Optimitisk piratparti etter godt skolevalg

Mens Kaptein Sabeltann herjer i Kjuttaviga, vil Håkon Wium Lie og Piratpartiet herje på Stortinget.

Håkon Wium Lie er styremedlem og stortingskandiat for Piratpartiet.
  • Arild Færaas

Plutselig omringes Piratpartiet-politiker Håkon Wium Lie av mange ungdommer.

Han står onsdag formiddag ved valgboden til Piratpartiet på Karl Johan for å bli tatt bilde av, mens en gjeng ungdommer oppdager «piraten».

— Er du fra Piratpartiet?

— Hva er det dere mener?

— Er dere mot DLD?

Spørsmålene hagler, og når Wium Lie svarer bekreftende på at de er mot DLD, altså datalagringsdirektivet, vil den unge spørsmålsstilleren ta Wium Lie i hånden.

Vi spoler tilbake til tirsdag kveld når Piratpartiet overrasket stort i skolevalget. Hele 4,3 prosent av dem som deltok stemte på partiet. Og dersom Norges videregående skoleelever hadde bestemt, ville Piratpartiet blitt større enn KRF og Miljøpartiet De Grønne, og fått åtte mandater inn på Stortinget.

BAKGRUNN:

Les også

Piratpartiet stiller til Stortingsvalget

— Dette er fantastisk for oss, og det viser at vi har en våken generasjon. Jeg tror ikke det handler om protestvalg, men at unge opplever at mobilen og internett er det viktigste de har. Og at vi har fornuftige forslag om bruk av digital teknologi de kan støtte.

Og så litt frem igjen i tid - onsdag morgen - Håkon Wium Lie sitter på en kafé i Oslo sentrum og forteller at alle som bruker Internett kan stemme Piratpartiet.

— Noen oppfatter spørsmålene vi tar opp som en nisjeproblematikk, men skolevalgresultatet viser at skoleelever er opptatt av dette. Om sidemannen i klasserommet ser på hva du gjør på mobilskjermen din, er det en invasjon i din private sfære. Og om staten gjør det mot deg, er det det samme, sier Wium Lie.

Oppfinner

Håkon Wium Lie (48) er ingen hvem som helst i IT-verdenen. Han jobber som teknologidirektør i nettleserselskapet Opera, og har blant annet funnet opp konseptet som kalles CSS. Kort fortalt er CSSet språk som brukes for å bestemme hvordan nettsider skal ut, og svært mange nettsider bruker det i dag som et viktig verktøy.

LES OGSÅ:

Les også

20 år siden world wide web kom til Norge

I fjor var han en av grunnleggerne av det norske Piratpartiet, og står nå på andre plass på stortingslisten i Oslo.

— Internett er den største samfunnsendringen vi har hatt i vår generasjon, og de spørsmålene som kommer opp må tas politisk, mener han.

- Opphavsrett i bare 20 år

Han tar åndsverkloven som et eksempel. Hovedregelen der er at opphavsretten varer i 70 år etter opphavsmannen/opphavskvinnen dør. Piratpartiet vil heller at den skal gjelde i 20 år etter at verket er laget.

— For det første er det feil å begynne tellingen etter noen er død. Når man er død, trenger man ikke penger. Med vårt forslag vil det være monopol på å tjene penger på åndsverk i 20 år.

Men han vil også legalisere ikke-kommersiell bruk av åndsverk - for eksempel fildeling.

— Vi har også det delvis i Norge i dag gjennom at jeg kan låne en DVD-film til naboen om jeg vil.

Håkon Wium Lie var en svært populær pirat blant ungdommene.

Men Piratpartiet vil ta det lenger og la deg laste ned eller laste opp hvor mye filmer og musikk du vil, så lenge det ikke er kommersielt.— Jeg tror folk er villige til å betale penger for åndsverk, selv om det er andre alternativer. Jeg betaler selv for Spotify, selv om jeg kunne fått mye uten å betale.

