Politikk

Fire anbefalinger - og én pølsefest

Første dag med debatter og markeringer er unnagjort, og i dag står ytterligere 114 evenementer for tur. Her er dagens anbefalinger – og en som du muligens kan klare deg uten – fra Carl Alfred Dahl, nyhetsleder for Aftenposten økonomi og politikk.

I Arendal er flere av samfunnets mest påvirkningsattraktive mennesker samlet denne uken. I tillegg har Aftenposten sendt ut en hel del medarbeidere, blant andre nyhetsleder Carl Alfred Dahl (bildet). Foto: SELVBILDE

 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Journalist

Foto: NTB Scanpix/Aftenposten

Klokken 10.30: Brexit: Har EU tuklet med demokratiet?

«Hvor var du da britene stemte seg ut av EU?» blir muligens stående igjen som et evig spørsmål om sommeren 2016.

Etter at den første bølgen av sjokk og vantro hadde lagt seg, kom forståsegpåerne – slik de gjerne gjør – på banen og forkynte at de hadde forutsett resultatet, de var ikke overrasket, og de kunne forklare hvorfor det ble slik.

Politikerforakt ble trukket frem, både når Brexit og Trumps medvind skulle forklares. Så hva skal politikerne gjøre for å gjenvinne tilliten?

Det skal EUObserver-journalist Lisbeth Kirk, Matthew Laza (tankesmien Policy Network og tidligere seniorrådgiver for Ed Miliband) og Asle Toje fra Det Norske Nobelinstitutt forsøke å svare på under Europabevegelsens seminar på Arendal Maritime Hotel.

Mye morsomt er sagt om britenes Brexit, men mange skulle nok gjerne hørt hva Winston Churchill hadde hatt å si. Foto: PAUL HACKETT / X00813

Klokken 12.00: Kommersielle investeringer – avgjørende for bærekraftig bistand

Ifølge Norfund ønsker statslederne i utviklingsland seg pengesterke businessfolk fremfor omtenksomme velgjørere med fet lommebok.

Betyr det at man kan bli rik og være skikkelig snill på samme tid?

Hør blant andre Kjell Roland (Norfund), Marius Holm (ZERO), Kari Helene Partapuoli (Utviklingsfondet), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Arve Ofstad (tidligere norsk ambassadør i Zambia) på GRID Arendal (ved fergeleiet utenfor Clarion Hotel Tyholmen).

Zambia is open for business? Kanskje det er noe for pensjonssparingen. Foto: INGAR STORFJELL

Klokken 14.30: De unge og skamløse minoritetsjentene

Si;D er Aftenpostens debattredaksjon for ungdom (13–21 år), men tar for seg tema som ofte favner de fleste aldersgrupper.

Temaet for årets første arrangement på Aftenpostens Mediebåt i Pollen er minoriteter og kjønn. Én etter én har norske jenter og kvinner med minoritetsbakgrunn stått frem med meninger så sterke at de har provosert og utløst reaksjoner, både trusler og massiv støtte.

I ettermiddag mønstrer Amina Bile, Nancy Herz, Afshan Rafiq og Hadia Tajik på, til en samtale om dette temaet. Si ;D-ansvarlige Amalie Lereng holder orden på dekk. Arrangementet sendes direkte på Aftenposten TV, og vil bli tilgjengelig på ap.no.

Afshan Rafiq kommer på Aftenpostens samtale om og med unge minoritetsjenter ombord på seilkutteren Boy Leslie, som ligger til kai i Pollen. Der vil det senere i uken holdes debatter om religion, medier og partiledere skal utspørres av Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle og Junior-redaksjonen. Foto: CARL MARTIN NORDBY

Klokken 19.00: Grønt skifte – en trussel mot Olje-Norge?

Svaret på spørsmålet over kan kanskje gi seg selv når offshoreansatte (SAFE) inviterer miljøbevegelsen til dyst. Frederic Hauge fra Bellona stiller, dagen etter hans 51-årsdag.

Hauge skal debattere mot blant andre Owe Ingemann Waltherzøe (SAFE), Une Aina Bastholm, (De Grønne), Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk Olje og Gass), Ole Gunnar Rasmussen, Konserntillitsvalgt, Statoil og Tina Bru (Høyre).

Apropos klima: Debatten avholdes hos en restaurant som har et visst rykte når det gjelder enkelte former for utslipp – biffrestauranten Big Horn Steak House.

Frederic Hauge feiret i fjor sin 50-årsdag på Bellona-båten i Pollen under Arendalsuka. I år skal han mene noe om blant annet oljeindustrien trues av et grønt skifte. Foto: Roald, Berit / Scanpix

Klokken 22.00: Studentnachspiel

Foreningene for norske studenter i henholdsvis Norge og utlandet – Norsk studentorganisasjon (NSO) og ANSA – er kjent for å ha hyggelige sammenkomster langt ut i de små timer.

Det er muligens noe overraskende å invitere til nachspiel før Kveldsnytt, men med Arendalsukas lange dager, er det forståelig.

Tema for kveldens etterspill er kompetanse, omstillingsevne og fremtidens arbeidsliv sett i lys av en oljepris som er halvert og en arbeidsledighet som har steget fra drøyt 2 prosent i 2007 via 3,2 prosent i 2013 til 4,7 prosent nå.

Om det ser aldri så mørkt ut for dagens studenter, holder de hoff på Solsiden Brasserie, og kan skilte med gjester som Trond Giske (Ap), Christel Kvam (H), Bård Vegar Solhjell (SV) og Sveinung Rotevatn (V).

Klokken 08:30: Pølsefest for havet

Norsk Industri skal diskutere om havnasjonen Norge fortsatt er i tet, med temaordene «Maritim/blå næring». Kjønnsmessig ligger tydeligvis norsk industri i bakevja – her er det bare guttenavn på talerlisten.

Aftenposten har ikke klart å bringe på det rene om Norsk Industri serverer sjøpølse på sitt frokostmøte om havet klokken 08.30 tirsdag morgen i Arendal. Men kvinnene glimrer i alle fall med sitt fravær på arrangementets talerliste. Foto: Ole Magnus Rapp

Aftenposten i Arendal på tirsdag

13.30: Aftenposten Junior intervjuer Venstre-leder Trine Skei Grande på Torvet.

15.00: Aftenposten Junior intervjuer De Grønne-talsperson Rasmus Hansson på Torvet.

16.00: Økonomiredaktør Ola Storeng leder debatten om Arendal-krakket, med blant andre Eirik Reinert og Gunnhild Ecklund. Det vi alle lurer på: Kan det skje igjen – for eksempel med oljeprisfallet? Kom og lær på Kuben.

18.00: 2 mot 1: Harald Stanghelle og Aftenposten Junior intervjuer SV-leder Audun Lysbakken på Mediebåten i Pollen. Dette vil sendes direkte på Aftenposten TV, og blir tilgjengelig på ap.no.

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Politikk

Arendalsuka

 1. NORGE

  Foto: Torgeir Strandberg

 2. NORGE

  Cybersikkerhet: Telenors sikkerhetsdirektør maner til økt samarbeid

 3. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 4. OSLO

  Nasjonalt bylivsenter skal styrke byutviklingen

 5. POLITIKK

  - Jeg har sett hvordan skandalene kommer og går, de har blitt større og større

 6. OSLO

  Lover tøffere boligpolitikk i Oslo