Politikk

Torbjørn Røe Isaksen er inhabil i muslimskolesaken

Utdanningsministeren må erstattes av settestatsråd etter SMS-tabbe.

”Sikker på det? Da gjør du dette til en politisk sak, og du vet vi ikke kan ta klagen til følge. Det vil kun forlenge en dårlig sak for oss”, skrev Torbjørn Røe Isaksen i tekstmeldingen som nå har gjort ham innhabil. Foto: Ingar Storfjell

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Torbjørn Røe Isaksen (H) har sagt fra til statsminister Erna Solberg at han ikke kan ta en beslutning i spørsmålet om hvorvidt Mødre for muslimsk grunnskole skal få lov til å opprette en friskole i Oslo.

Årsaken er en tekstmelding han sendte skolebyråd Anniken Hauglie i Oslo torsdag etter at hun hadde sagt til Aftenposten at hun ville klage inn godkjenningen til Utdanningsdirektoratet.

”Sikker på det? Da gjør du dette til en politisk sak, og du vet vi ikke kan ta klagen til følge. Det vil kun forlenge en dårlig sak for oss”, skrev Torbjørn Røe Isaksen i tekstmeldingen til Hauglie.

— Det var en dårlig vurdering av meg å svare på den måten, uten å tenke på at jeg kunne bli inhabil. Derfor har jeg varslet Statsministerens kontor om at jeg ønsker å fratre i denne saken, og at det blir oppnevnt en settestatsråd for å behandle eventuelle klager, sier Røe Isaksen til VG.

Krevde ny vurdering

Kunnskapsministeren sier til Aftenposten at han mener han selv er inhabil eller på grensen til inhabil, og at det ikke er nødvendig med noen nærmere juridisk vurdering av dette.

— Det jeg mente å uttrykke var at jeg har gått veldig grundig inn i saken og at det er en vanskelig sak. Men jeg gikk inn og ga en vurdering som kan så tvil om min habilitet, sier Røe Isaksen.

Utdanningsdirektoratet har i utgangspunktet gitt den omstridte skolen tillatelse til oppstart, men flere politikere i hovedstaden har protestert.

Leder i utdanningskomiteen Trond Giske (Ap) mener det er rart at Røe Isaksen tror at muslimskolesaken ikke skal være en politisk sak. Foto: Olav Olsen

— KløneteLederen i Utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap), sier til Aftenposten at mener måten Røe Isaksen har opptredt i denne saken er oppsiktsvekkende.

- Det som er oppsiktsvekkende med SMS'en er ikke at han rotet det til for seg selv, for det er jo egentlig bare klønete. Men det at han prøver å unngå at saken skal komme til behandling på hans bord er det mest oppsiktsvekkende. Han vil ikke at saken skal bli politisk, men det er jo ikke noe som er mer politisk enn dette med muslimsk skole, sier Giske til Aftenposten.

Trond Giske mener Røe Isaksens tekstmelding er et tegn på at Regjeringen mener de har en dårlig sak.

— Grunnen til at de har en dårlig sak er at dette er dårlig integreringspolitikk, og det er spesielt paradoksalt at meldingen kommer samme dag som de legger frem et lovfroslag som gjør det enda lettere å starte privatskoler. Ifølge forslaget blir det enda større skjønnsmulighet til å godkjenne saker, og da må kunnskapsministeren gå inn i det og forsvare Høyres syn på at en utvikling med flere og flere privatskoler er riktig.

Høyres medlem i Utdanningskomiteen, Henrik Asheim, mener Giskes kritikk er merkelig, i og med at det er det samme regelverket som blir praktisert nå.

— I 2009 godkjente den rødgrønne regjeringen en muslimsk privatskole, selv om den aldri ble startet opp. Dette er ikke ny praksis, sier Asheim til NRK i kveld.

Må ha settestatsråd

Blant dem som klagde var skolebyråden. Hun sa til Aftenposten onsdag at hun krevde en vurdering fra politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet.

— Jeg kommer til å sende inn en klage til Utdanningsdirektoratet på godkjenningen av søknaden fra «Mødre for muslimsk grunnskole». Her vil jeg vektlegge at det er det samme organisatoriske miljø som har søkt om å starte skolen som i 2001-2004 drev Urtehagen-skolen som kollapset, sa skolebyråd i Oslo Anniken Hauglie (H) til Aftenposten.

Om Utdanningsdirektoratet opprettholder sin godkjenning av en muslimsk barne- og ungdomsskole i Oslo, havner klagen i utgangspunktet automatisk på bordet til kunnskapsministeren.

Men nå som han har erklært seg inhabil, blir det altså et annet regjeringsmedlem - en settestatsråd utnevnt av Statsministerens Kontor - som behandler den betente saken. Hvem dette blir er foreløpig ikke avgjort.

Intervjuet av Aftenposten

Aftenpostens intervju med Anniken Hauglie ble publisert klokken 16.13 onsdag. Like etter sendte hun en tekstmelding til kunnskapsministeren for å varsle om saken.

- Jeg sendte ham et medievarsel klokken 16.30 etter at jeg hadde snakket med Aftenposten og TV2 om at jeg var blitt intervjuet om en anke av godkjenningen av en muslimsk skole i Oslo, slik at han skulle være forberedt på eventuelle mediehenvendelser, sier Hauglie til Aftenposten.

— Røe Isaksen skrev tilbake at han ikke kunne ta klagen til følge. Men ettersom det er han selv som har erklært seg inhabil synes jeg det er riktigst at han uttaler seg om dette, sier Hauglie.

Hun har i dag sendt inn brevet med klagen på godkjenningen av søknaden fra "Mødre for en muslimsk grunnskole" til Utdanningsdirektoratet.

 1. Les også

  Oslo kommune klager inn godkjennelsen av muslimsk skole

 2. Les også

  Det somaliske problemet

 3. Les også

  Nyskapende privatskoler må vente

 4. Les også

  - Får langsiktige konsekvenser for barna

 5. Les også

  Alle disse kvinnene vil sende barna sine på muslimsk skole

 6. Les også

  Frp-talsmann ber Kunnskapsministeren stoppe muslimsk skole i Oslo

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Skal utnevne nytt barneombud: Helleland er inhabil. Settestatsråden er tidligere byrådskollega med profilert søker.

 2. OSLO
  Publisert:

  Muslimsk barneskole er uønsket av Oslos skolebyråd. Kommunen sier nei for andre gang.

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Røe Isaksen får ikke flertall for fraværsregler

 4. NORGE
  Publisert:

  Selv om offentlige skoler må legges ned, gir ministeren private skoler grønt lys

 5. NORGE
  Publisert:

  - Ikke realistisk å erstatte alle assistenter med lærere

 6. NORGE
  Publisert:

  Vil endre loven for å gi elever rett til en kvalifisert lærer