Ap-ledelsen kan ta en «Erna-vri» for å komme løs av oljefloken
Løsningen for Aps oljekrangel kan bli å gjøre som Solberg-regjeringen: Utsette konsekvensutredningen av Lofoten, Vesterålen og Senja på ubestemt tid.
10 av 15 fylkeslag i Ap ønsker ikke oljeutvinning i de omstridte havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Dette er forsterket etter helgens mange fylkesårsmøter.
– Jeg har fått med meg diskusjoner og vedtak fra fylkesårsmøtene denne helgen. Denne saken kommer til debatt på landsmøtet, der vi har god tradisjon for å søke samlende løsninger, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til Aftenposten.
– Jeg står på partiprogrammet som vi har vedtatt for perioden 2017-2021, skriver han videre.
Der åpner Ap for konsekvensutredning av deler av LoVeSe.
Merket seg svingningene
Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide sier at han har merket seg vedtakene fra de ulike fylkespartiene, men vil ikke kommentere nærmere det som skal skje på landsmøtet.
Han viser til at det er riktig at Ap har et program som varer ut perioden, men at det også er opptil landsmøtet å bestemme hva det vil behandle og vedta.
Tar en Solberg
Men i kulissene pågår det nå en intens dragkamp i Ap for å hindre at landsmøtet drukner i en oljekrangel som egentlig blir mest symboler, fordi det ikke er flertall på Stortinget for en konsekvensutredning i denne perioden. Høyre og Frp, som er for oljeutvinning i LoVeSe, er bundet av avtalen med KrF og Venstre.
I regjeringsplattformen snekret sammen på Granavolden i januar, står det: «Ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021.»
Dermed er det ikke flertall for Aps ønske om konsekvensutredning av deler av LoVeSe, Nordland 6. Noe Støre også skriver i sin kommentar:
– Dette er en spesiell sak som har vært diskutert i snart 20 år uten at det er igangsatt noen aktivitet. Saken er i realiteten lagt død ut denne perioden av regjeringen.
Det er betydelige nyanser mellom de ulike vedtakene som er sendt inn til Aps landsmøte.
Vil hindre varig vern
AUF ønsker et vern, mens andre bare vil stanse konsekvensutredningen som er nødvendig før en kan lete etter olje og gass.
Kilder i Ap Aftenposten har snakket med, sier at det er viktig å skille på disse. Et varig vern vil være endelig og kan også hindre annen bruk av havområdene enn oljevirksomhet. Det vil det neppe være flertall for.
Derfor ser mange i Ap nå til formuleringen i Nordland Aps vedtak om å «legge bort kravet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.»
I praksis betyr det at man ikke vil åpne for å gjøre forberedelser til å utvinne olje- og gass, men at området heller ikke vernes.
Et slikt vedtak vil være det samme som er regjeringens politikk.
Gaute Eiterjord som er leder i Natur og Ungdom understreker at «varig vern» betyr petroleumsfrie soner som ikke skal være et hinder for annen aktivitet som fiskeri, havbruk og reiseliv.
Ingen liker kompromisset
Ap har i dag et ullent kompromiss fra sitt landsmøte i 2017 i programmet, som krever konsekvensutredning i deler av disse områdene (Nordland 6).
I sentralstyrets innstilling til de mange forslagene til landsmøtet om å stanse oljevirksomhet i hele LoVeSe er svaret det samme:
«Forslaget er ikke i tråd med det vedtatte partiprogrammet fra 2017.»
Støre har flere ganger sagt, sist i den kommentaren han ga i dag, sagt at han står på partiets standpunkt.
Men etter helgens fylkesårsmøter står ledelsens linje for fall når landsmøtet samles i april. Derfor jobbes det nå i kulissene med formuleringer som i realiteten gjør at Ap slutter seg til det som er dagens situasjon: Det er ikke flertall på Stortinget for en konsekvensutredning i denne perioden.
Ingen konsekvensutredning – ingen oljeleting
Oljepolitikken er et hett og symboltungt tema i Ap.
I fagbevegelsen er man forbannet.
Roar Abrahamsen, en av Fellesforbundets høvdinger på Vestlandet, har meldt seg ut av Ap etter 30 år. Grunnen er de nye tonene i oljepolitikken. Lederen av Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Ap Jørn Eggum advarte i helgen mot å endre partiets formuleringer.
– Vi forventer at Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om Norges viktigste næring, sier leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til NTB.
Han var i mange år både statsråd og stortingsrepresentant for Ap.