Solberg: – Vanskelig å fjerne eiendomsskatten over natten
STAVANGER (Aftenposten): – Eiendomsskatten skal reduseres, sier statsminister Erna Solberg. Men hun kan ikke si hvor fort.
Spørsmålet om den kommunale eiendomsskatten kan bli et hett tema i neste års kommunevalgkamp. Frp vil fjerne loven om eiendomsskatt. I regjeringserklæringen står det at den skal reduseres.
– Vårt mål er å redusere og helst fjerne eiendomsskatten. Men det er vanskelig å fjerne den over natten. Og det er veldig forskjellig praksis i kommunene. Noen har høyeste nivå, andre laveste, sier Solberg.
– Kan ikke si når
Fredag fyrte hun av startskuddet for valgkampen foran 650 lokalpolitikere, som er samlet i helgen for å drilles i saker og kampanjeteknikk. De er fotsoldatene som skal banke på dørene, snakke med velgere og overbevise dem om å stemme, og da helst på Høyre. Hun var opptatt av boligskatten.
I Jeløy-plattformen lover Solberg-regjeringen at kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt reduseres ved å sette ned maksimal eiendomsskattesats med minimum 2 promille for boliger og fritidsboliger.
- Les også: Slik blir kampen om storbyene
Store inntekter til Oslo
I Oslo Høyre brygger det opp til debatt om hvor raskt de kan fjerne skatten Ap-SV-MDG-byrådet innførte.
Arbeiderpartiet i hovedstaden gikk til valg med forslag om å innføre eiendomsskatt og satse på barn og eldre som hovedsak. Partiet vant.
Ifølge Klassekampen er det uenighet i Oslo Høyres programkomité om hvorvidt partiet skal gå til valg på å fjerne skatten i en jafs, eller gradvis gjennom flere budsjetter.
– Oslo Høyre vil fjerne eiendomsskatten så raskt som mulig. Men vi er et realistisk, ansvarlig parti som må ta hensyn til en rekke ting, sier programkomiteens leder James Stove Lorentzen. Han peker på eventuelt fall i andre skatteinntekter.
– Sist brukte vi hele fireårsperioden på å fjerne den, supplerer Bård Folke Fredriksen, tidligere finanspolitisk talsmann i bystyret.
Oslo-politikerne legger vekt på at eiendomsskatten gir store inntekter til byen, og at kommunene ikke kan budsjettere med underskudd.
– Vi må være ansvarlig og finne inndekning for eiendomsskatten, sier Stove Lorenzten.
Programkomiteen leverer sitt forslag til 15. oktober, og det skal vedtas på årsmøtet i Oslo Høyre i januar.
Vil vinne halve Norge
I morgen vedtar Høyres sentralstyre valgkampmålene. De viktigste er:
- Komme i posisjon i de største byene i Norge.
- Minst halvparten av befolkningen bor i en Høyre-ledet kommune
- Flere ordførere i alle fylker
- Ikke-sosialistisk ledelse i minst halvparten av fylkene
- Stille liste i minst 320 av landets 354 kommuner
– Vi har en sjanse i alle disse byene, inkludert Trondheim. Meningsmålingene viser at det er tett mellom blokkene, sier Erna Solberg.
I perioden 2011–2015 styrte Høyre både Oslo og Bergen, og da bodde over halvparten av alle nordmenn i Høyre-styrt kommune. Etter tapet av Oslo, Bergen og Tromsø i 2015, sank prosentandelen til 30-tallet.
– Hvilken by er viktigst å vinne: Oslo eller Bergen?
– Jeg er bergenser og vil gjerne bo i en Høyre-styrt by. Men Oslo er også viktig, svarer Solberg.
– Økt oppslutning
Ved forrige lokalvalg fikk Høyre 23,2 prosent oppslutning på landsbasis.
– Jeg regner med økt oppslutning. Minst like godt som stortingsvalget, som var på 25 prosent. Vanligvis har vi gjort det litt bedre i kommunevalg enn stortingsvalg, sier hun.
For enhver partileder gjelder det å tenne håp, skape glød og entusiasme i denne forsamlingen. Taleskriver-teamet hadde derfor lagt inn flere humoristiske avsnitt, og for sikkerhets skyld skrevet inn «jubel/applaus» i manus.
Første gang var da Solberg spurte:
– Jeg har et spørsmål, som dere må svare høyt og tydelig på. Skal Høyre vinne valget i 2019?
Men da var responsens så slapp at Solberg måtte si det en gang til.
– Det tror jeg de hørte helt til Youngstorget i Oslo.