Politikk

Støre tok EØS-avtalen i forsvar i løvens hule

I Fellesforbundet vil mange skrote hele EØS-avtalen, men det er ikke løsningen på problemene i arbeidslivet, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre talte til Fellesforbundets landsmøte i Oslo tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

– Ap mener EØS-avtalen er god og skal tas vare på i en urolig verden. Derfor er jeg ærlig – vårt program og landsmøte går ikke inn for å utrede et alternativ til noe vi er for, sa Støre i sin tale til Fellesforbundets landsmøte i Oslo tirsdag.

– Norsk arbeidslivspolitikk bestemmes i all hovedsak i Norge, ikke i Brussel. Det er Høyre-regjeringen som er den største utfordringen, politikken den fører og den manglende viljen til å bruke norsk politikk til å vedta norske regler og norske tilsyn.

Fellesforbundet er med sine 160.000 medlemmer det største LO-forbundet i privat sektor og organiserer arbeidere i en rekke industrinæringer.

Vil skrote avtalen

Mange av Fellesforbundets tillitsvalgte har sett seg lei på hele EØS-avtalen og mener den er en sentral årsak til økende problemer med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i Norge.

Men forbundsledelsen forsvarer EØS-avtalen, og representantskapet i forbundet har i forkant av onsdagens avstemning lagt fram et kompromissforslag. Der fremmes et krav om en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Ifølge innstillingen må alternativet til EØS enten bygge på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973, eller fullt medlemskap i EU.

Hvis Fellesforbundet likevel skulle stemme for å si nei til avtalen, vil det kunne føre til at LO som helhet sier nei til EØS på sin kongress i 2021.

Støre brukte mye av sin tale på å snakke om hvordan det er mulig å endre arbeidslivspolitikken innenfor rammene av EØS-avtalen.

Handlingsrom

Ap-lederen snakket om hvordan Ap har foreslått å innføre tjenestepensjon fra første krone, gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, øke fagforeningsfradraget, gjøre det enklere å allmenngjøre avtaler og sikre hele faste stillinger – bare for å oppleve at regjeringen har sagt nei.

Han viste dessuten til forslag om å stramme inn kontrollen i transportsektoren.

– Det er ingenting i EØS som sier det må være cowboy-tilstander i deler av norsk arbeidsliv, sa Støre.

– Vi trenger en storrengjøring i norsk arbeidsliv. Skal vi gjøre rent, hjelper det ikke å si opp EØS-avtalen. Vi må si opp regjeringen, fastslo Ap-lederen.

Han stilte seg for øvrig åpen til å utrede handlingsrommet i EØS-avtalen:

– Dere skriver at vi bør utrede hvordan vi bør bruke det handlingsrommet mer. Det synes jeg er et spennende forslag.

 1. Les også

  Stor EØS-splid i Fellesforbundet

 2. Les også

  Kampen om EØS går tvers gjennom Fellesforbundet | Elin Ørjasæter

 3. Les også

  Industritillitsvalgte advarer Støre mot samarbeid med MDG

Les mer om

 1. EØS
 2. Fellesforbundet
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Arbeiderpartiet (Ap)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Fellesforbundets landsmøte: Støre fikk så ørene flagret

 2. POLITIKK

  Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, men vil utrede alternativer

 3. POLITIKK

  Han vil presse Ap til å utrede alternativer til EØS

 4. POLITIKK

  Støre: Ap klarte ikke å målbære frustrasjonen mange har som følge av sentraliseringen

 5. POLITIKK

  Stor EØS-splid i Fellesforbundet

 6. KRONIKK

  Kampen om EØS går tvers gjennom Fellesforbundet