Politikk

UNE krever at tolvåring har inntekt for å la moren bli i landet

Utlendingsnemnda vil ikke la en kvinne få familiegjenforening med sønnen fordi tolvåringen ikke har inntekt, melder TV 2.

  • NTB

To greske statsborgere på 12 og 18 år har bodd i Norge i fire år. Det har også moren deres som er statsborger i Peru.

Guttene har gyldig opphold i Norge fordi Hellas er med i EU, men alenemoren har fått avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) på søknaden sin om opphold i Norge, ifølge TV 2. Avslaget kan føre til at hun blir tvunget til å forlate sønnene sine. Moren og brødrenes far er skilt og har ikke kontakt.

Familiens advokat Felix Olivier Helle mener at UNE feiltolker EØS-reglene, og at dersom barn skal ha reell rett til fri bevegelse i EU, så må foreldrene kunne bli med. Det er ikke UNE enig i.

– Dersom man som EØS-borger ønsker å oppholde seg i Norge, og også ha familiemedlemmer her, så må man forsørge seg selv og eventuelle familiemedlemmer, sier avdelingsleder Marianne Granlund i UNE til TV 2.

– Hvordan kan dere forlange at en tolvåring har inntekt?

– En tolvåring kan ikke forsørge verken seg selv eller andre, og da vil ikke han kunne oppholde seg her og heller ikke ha sine familiemedlemmer her, sier avdelingslederen.

Familiens advokat Helle varsler søksmål for at moren skal få bli i landet.

– Barn skal kunne nyte godt av de samme rettighetene som voksne. Det er ingen unntaksbestemmelse i EØS-regelverket som sier at det ikke gjelder for barn. Det ville vært helt meningsløst, egentlig, sier Helle til TV 2.

Les også

Dunya får ikke bli i Norge. UDI skrev at 3 måneder gammel baby kunne bli igjen hos faren.

Les mer om

  1. Utlendingsnemnda (UNE)
  2. Migrantkrisen i Europa