Politikk

SV-lederen om Aftenpostens sak om eldreomsorg: - Et kraftig varsko til politikerne

Stadig flere eldre kjøper private tjenester i eldreomsorgen. Carl I. Hagen (Frp) er ikke bekymret over risikoen for økte klasseskiller. - Det har vi allerede i livet.

SV-leder Audun Lysbakken mener Aftenpostens oppslag om eldreomsorg er et kraftig varsko til politikerne om at det offentlige tilbudet ikke er godt nok.
 • Tine Dommerud
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Stadig flere eldre kjøper seg opp i standard i eldreomsorgen. Aftenposten skrev mandag om eldre som bruker tusener av kroner av egen lommebok – enten for å få vasket oftere, for å komme ut av sykehjemmet og på tur eller for ekstra pleie og omsorg på sykehjem. Politikerne reagerer ulikt på utviklingen.

Fikk du med deg denne?

Les også

Tre historier om eldre som betaler tusenvis av egen lomme for ekstra omsorg

SV: Risikerer omsorg preget av klasseskille

— Jeg skjønner godt at folk ønsker seg noe bedre hvis det offentlige tilbudet ikke strekker til, men det er en veldig bekymringsfull utvikling, sier SV-leder Audun Lysbakken, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Han mener Aftenpostens oppslag er et kraftig varsko til politikerne om at det offentlige tilbudet ikke er godt nok.

— Vi risikerer en eldreomsorg som er preget av klasseskiller hvis Stortinget ikke tar et nasjonalt løft for å få opp kvaliteten, sier han og påpeker at liten grad av nasjonal styring medfører store geografiske forskjeller.

Han er spesielt bekymret for bemanningen både på sykehjem og i hjemmesykepleien. SV-lederen har derfor bedt Regjeringen om å utrede en nasjonal bemanningsnorm.

Vil du dele din historie om eldreomsorgen? Send e-post til Aftenpostens journalister.

Torgeir Micaelsen (Ap) er urolig for at markedet skapes fordi det er en utrygghet blant de eldre om offentlighetens tilbud er godt nok.

Ap: Størrelsen på lommeboken må ikke avgjøreOgså Aps helse— og omsorgspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, er bekymret over utviklingen, selv om han forstår at eldre mennesker eller pårørende ønsker å bruke mer penger på seg selv.

— Vi må erkjenne at det er en økning i kjøpekraft og velstand i samfunnet, og at vi kommer til å se mer av dette, sier han, men legger til at han er «veldig urolig for at dette markedet skapes fordi det er en utrygghet blant de eldre og deres pårørende om offentligheten faktisk er i stand til å levere» grunnleggende helse- og omsorgstjenester.

- Det skal ikke være slik at det er størrelsen på lommeboken til pasienten eller pårørende som styrer hvorvidt man får tilgang på et godt liv også når man blir gammel, sier han.

Frps tidligere eldregeneral og partileder, nå førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, sier det er «kjempefint» at noen kan kjøpe seg private tilleggstjenester.

Frp: Ikke betenkt over større klasseforskjellerFrps tidligere eldregeneral og partileder, nå førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, sier det er «kjempefint» at noen kan kjøpe seg private tilleggstjenester. Han er ikke betenkt over at noen f.eks. betaler private firmaer for å gå tur med beboere på sykehjem.

— Jeg synes det er helt greit, for jeg konstaterer at dersom det i beboerens ukeprogram skal legges inn noen timer med tur, vil det øke sykehjemmets kostnader, sier Hagen, som påpeker at det er folk som trenger en sykehjemsplass som ikke har det.

Han er ikke bekymret over risikoen for økte klasseskiller i omsorgen.

- Nei, for det har vi allerede i livet før man trenger omsorgstjenester, sier han og viser til ulik innsats fra ulike familier når det gjelder å besøke egne slektninger og gå tur med dem.

— Så for meg er det en helt illusorisk debatt.

Hagen legger imidlertid ikke skjul på at det er en «enorm debatt» å fastsette hva det offentlige skal betale for, og hva som er nødvendige tjenester.

— Vi må akseptere at folk ser forskjellig på det, sier Hagen.

Les også:

Les også

Oslo-byrådet holder informasjon om alvorlige feil i eldreomsorgen hemmelig

Tone Trøen Wilhelmsen (H) mener det ikke er noe problem at noen ønsker å kjøpe private tjenester i eldreomsorgen.

Høyre: Ikke bekymret over utviklingenOgså Høyres helse— og omsorgspolitiske talskvinne tror det blir en viktig oppgave fremover å definere hva som skal være det offentliges og den enkeltes ansvar.

— Vi i Høyre mener at ingen er for gammel til å bestemme over eget liv. Derfor mener vi heller ikke at det er noe problem at noen ønsker å kjøpe private tjenester for å dekke de behov de føler er viktige for dem, sier Tone Trøen Wilhelmsen.

- Du frykter ikke økte klasseforskjeller?

— Jeg er opptatt av at dette er noe man må få lov til å bestemme selv, at dette må være opp til den enkelte. Men jeg er opptatt av at de grunnleggende tjenestene skal være bra for alle. Derfor er Regjeringen opptatt av å ruste opp kommunene til å levere faglig sterke og robuste tjenester.

Les også

 1. Reidar (86) kjøper ekstra rengjøring for 18.000 kroner i året

 2. Ap med firetrinnsplan for bedre eldreomsorg

 3. Ti grafer og ett spørsmål om storbyenes helsepengebruk

Les mer om

 1. Politikk
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Eldreomsorg
 4. Kommunevalg 2015