Politikk

Venstre inviterer den russiske ambassadøren til sitt landsmøte

Tidligere i vinter ble Venstres leder Trine Skei Grande sammen med SVs Bård Vegar Solhjell (SV) nektet visum til Russland.

Trine Skei Grande, leder av Venstre vil ha en borgerlig regjering med; H, V og KrF, men uten Siv Jensen og Frp.
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Dermed valgte hele Utenrikskomiteens delegasjon å la være å dra. Nå sier Venstre takk for sist ved å invitere den russiske ambassadøren i Oslo, Tejmuraz Ramisjvili, til deres landsmøte.

– På den måten kan han følge debatten i et liberalt parti, sier Skei Grande med et smil til Aftenposten.

Hun sier at invitasjonen formelt vil bli overlevert mandag morgen. Det er helt vanlig at utenlandske ambassader har diplomater på partilandsmøter.

På det landsmøtet kan den russiske ambassadøren få orkesterplass til hvordan Venstre skal baute seg frem til et standpunkt når det gjelder ulike mulige regjeringskoalisjoner etter valget.

Venstres landsstyremøte drømmer om en regjering av KrF, Høyre og Venstre. Frp skal settes på gangen.

Her fra da ambassadør Tejmuraz Ramisjvili var i offisiell audiens hos Kong Harald.

Regjeringsspørsmålet viktig

I 2013 slo Venstre klart fast at dersom det ble et borgerlig flertall skulle partiet bidra til regjeringsskifte. Så klare er ikke opplegget fra landsstyret i Venstre som møttes i helgen.

– Vi ønsker oss en blågrønn regjering bestående av KrF, Høyre og Venstre. En ny regjering på borgerlig side som prioriterer litt annerledes enn det vi ser i dag, forteller partileder Trine Skei Grande til Aftenposten.

– Vi misliker også at Regjeringen henter støtte hos Ap. Det skaper dårligere politikk innenfor en rekke områder som dumping av gruveavfall og ulvepolitikken, sier hun.

Vil ha Frp ut

– Men dere vil ikke sitte i regjering med Frp?

– Nei.

– Hva da om det borgerlige flertallet etter valget består av Frp, Høyre, KrF og Venstre?

– Da må Frp velge om de vil innsette en regjering ledet av Ap eller en Høyre- sentrumsregjering: en blågrønn regjering, sier Skei Grande som ikke vil si noe mer om hva slags plan B eller C partiet har.

 • Venstre-folk landet rundt er ikke spesielt fornøyd med regjeringen.

Endelig versjon under arbeid

Landsstyrets vedtak i helgen har gitt visse retningslinjer til redaksjonskomiteen for landsmøtet som ledes av stortingsrepresentant Iselin Nybø. Landsmøtet er 31. mars til 2. april i Ålesund.

Det er denne komiteen som skal meisle ut den endelige holdningen til regjeringssamarbeid og som landsmøte så skal behandle.

Venstre er nøkkelen

«Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall, og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti,» heter det i landsstyrets uttalelse.

I uttalelsen fra landsstyremøte heter det at «Venstre vil i regjering for å få mest mulig gjennomslag for politikken vår.»

I de punktene som ramses opp som de politiske kravene Venstre stiller er det et klart spark til FrP.

«En politikk som respekterer, og aktivt, overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken,» heter det.

Også Senterpartiet får sitt i landsstyrets regjeringsvedtak:

« En politikk og en retorikk som bidrar til å redusere konflikter i samfunnet, og som ikke bidrar til å bygge opp motsetninger mellom folk, by og land,» skriver landsstyret.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Trine Skei Grande
 3. Iselin Nybø
 4. Utenrikspolitikk