Politikk

KrF bryter ut av budsjettforhandlingene med Regjeringen

Knut Arild Hareide samlet stortingsgruppen til et møte onsdag morgen. Konklusjonen ble at også de brytrer budsjettforhandlingene

Kristelig Folkeparti følger Venstre, og bryter budsjettforhandlingene med Høyre og Frp.

  • Lars Molteberg Glomnes
  • Solveig Ruud
    Journalist

Etter et møte på nærmere tre timer, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide onsdag ettermiddag at partiet har bestemt seg for å bryte forhandlingene om 2017-budsjettet.

KrF ønsker ikke å forhandle videre med Regjeringen på egen hånd, etter at Venstre brøt tirsdag, sier Hareide:

– Vi har en samarbeidsavtale som forplikter oss mot både regjeringspartiene og Venstre. Det er ikke tvil om at Regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte. Hovedbildet er likevel at vi fortsatt står for langt fra hverandre på viktige områder for KrF. Det gjelder barna, det gjelder distrikter og ikke minst det grønne skiftet, sier Hareide.

– Regjeringen har valgt å stille ultimatum på et spørsmål vi har forhandlet om i ett år, og de kom med et tilbud som var dårligere enn det vi hadde forhandlet oss frem til tidligere, sier Hareide og fortsetter:

– En mindretallsregjering hverken kan eller bør opptre på denne måten. Det handler ikke om noen øre på bensin- eller dieselavgiften. KrF har for lengst akseptert regjeringens forslag på både diesel og bensin. Problemet er at det gis en ekstra belønning på de fossile bilene. Det er ikke forenlig med det grønne skiftet.

KrF-leder Knut Arild Hareide møtte pressen etter KrFs gruppemøte på Stortinget onsdag.

KrF refser Siv Jensen og regjeringen

Hareide sier KrF har lang erfaring med å forhandle både fra stortingssiden og fra regjeringssiden. Han sier KrF den gang var konstruktive, og aldri stilte ultimatum.

– Vi står ved at vi fortsatt ønsker en firepartiløsning, men KrF ser ikke mulighet nå, til å gå videre. Nå er det opp til regjeringen. Det er deres ansvar, og jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til. Kommer de på andre tanker, står KrFs dør åpen 24 timer i døgnet til budsjettet skal behandles i Stortinget 5. desember.

– Er du beredt til å felle regjeringen hvis de ikke kommer med noe nytt innen mandag?

– Vi har ikke diskutert den type problemstillinger.

– Hva synes du om Solbergs lederskap?

– Dette er et krevende felt. Jeg har opplevd Erna som konstruktiv for å finne en løsning, og jeg har ingen grunn til å kritisere hennes lederskap. Hun har i alle møter søkt etter gode løsninger.

– Hva sier du da om Siv Jensens lederskap?

– Jeg mener det hviler et stort ansvar på Siv Jensen og Frp, for det ultimatumet som er stilt Stortinget. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis Bondevik-regjeringen hadde stilt et ultimatum, sier Hareide.

Hareide sier til Aftenposten at denne prosessen har tæret på tålmodigheten i KrF, og svekker oppslutningen om et nytt samarbeid etter valget neste høst. – Jeg tror nok at måten regjeringspartiene har behandlet tilliten på disse ukene, har skapt en frustrasjon internt i KrF.

– Som gjør at en ny samarbeidsavtale er mindre fristende? – Ja.

Gikk i møte onsdag formiddag

Klokken 10.10 onsdag formiddag samlet KrFs stortingsgruppe seg til det ekstraordinære møtet for å bli enige om partiet skulle følge Venstre, som tirsdag ettermiddag brøt forhandlingene med Regjeringen om statsbudsjettet for 2017.

I forkant gjorde partileder Knut Arild Hareide det klart at han hadde en anbefaling til partiet, men han ville da ikke gå inn på hva det innebar.

Ifølge VG hadde Hareide i forkant av møtet også gitt beskjed til statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) om hva han ville anbefale partiets representanter.

Klokken 12 onsdag gikk også Høyre og Erna Solberg i et krisemøte på Stortinget. Statsministeren vil uttale seg om saken klokken 14.15 onsdag.

  • Venstre brøt budsjettforhandlingene – hva skjer nå? Her er fem mulige scenarier
  • Ultimatumet om bilavgiftene var en historisk tabbe av Erna Solberg, mener Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen: Hvor gikk det galt, Erna Solberg?

Les mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Knut Arild Hareide