokene

 2. ØKONOMI

  Grønt skatteskifte:- Regjeringen gjør det billigere for bilistene

 3. POLITIKK

  Øker avgiftene på tobakk, drivstoff og alkohol

 4. POLITIKK

  Kutt i eiendomsskatt og formuesskatt: Slik påvirkes lommeboken din av neste års statsbudsjett

 5. POLITIKK

  Dette er sakene som kan komme i spill etter at Frp har forlatt regjeringskontorene

 6. POLITIKK

  Høyre-kilde: Kan akseptere 50-øre mer i bensin- og dieselavgift