Dette skjedde før Venstre brøt budsjettforhandlingene med Høyre og Frp
Situasjonen i budsjettforhandlingene tilspisset seg tirsdag ettermiddag. Venstre brøt forhandlingene rett før Frp skulle holde ekstraordinært landsstyremøte.
Venstre skriver i en pressemelding tirsdag ettermiddag at partiet bryter forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.
– Dessverre har det vist seg viktigere for Regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
Dette skjedde før bruddet:
Grande ga tidligere tirsdag uttrykk for at tilbudet som kom fra regjeringspartiene tirsdag formiddag ikke hjalp på forhandlingssituasjonen, som hun omtalte som kritisk.
Etter det Aftenposten erfarer, kom det overraskende på KrF at Venstre kom med slike signaler før Frp har avholdt sitt ekstraordinære landsstyremøte. Det avholdes i ettermiddag.
Samtidig gjentas det fra KrF-kilder at det er lite sannsynlig at de blir sittende igjen å forhandle med de to høyrepartiene alene.
KrF opplyser at de vil ta stilling til den videre prosessen på et møte onsdag.
KrF: Må foreta en selvstendig vurdering
Hareide sa tirsdag formiddag at partiet fortsatt vurderer innspillet fra regjeringspartiene, men han har ikke villet kommentere innholdet i innspillene.
– Men jeg er mer usikker på om vi får til en enighet nå, enn noen gang i denne prosessen, sier Hareide.
Høyre: – Kan bli vanskelig
Høyres Trond Helleland sier han fortsatt håper å få en budsjettavtale mellom de fire partiene på plass, men innrømmer at det nå ser mørkt ut.
– Det er svært krevende, og vi jobber selvsagt helt til siste slutt for å få til noe. Men nå er det veldig vanskelig, sier Høyres Trond Helleland.
Han oppfordrer alle partiene til å legge godviljen til.
Etter det Aftenposten forstår, er det irritasjon innad i Høyre over Venstres fremstilling om at Regjeringen ikke strekker seg i forhandlingene. I Høyre ble det tirsdag sagt at Regjeringen har lagt frem en rekke forslag.
Kaller inn til krisemøte
Frp har kalt inn sine fylkesledere til ekstraordinært landsstyremøte tirsdag ettermiddag.
– Vi er inne i en veldig kritisk fase, både tidsmessig og fordi vi står et stykke fra hverandre, sa Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, om situasjonen før det ble klart at Venstre brøt.
– Men vi er innstilt på å finne en løsning. Derfor har vi innkalt til landsstyremøte. Hva som skjer der, vil jeg ikke si noe mer om, det er det partiledelsen som styrer, sa han i formiddag.
Bilpakken ikke tema
Signaler kilder i Frp ga til Aftenposten tirsdag formiddag, var at det ikke er aktuelt for Frps forhandlere å be landsstyret om fullmakt til endringer i bilpakken. Det ble sagt at det ikke var utgangspunktet for at Frp innkalte landsstyret.
Bakgrunnen for møtet er ifølge en regjeringskilde at partilederen ønsker å informere om utviklingen og status for budsjettforhandlingene.
Dette er første gang landsstyret i Frp konsulteres siden budsjettforhandlingene startet. Sist gang landsstyret møttes var 22–23 oktober.
Dette er den omstridte bilpakken:
Vil droppe Venstre
Fylkesleder i Oslo Frp, Aina Stenersen, uttalte til Dagbladet tidlig tirsdag at hun på møtet ville foreslå å droppe Venstre i budsjettforhandlingene.
– Frustrasjonen i Fremskrittspartiet er stor over hvordan Venstre opptrer. Jeg vil foreslå at vi dropper dem og forhandler videre med KrF, sa hun.
Hun la til at «mange av oss mener nå at nok er nok. Venstre har fått trenert budsjettforhandlingene altfor lenge nå». Men disse uttalelsene kom altså før Venstre brøt forhandlingene.
Erna Solberg droppet reise
Erna Solberg avlyste tirsdag en planlagt reise til Nord-Trøndelag på grunn den tilspissede situasjonen i forhandlingene.
– Det er forståelig, og viser alvoret i situasjonen, sier Hareide.
Både i KrF og Venstre var det tirsdag frustrasjon over gårsdagens toppmøte hos statsministeren. Venstres versjon var at Frp ikke har vært villige til å fire på noen ting.
Dersom det å «åpne» bilpakken ikke er tema på landsstyremøtet til Frp, kan møtet likevel komme til å drøfte forslag fra bl.a. Venstre som har en indirekte effekt på Regjeringens bilpakke.
Svekket «bilpakken» før ultimatum
Regjeringen er av sentrumspartiene gjentatte ganger kritisert for å legge frem en bil og drivstoffpakke og samtidig presentere den som et slags ultimatum.
Pakken ble lagt frem etter lang tids forhandlinger mellom de fire partiene om hvordan de i fellesskap skulle følge opp en merknad til fjorårets budsjettforhandlinger om et grønt skatteskifte som gir betydelige utslippsreduksjoner.
Sentrumspartienes versjon er at det siste tilbudet de fikk fra Regjeringen under disse forhandlingene, som de takket nei til, var bedre enn pakken Høyre og Frp senere la frem som et ultimatum. Etter det Aftenposten forstår, skal kompensasjonen som er lagt inn til bilistene, bedre i pakken som ble presentert med et ultimatum fra Regjeringen enn i løsningen Venstre og KrF takket nei til.
Seks dager igjen
Det er under en uke til Stortinget førstkommende mandag skal vedta rammene for statsbudsjettet for neste år.
Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom i Stortinget mandag 5. desember. Til nå har Venstre og KrF stått skulder ved skulder. Dersom KrF i siste sving skulle bryte denne alliansen og stemme sammen med regjeringspartiene, må beslutningen forankres i partiets landsstyre.