Politikk

Varsler nærkamp i kommunene om søndagsåpne butikker

 • Robert Gjerde

combohareidebondevik-RUzLrkDQ3c.jpg Ruud, Vidar

 • De andre partienes standpunkt til søndagsåpne butikker vil ha avgjørende betydning for om vi sier ja eller nei til samarbeid i den enkelte kommune, sier KrF-leder Knut Arild Hareide i dette intervjuet med Aftenposten.

Og i kulissene er partihøvdingen, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, tydelig i sitt råd til Knut Arild Hareide: Kjør hardt på saken om søndagsåpne butikker i innspurten av valgkampen!

På en intern KrF-konferanse i vinter sa Knut Arild Hareide at partiet må ta «alle politiske virkemidler i bruk» for å bevare søndagen som hviledag. En uke før kommunevalget viser han kortene sine.

Er det dobbeltmoral å si nei til søndagsåpne butikker når man selv allerede har flest av dem? Les her hvordan Norgesgruppen vil holde hviledagen hellig — for alle andre.

— Ærlig talt så hadde jeg ikke trodd at søndagsåpne butikker skulle bli et tema i kommunevalget. Men slik saken står nå, så står kampen om dette i realiteten mandag 14. september, sier Hareide.

- Dette vil være et spørsmål i alle forhandlinger som vi går inn i lokalt etter valget. Våre velgere vil ikke forstå det hvis vi gis oss på dette, sier Hareide.

Strategien klar

Bakgrunnen for Hareides marsjordre til sine egne en uke før valget er en erkjennelse av at regjeringspartiene og Venstre har strategien klar.

Kilder i Venstre og regjeringspartiene bekrefter nå at de tre partiene i høst, etter valget, vil sette seg ned og bli enige om en modell for søndagsåpne butikker, basert på Venstres nye forslag – lansert under Arendalsuka i Aftenpostens debattprogram "Stanghelle og Eilertsen: 2 mot 1" – om at kommuner som definerer seg som turiststed selv kan avgjøre om de vil ha søndagsåpent. Høyre og Frp trenger bare Venstres støtte for å få flertall.

Trine Skei Grande Pedersen, Terje

I dag må kommuner som ønsker status som turiststed – som gir mulighet til å ha søndagshandel – søke Fylkesmannen om lov.

Både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) er, etter det Aftenposten erfarer, positive til Venstre-leder Trine Skei Grandes nye skisse, etter at deres egen modell fikk «rundjuling» i høringsrunden. Begge ser "turistløsningen" som et godt utgangspunkt for å finne en løsning. Men det arbeidet vil starte først etter 14. september.

Klar beskjed fra Bondevik

— Dessuten har vår tidligere statsminister gitt meg ordre om at dette må løftes inn i sluttfasen av valgkampen. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn det sjefen sier, humrer Hareide, og viser frem SMS-en fra «Kjell Magne» som nylig plinget inn.

Kjell Magne Bondevik Ruud, Vidar

Men saken er alvorlig nok for Hareide og KrF. Han reagerer på at Venstres skisse er presentert som et kompromiss, som kan samle flere, kanskje også KrF.

— Regjeringen vet at Venstres forslag er starten på full åpning for søndagshandel, akkurat slik Regjeringens opprinnelige forslagvar, sier han.

— Nå skal kommunene spørre seg selv: Er vi en turistkommune? Hva tror du de vil svare? Klart det!

Full åpning for søndagshandel

— Ta f.eks. CC-sentret på Gjøvik. De har ikke behov for å holde søndagsåpent. Men hva tror du skjer hvis storsenteret i Hamar eller på Lillehammer starter med søndagshandel? Jeg tror det blir umulig for Gjøvik-politikerne å si nei etter at f.eks. Hamar har sagt ja.

— Eller se på Oslo, som har flest turister. Venstre-byråd Guri Melbye har allerede gjort det klart at hun vil ha søndagsåpne butikker i Oslo. Da blir det vanskelig for Asker og Bærum å gjøre noe annet. Slik blir det landet rundt.

Håper på nytt flertall

Hareide mener likevel det er noe som er «bra» med Venstres nye forslag, fremfor Regjeringens foretrukne alternativ som ville gitt «full åpning fra dag én»:

— Dette vil ta litt lengre tid. Dermed kan et nytt stortingsflertall stoppe dette i 2017 og få på plass et nytt nasjonalt regelverk før utglidningen er blitt for sterk.

Les også:

Les også

Hornburg kommenterer: Glem søndagsåpne butikker

— Fører denne saken til at du får mindre lyst til å fortsette samarbeidet med Venstre, Høyre og Frp etter stortingsvalget i 2017?

Får betydning for samarbeidsspørsmålet 2017-2021

— Denne saken vil følge oss inn mot 2017, dessverre. Da vil det selvsagt også være andre, store saker og en helhet som må tas med i vurderingen. Og vi har ikke startet den diskusjonen i partiet ennå. Men alt tyder på at vi må ta med oss denne saken inn i «2017-vurderingen».

- Og med 2017-vurderingen mener du samarbeidsspørsmålet for perioden 2017-2021?

— Ja.

- Men du kan ikke være veldig overrasket over at Regjeringen legger frem en sak som den i regjeringserklæringen lovet å legge frem?

— Nei, men da var det en ideologisk begrunnelse bak forslaget, om like vilkår for aktørene. Nå vil Regjeringen innføre en ordning som er mer konkurransevridende enn i dag. Det ser ut til at søndagshandel skal gjennomføres, koste hva det koste vil.

Ikke perfekt i dag

Hareide vedgår at dagens ordning, med brustadbuene, ikke er perfekt.

— Ja, det er urettferdigheter i dag også, men i et begrenset omfang. Men det er en ordning som gir noen distriktskommuner en positiv effekt. Med Venstres nye forslag vil distriktene definitivt tape.

Han sier han fortsatt håper Regjeringen kan snu, men har ikke det store håpet.

Bare Regjeringen og Aftenposten

— Jeg gir et vennskapelig råd til en regjering som bør forstå hvordan folket tenker. Det er jo bare Regjeringen og Aftenposten som vil ha dette! VG sier nei, idretten, frivilligheten, miljøbevegelsen, kirken, NHO og LO sier nei. Også de som skal handle på søndag sier nei. Selv studentene, som skal jobbe på søndagene, sier nei.

— Når Venstres kom med sitt nye forslag, så kunne Regjeringen ha sagt at dette lå for langt unna, og lagt bort hele saken. Vi la bort plastposeavgiften. Vi kan legge bort søndagsåpen butikker også. Det vil alle fire partiene tjene på. sier Hareide.

 1. Les også

  Lukker døren for Frps og Høyres søndagsåpning

 2. Les også

  Solberg mener Venstre-forslag om søndagsåpent kan gi gode løsninger

 3. Les også

  Ny måling viser flertall mot søndagsåpne butikker

 4. Les også

  Klesbutikker har søndagsåpent på Grünerløkka

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Stenger døren for mer søndagshandel

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Selvbetjente kasser trenger ikke søndagsvern

 3. POLITIKK

  Hvordan reagerer Erna Solberg på at hun ikke er velgernes favoritt?

 4. POLITIKK

  Hareide kan holde Støre og Solberg på pinebenken helt til 2021

 5. ØKONOMI

  Netthandel kan tvinge frem flere søndagsåpne butikker

 6. NORGE

  Hareide: – Folk ser at KrF er en nøkkel i politikken