Politikk

Frp legger «Listhaug-kabal» etter påske

Hun blir neppe finanspolitisk eller innvandringspolitisk talskvinne. Hva slags rolle Sylvi Listhaug får på Stortinget, blir ikke avklart før etter påske.

Sylvi Listhaug har tidligere møtt på Stortingets som vararepresentant, men aldri som fast møtende stortingsrepresentant. Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Solveig Ruud
  Journalist

Når en av Frps største stjerner forlater Regjeringen og inntar Stortinget, er det stor interesse omkring hva slags verv hun vil få.

De som sitter nær prosessen i Frp, sier at hun i utgangspunktet får stor innflytelse selv. Samtidig er det viktige posisjoner noen i gruppen mener hun ikke bør få.

 • Listhaug nådde over én million på Facebook: – Gir henne en unik posisjon, sier professor

Etter å ha snakket med bortimot ti medlemmer av Frps gruppe, avtegner det seg følgende bilde av hvilke posisjoner hun kan få – og hvilke hun neppe får.

Disse tre viktige postene får hun neppe

 • Parlamentarisk leder: Dette vervet ble besatt av Hans Andreas Limi fra og med fjor høst. Ingen – ikke engang Carl I. Hagen – har antydet at Listhaug bør få dette vervet, som er det viktigste i gruppen, og som krever diplomatiske evner når Frp sitter i en mindretallsregjering.
 • Finanspolitisk talskvinne: Hagen har lansert henne som Frps ansikt utad i den viktige finanskomiteen. Få tror dette blir aktuelt. Sylvi Listhaug omtales som en bedre retoriker enn brobygger. Hun har akkurat beskyldt KrF – et parti det er svært viktig for Frps fremste finanspolitiker å være på talefot med – for ikke å ha ryggrad. Selv om hun i første omgang havner i finanskomiteen fordi hennes vararepresentant har vært medlem her, er det altså ikke noe utbredt spådom i Frps gruppe at hun blir partiets spydspiss her.
 • Innvandrings- eller integreringspolitisk talskvinne. Listhaug kommer rett fra Justisdepartementet. Det er ikke vanlig at en avgått statsråd får samme ansvarsfelt på Stortinget som man har hatt i Regjeringen. Derfor havner hun neppe i justiskomiteen der hun risikerer å saksbehandle saker hun selv har lagt frem. Også i kommunalkomiteen, som har ansvar for integrering, kan dette bli et problem. Derfor anses det som lite sannsynlig at hun vil havner i en av disse komiteene nå.

Eget ønske: Helse- og omsorgskomiteen?

Frp-kilder sier hun selv skal ha gitt uttrykk for at hun ønsker å jobbe med helsespørsmål. En nevner også at hun skal ha gitt uttrykk for å ville jobbe med barn- og familiepolitikk.

Aftenposten har ikke fått bekreftet dette fra henne selv, men Listhaug hadde som byråd i Oslo i perioden 2006–2011 ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen risikerer konkurranse om oppmerksomheten om Listhaug havner i helse- og omsorgskomiteen. Men i denne komiteen kan hun eventuelt konsentrere seg mer om helse enn om eldreomsorg.

Henger sammen med Sandberg-kabalen

Enkelte mener hun burde bli mening medlem av f.eks. finanskomiteen for å kunne spille på flere strenger og engasjere seg bredt på Facebook.

Fasiten om hva slags rolle hun får, kommer når Frps valgkomité kommer med sin innstilling etter påske.

Kabalen som nå blir lagt kan, kan også bli påvirket av om Per Sandberg forblir fiskeriminister eller om han sier ja til å overta justis- og beredskapsministerposten permanent.

Frp har et kvinneproblem

Stadig flere i Frp håper han blir værende i ny jobb. I så fall trenger Frp ny fiskeriminister. To nåværende stortingsrepresentanter som begge har vært ordførere i hver sin fiskerikommune nevnes som aktuelle: Helge André Njåstad og Kjell-Børge Freiberg. I tillegg nevnes tidligere parlamentarisk leder Harald T. Nesvik.

Hvis en av disse skal inn, må Erna Solberg akseptere at Frp tar en kvinne ut av regjeringskollegiet og erstatter henne med en mann. Men flere i Frp innrømmer at partiet har få erfarne kvinnelige statsrådskandidater til de postene de nå ser for seg skal besettes.

Intern rokering?

Et forslag er å flytte på landbruksminister Jon Georg Dale og la hans statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal rykke opp i samme departement. I så fall behøver ikke regjeringskabalen å påvirke Frps kabal på Stortinget. Regjeringscomeback for Solveig Horne nevnes også.

En av de ivrigste «kaballeggerne» i Frps gruppe ser for seg følgende om Sandberg fortsatt vil jobbe med fisk: Blåfjelldal blir landbruksminister, Dale flyttes til samferdsel og Ketil Solvik-Olsen til justis.

Uansett: Mange kortstokker kan bli brukt til kaballegging på Frp-hytter i påsken.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Sylvi Listhaug
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sandberg heteste navn til å overta etter Listhaug

 2. NORGE

  Per Sandberg i tenkeboksen til over påske

 3. POLITIKK

  – En krangel på et utested for 20 år siden hindrer meg ikke i å gjøre en god jobb som justisminister.

 4. POLITIKK

  Dagbladet: Tor Mikkel Wara blir ny justisminister

 5. POLITIKK

  Motstandere omtaler henne som både sta og splittende. Nå får Sylvi Listhaug en nøkkelrolle i regjeringsforhandlingene.

 6. POLITIKK

  Sandberg: – Møkk lei av at det stadig dukker opp gamle sitater fra meg