Wium Lie er også veldig kritisk til at Stortinget har stemt gjennom den nye versjonen av åndsverkloven som åpner forprivat overvåking av fildelere.

Musikk- og filmbransjen har på sin side lovprist denne loven og mener den er viktig for å sikre inntektene til dem som har opphavsretten.

Overvåking

Om man følger Piratpartiet på Twitter eller på hjemmesiden deres, er det som regel «overvåking, overvåking, overvåking» det handler om, for å nesten-sitere en Ap-nestor fra Buskerud.

Blant annet har varsleren Edward Snowdens avsløringer om overvåking gitt Piratpartiet ammunisjon.

- Vi ser på Edward Snowden som en helt, sier Håkon Wium Lie.

Men Wium Lie presiserer at de ikke er mot all form for overvåking. Selv nevner han for eksempel fotobokser langs veiene som noe han kan godta.

— Personlig synes jeg også overvåkingspolitiet gjør en viktig jobb. Det finnes skurker der ute som det er viktig å følge med på. Men problemet er når alle overvåkes alltid. Om man legger en klam hånd over hele nettet og alle mobiltelefoner, mener jeg samfunnet er et sted hvor man ikke ønsker å være.

Suksess i andre land

Piratpartiet er et av de ferskeste partiene i Norge, og er en del av en bevegelse som ikke er mer enn syv år gammel. Men likevel har søsterpartier i blant annet Tyskland, Sverige og Island fått folk inn i folkevalgte organer - blant annet EU-parlamentet.

Les også

Annenhver tysker under 29 år kan tenke seg å stemme på Piratpartiet

Men til for at tross resultatene på meningsmålinger til nå har ligget på noen få desimaler og langt unna et mandat, mener Wium Lie at sjansen ikke er lik null å komme på Stortinget i år.— Vi trenger 14.000 stemmer i Oslo, som er der vi har størst sjanse. Og det er fantastisk å se resultatene fra skolevalget.

Innvandring, miljø og eldreomsorg

Årsaken til at Wium Lie har engasjert seg i Piratpartiet og ikke i et av de andre partiene, er følgende:

- Om jeg skulle vært med i Venstre eller De Grønne måtte jeg også mene noe om innvandring, miljø og eldreomsorg. Det ønsker jeg ikke å mene så mye om nå, og da ville også den digitale agendaen bare blitt en av mange ting og havne nedover på listen.

- Men om dere kommer på tinget, da må dere jo ta stilling til disse sakene?

— Det er en diskusjon vi har innad i partiet. Om vi skal ha et bredere program, eller om vi skal være et nisjeparti hvor vi konsentrerer oss om det vi kan. Jeg er i nisjedelen og mener at vi ikke skal mene så mye om innvandring, miljø eller eldreomsorg. Det kan også splitte partiet, mener Wium Lie.

Les også

Starter piratparti

Han ser for seg at de vil inngå allianser med de partiene som kan gi dem noe i saker som er viktige for dem.— Drømmesituasjonen er jo å komme i vippeposisjon, slik vi kan bruke den til å gjøre noe med datalagringsdirektivet, åndsverkloven og overvåking.

Vil ikke være alene på tinget

Håkon Wium Lie er nok det mest kjente navnet av dem som har engasjert seg for Piratpartiet, men hvorfor har han ikke villet stille som 1.-kandidat på en liste?

— Jeg har ikke lyst å være den eneste på tinget. Å stå opp tidlig og være med i komiteer hvor jeg ikke får gjort noe om jeg ikke kommer i vippeposisjon, det vil ikke oppleves som veldig meningsfullt. Jeg har en veldig meningsfull jobb nå.

Men dersom partiet skulle nærme seg sperregrensen i 2017 og det vil være realistisk med en gruppe på tinget, vil han gjerne på Stortinget.

— Det vil absolutt være interessant.

Det er partileder Øystein Jakobsen som står på førsteplass på listen for Piratpartiet i Oslo.

arild@aftenposten.no

twitter: @afaeraas