Politikk

Jørn Sigurd Maurud (59) blir ny riksadvokat

Et kriminalitetsbilde i endring og voksende utfordringer med nettbasert kriminalitet. Det er blant oppgavene Norges nye riksadvokat vil ta fatt på.

Jørn Sigurd Maurud (t.h.) er utnevnt til ny riksadvokat. Fredag møtte han pressen sammen med justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB
Jørn Sigurd Maurud er utnevnt til ny riksadvokat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jørn Sigurd Maurud (t.h.) er utnevnt til ny riksadvokat. Fredag møtte han pressen sammen med justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette er en krevende stilling. Det er jeg fullt innforstått med, sier Jørn Sigurd Maurud.

Fredag ble han utnevnt i statsråd til ny riksadvokat etter Tor-Aksel Busch, som har sittet i posten siden 1997. Busch går av fordi han nå fyller 70 år.

– Vi har hatt mange aktuelle og gode kandidater, men det er jo én som har stukket seg ut, sa justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) da nyheten ble presentert på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Nye utfordringer

Selv forteller Maurud at han ønsker kontinuitet. Han mener påtalemyndighetens øverste ledd drives bra, og at det derfor vil være «dumt å finne på noe dramatisk annerledes».

Spesielt forskjellig fra Busch er han heller ikke.

– Vi er oppvokst i den samme kulturen, så jeg tror ikke vi tenker veldig forskjellig. Jeg er redd det kanskje ikke blir noen markante forskjeller, sier Maurud til NTB.

Men kriminalitetsbildet er i endring, understreker han.

– Særlig når det gjelder nettbasert kriminalitet. Der har vi utfordringer med tanke på kapasitet og evne til å kunne gjennomføre sakene i domstolene innen rimelig tid, sier Maurud.

Han trekker i tillegg fram arbeidslivskriminalitet som en viktig oppgave framover.

Aktor i Orderud-saken

Maurud har allerede en lang karriere bak seg. Han har vært førstestatsadvokat og embetsleder for Oslo statsadvokatembeter siden 2010. Men mest kjent er han kanskje for å ha vært aktor i Orderud-saken tidlig på 2000-tallet.

– De som har fulgt godt med, vet hvem han er, konstaterte Kallmyr da han presenterte den nye riksadvokaten.

Orderud-saken endte med at Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel, mens Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Kristian og Marie Orderud og Anne Orderud Paust.

Saken er fortsatt omdiskutert i den norske offentligheten. Men Maurud sier til NTB at han føler seg trygg på at saken fikk riktig utfall.

Store sko å fylle

Ifølge Kallmyr er det en utfordrende oppgave Maurud nå har fått. Riksadvokaten må forklare vanskelige beslutninger for det norske folk og gjøre tøffe prioriteringer, påpeker han.

Samtidig har Maurud store sko å fylle etter forgjengeren.

– Vi forventer ikke at han kommer til å være noen blåkopi av Tor-Aksel Busch. Vi forventer at han vil være Jørn Maurud og sette sitt eget fotavtrykk. Men han har store sko å fylle. Det er han også klar over selv, sier Kallmyr til NTB.

Nummer 13 i rekken

Maurud er utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1987. Han blir den 13. riksadvokaten i Norge etter at embetet ble opprettet i 1887.

Forgjengeren hans, Tor-Aksel Busch, er den som har hatt jobben som riksadvokat lengst.

– Jeg orker ikke å sitte de siste fem månedene hvor alle venter på at jeg skal gå av, så jeg prøver nå, litt fattigslig vil noen kanskje mene, å gripe regien selv, sa Busch til Rett24 i mai.

Les også

  1. Ny riksadvokat blir utnevnt i dag

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Tor-Aksel Busch
  2. NRK