Frps Jan Arild Ellingsen støtter borgerverngruppen «Odins soldater»

OPT_53ab0161-9c19-94db-8821-f9f3a9e73d64_doc6ok5i6eh9uq19olu9rb_doc6ok5jdvcq9y13su39rb-pB5E8LpzKo.jpg
  • I en rettsstat er det politiet som forvalter tryggheten på vegne av samfunnet – ingen andre. Det har vi som justispolitikere et stort ansvar for å være krystallklare på, sier nestleder i justiskomiteen, Anders B. Werp (H).

Odins soldaters kjennetegn er de svarte hettegenserne med viking-symboler på ryggen. De fleste går helt svartkledd, og eksempelvis i Drammen patruljerer de med hunder.

Under politisk kvarter på NRK tirsdag valgte Frps stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen Jan Arild Ellingsen å gi gruppen honnør:

— La meg starte med det viktigste først: Frp gir ikke ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og andre handlinger vi ikke ønsker oss. Og der norsk politi ikke har ressurser til å gjøre jobben. Og da synes hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminalitet, bør få honnør nettopp for det, svarte Ellingsen i Politisk kvarter.

Solberg og Jensen tar avstand

Nå går Erna Solberg tydelig ut mot gruppene, og mot Ellingsens uttalelser om å gi Odins soldater «honnør» for å bidra til å sikre gatene.

Partileder Siv Jensen (Frp) er klar på at hun er uenig i Ellingsens uttalelser:

— Jeg er ikke enig i det. Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier statsråden til Aftenposten.

- Dette er ikke regjeringens politikk

Også Solbergs partikollega og nestleder i justiskomiteen, Anders Werp, reagerer.

På spørsmål fra Aftenposten om han mener gruppen øker tryggheten, er han klar:

— Nei, det skaper ikke trygghet. De skaper splittelse, utrygghet og uro når de opptrer på denne måten. De er i gatene og hevder selv de er trygghetsskapende. Men det er mange som føler utrygghet nettopp fordi de går i gatene på denne måten. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt.

Dermed stiller Werp seg skulder ved skulder med justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), som i NRKs Politisk kvarter møtte Ellingsen til debatt.

- Høyre tar sterk avstand fra Jan Arild Ellingsens uttalelser. Dette er ikke Regjeringens politikk, sier Werp.

— I en rettsstat er det politiet som forvalter tryggheten på vegne av samfunnet – ingen andre. Det har vi som justispolitikere et stort ansvar for å være krystallklare på.

- Null aksept fra Høyres side

Overfor NRK har Odins soldater-talsmann Ronny Alte sagt at de akter å stoppe kriminelle handlinger.

— Åpenlyst salg av narkotika, vold, seksuelle overgrep, tafsing – alle typer kriminalitet som begås i gatene, sa han «på patrulje» i Tønsberg.

— Når man tar loven i egne hender, er det borgervern. Jeg kan ikke si noe om hvorvidt de har gjort det så langt, og det er ikke ulovlig å gå i gatene. Men hvis intensjonen er å overta politiets oppgaver, da er det borgervern, sier Werp, og legger til:

— Det er det null aksept for fra Høyres side.

Jan Arild Snoen kommenterer saken i ukens «internrevisjonen»:

Les også

Jan Arild Ellingsen bommer om «Odins soldater». Frp bør sette ham på plass | Jan Arild Snoen

Avviser at de er en borgervernsgruppe

Overfor Aftenposten understreker Alte at Odins soldater ikke er en borgerverngruppe.

Ronny Alte, talsmann for Odins soldater.

— Det er grupperinger av venner og kjente som vil vise at vi bryr oss. Vi skal ikke gripe inn i noen situasjoner med mindre at det er fare for liv og helse. Og ved fare for liv og helse, slår loven fast at enhver har plikt til å gripe inn.- Vi har vært krystallklare overfor politiet i distrikter der vi er ute: Ser vi salg av narkotika, tafsing, mindre alvorlige overgrep – hvis noe kan kalles det – og slåsskamper, skal vi filme det og levere bevisene til politiet. Du kan sammenligne oss med en privat natteravntjeneste. Forskjellen på oss og natteravnene med refleksvester, er at vi ønsker å gå hvor vi vil og når vi vil . Mens de har fokus på barn og unge, har vi fokus på alle. Trygge gater for alle er motivasjonen vår for å gjøre dette her, sier Alte.

- Startet av en selverklært nynazist

På spørsmål i NRKs Politisk Kvarter om Hadia Tajik føler seg tryggere med Odins soldater i gatene, svarte hun:

- Nei, tvert imot.

— Odins soldater startet som en organisasjon i Finland av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland. I Norge har de en talsperson som er tidligere leder for Norwegian Defence League, en sterkt islamfiendtlig organisasjon. De lefler selv med høyreekstreme symboler. Å fremstå på denne måten, og ha denne typen profil, det er ikke med på å skape trygghet i våre bybilder, tvert imot, sa Ap-nestlederen.

Ståle Fjellbekk (midten til h.) og Steffen Larsen poserer sammen med sine medsoldater i selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin på en bro i Drammen natt til søndag.

Har dukket opp i en rekke norske byerDen borgervernlignende gruppen har dukket opp i en rekke norske byer, Stavanger, Kristiansand, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

I Tønsberg er gruppen frontet av nevnte Ronny Alte, som tidligere har vært aktiv både i Norwegian Defence League og den norske avleggeren av Pegida-bevegelsen.

Ifølge Alte har ikke opprettelsen av Odins soldater noe med rasisme eller hudfarge å gjøre, men den økte asylstrømmen er en direkte årsak til opprettelsen.

Ellingsen: Odins soldater kan sammenliknes med Natteravnene

I Politisk kvarter tirsdag fikk Ellingsen videre spørsmål om hvordan han stiller seg til gruppens opprinnelse:

- Så selv om dette er en gruppe som er startet av en selverklært nazist, så bør vi stole på at disse ønsker det beste for innbyggerne?

— I utgangspunktet så straffer vi ganske sjelden holdninger her i landet, og det synes jeg er bra. Og det er straffeloven som tar opp i seg det som trengs av begrensninger på det. Hvis denne gjengen velger å begå kriminelle handlinger, skal de selvfølgelig straffes som alle andre. men hvis de bidrar til det motsatte, og gir norske borgere i dette landet økt trygghet, da synes vi at dette er et positivt bidrag, og ikke et negativt bidrag, sa Ellingsen, som mener Odins soldater til en viss grad kan sammenlignes med Natteravnene.

I en tekstmelding til Aftenposten skriver Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik:

«Ellingsens utsagn får stå for hans regning.»

Ap peker på justisministeren

Tajik mener det er oppsiktsvekkende at Ellingsen begrunner sin støtte til Odins soldater med at politiet ikke har ressurser nok til å gjøre holde norske borgere trygge.

Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hun påpekte at det er Frp-justisminister Anders Anundsens oppgave å sørge for dette.— Det er vel et faktum, til min kjære leder i justiskomiteen, at også i Arbeiderpartiets regjeringstid så greide man ikke å fjerne kriminaliteten. Jeg tror vel heller ikke det er mulig med dagens ressursøkning, som Regjeringen har lagt inn, å fjerne all kriminalitet. Derfor tenker jeg at utenfor de bevilgningene og den jobben politiet gjør, så er det positivt at andre ønsker å bidra, svarte Frps justispolitiker.

Via kommunikasjonsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet skriver justisminister Anders Anundsen i en epost:

«Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen.»

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: