Asle Toje nytt medlem i Nobelkomiteen

Forskningssjef Asle Toje (43) ved Nobelinstituttet blir nytt medlem av Nobelkomiteen. Det vedtok Frps stortingsgruppe onsdag ettermiddag.

Frp har oppnevnt forskningssjef Asle Toje ved Nobelinstituttet som partiets medlem i Nobelkomiteen.

Etter at stortingsflertallet før jul sa nei til Carl I. Hagen, har Frp jobbet i flere uker med å finne en ny kandidat. 22 navn er spilt inn som kandidater. Til slutt sto kampen mellom Danmarks tidligere statsminister Fogh Rasmussen, forskningssjef Asle Toje og tidligere justisminister Anders Anundsen.

– Jeg er umåtelig beæret. Jeg kjenner jo til prisen og komiteens historie. Det er en fantastisk ære å bli spurt og det vil jeg takke ja til, sier Toje til Aftenposten.

Stortingsgruppens valgkomité, ledet av Morten Wold, kom ikke med en entydig innstilling. Men ønsket at gruppen skulle ha en åpen diskusjon og reell innflytelse på valget.

– Valgkomiteen fikk mange gode innspill og hadde en vanskelig oppgave. Heldigvis kunne vi velge blant mange meget gode kandidater, og etter en helhetsvurdering falt komiteen og stortingsgruppen ned på Asle Toje, noe jeg tror blir veldig bra, sier stortingsrepresentant og leder av valgkomiteen, Morten Wold, til NTB.

Gruppen startet debatten like etter klokken 1600, og kort tid før klokken 17 var avstemningen ferdig med et flertall for Toje.

– Jeg er meget fornøyd med at stortingsgruppen har valgt en så god kandidat som Asle Toje og er overbevist om at han kommer til å tilføre Nobelkomiteen betydelig kompetanse, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde hadde foreslått Toje.

– Det er en veldig stor ære og ansvar å sitte i Nobelkomiteen. Det tror jeg de fleste er klar over, sa Toje til Aftenposten i forrige uke.

Han har tidligere vært medlem i Frp, men er ikke medlem i noe parti i dag. Han må nå si opp stillingen som ansatt ved Nobelinstiuttet.

– Det er slik det er. Det går rett og slett ikke an å arbeide for Nobelinstituttet, samtidig som man sitter i komiteen. Da må jeg si opp og finne meg noe annet å gjøre. Men det kommer til å gå helt fint, sier Toje onsdag ettermiddag.

Toje har en variert og merittert bakgrunn som forsker og skribent. Toje har arbeidet ved Norsk Utenrikspolitsk Institutt (NUPI), Institutt for forsvarsstudier, EU Institute for security studies i Paris og Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I tillegg har han skrevet og redigert flere bøker, og vært en aktiv samfunnsdebattant.

– Mitt interessefelt er krig og fred, sa Toje.

Blant de andre kandidatene var NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, og de tidligere stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Kenneth Svendsen og Kristian Norheim.

Tidligere generalsekretær i NATO, danske Anders Fogh Rasmussen, var en omdiskutert kandidat til Nobelkomiteen.

Også islamkritiske Hege Storhaug spilt inn til valgkomiteen. Men forslaget ble aldri seriøst vurdert i valgkomiteen.

I høst ble det en flere uker lang strid rundt partiets nominasjon av Carl I. Hagen som Frps medlem. Stortingets flertall avviste til slutt Hagens kandidatur på prinsipielt grunnlag fordi han er vararepresentant til Stortinget.

Fogh Rasmussen, dansk statsminister i 2001–2009, hadde både tilhengere og motstandere i gruppen.

– Min anbefaling vil ikke være Fogh Rasmussen. Han fikk bare en periode som generalsekretær i NATO, det er kanskje et signal i seg selv. Han er heller ikke en mann man åpenbart forbinder med, eller kan kalle en fredens mann, sa Tybring-Gjedde.

Han viser også til at Fogh Rasmussen nå livnærer seg som politisk rådgiver for diverse stater og organisasjoner.

– Han har så vidt jeg skjønner store eierinteresser og er aktiv i internasjonal handel. Det vil være et spørsmål om hvilke land han driver forretninger i, her er det en del ting som skurrer, sier Tybring-Gjedde.