For første gang ble folk advart mot å oppsøke Slottsplassen ved endringer i regjeringen

Guri Melby (V) og Odd Emil Ingebrigtsen (H) går inn i regjeringen i en helt spesiell situasjon.

Det var kun presse, noen familiemedlemmer og noen få fra partiene tilstede da de nye statsrådene ble presentert på Slottsplassen i dag. T.h Odd Emil Ingebrigtsen. Til venstre for statsministeren Guri Melby.
  • Solveig Ruud

– Det er spesielt å komme inn i regjering i den største krisen Norge hatt i fredstid.

Det uttalte den nye fiskeri- og sjømatministeren, Odd Emil Ingebrigtsen (H), på en pressekonferanse like etter at han var utnevnt.

Også den ferske kunnskaps- og integreringsministeren, Guri Melby (V), la vekt på det spesielle ved å få ansvar for kunnskapssektoren akkurat nå – dagen etter at det ble gitt beskjed om at alle barnehager, skoler, høyskoler og universiteter skulle stenges.

Kom ut på folketom slottsplass

Litt over klokken 11 i dag, kunne Erna Solberg presentere de to nye statsrådene på Slottsplassen: Melby erstatter Trine Skei Grande, som denne uken varslet at hun går av både som statsråd og partileder i Venstre.

Ingebrigtsen overtar etter Geir Inge Sivertsen (H), som gikk av som følge av rot med etterlønn og styreverv.

De nye statsrådene ble presentert på en nesten folketom slottsplass. Statsministerens kontor hadde gikk beskjed om at det ikke var ønsket at folk dukket opp for å hilse på de nye statsrådene.

Det var derfor kun klemmer å få fra nærmeste familie.

Få folk på Slottsplassen i dag. Her er det pressen som forbereder seg på å møte nye statsråder.
Bare nærmeste familie av de to nye statsrådene fikk møte frem.

Utnevnelser i «korona-unntakstilstand»

Endringene skjer i en svært spesiell situasjon. Norge er mer eller mindre stengt ned, og Kongehuset har avlyst eller utsatt alle offisielle arrangementer.

Flere statsråder, trolig seks, inkludert helseministeren selv, er også i karantene på grunn av reisevirksomhet eller nærkontakt med smittede. Kongen har imidlertid ikke avlyst møter som følge av hans konstitusjonelle rolle.

Det ble dermed avviklet statsråd med kongen og kronprinsen. Men kongen deltok via telefon. Han må sitte i hjemmekarantene på grunn av nylig tur til Jordan.

Ifølge Statsministerens kontor holder det med 11 statsråder til stede for å avvikle statsråd.

Som Aftenposten tidligere har omtalt, har Erna Solberg satt etterkrigsrekord i antall utskiftninger i regjeringen. Hun hadde allerede i januar skiftet ut flere i løpet av drøyt seks år enn det ble gjort i løpet av åtte år i den rødgrønne regjeringen.

Rekorden hennes på 46 ut og inn av regjeringen fra januar, ble nå slått når to nye gikk inn.

Nybakt kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby får blomster fra barna.

En trønder og en nordlending

For første gang ble ikke nøkkeloverrekkelsene i de to departementene dekket av pressen.

Den nye fiskeriministeren er fra Bodø. Han har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet siden januar i år. På slutten av 1980-tallet var han generalsekretær i Unge Høyre, og han var vararepresentant til Stortinget i perioden 1989 til 1993.

– Jeg kjenner ham fra et langt liv i politikken, sa statsministeren, som omtalte ham som en engasjert politiker og næringsutvikler.

– Han kjenner godt til næringslivet langs kysten, sa hun.

Ingebrigtsen har hatt en rekke lederstillinger i næringslivet lokalt og har blant annet vært ordførerkandidat for Høyre.

Guri Melby har sittet på Stortinget siden Trine Skei Grande gikk inn i regjeringen i 2018. Hun er hennes vararepresentant i Oslo, men er opprinnelig fra Trøndelag.

Melby sitter i Venstres sentralstyre og er hyppig nevnt som kandidat til verv i partiets toppledelse. Hun har vært byråd for miljø- og samferdsel i Oslo. Melby har solid skolebakgrunn: Hun er høyskolelektor i norsk og har jobbet som rådgiver både i Nasjonalt senter for skriveforskning og skriveopplæring og i Kunnskapsdepartementet.

– Jeg tror vi både får en dyktig og kunnskapsrik person på dette området, sa statsministeren.

Trine Skei Grande på vei inn til sitt siste statsråd på Slottet fredag.

Spesiell sorti for Grande

Guri Melby beskrev det som ganske uvirkelig å ta over etter Trine Skei Grande, som hun har samarbeidet nært og tett med i mange år.

Grande, som i dag deltok i sitt siste møte på Slottet, har fått en svært spesiell sorti. For en uke siden var hun enstemmig innstilt som ny leder i Venstre. Men etter internt bråk om innstillingen, valgte hun overraskende å trekke seg både som leder, som statsråd og fra 2021 som stortingsrepresentant.

– Jeg kommer til å savne henne i regjeringskollegiet, sa statsministeren på pressekonferansen med de nye statsrådene. Hun opplyste også at Grande var den hun aller helst skulle gitt en klem. Men hverken den avtroppende Venstre-lederen eller noen av de nye statsrådene fikk klem av statsministeren i dag.