Politikk

Sympatieffekten er over i Oslo

På Aftens oslomåling er resultatene tilbake der de var før terroren. Bare Rødt stjeler ett mandat fra SV.

 • Pål V. Hagesæther

«Overraskende og interessant», sier valgforsker Bernt Aardal om Aftens måling, som er utført av Respons Analyse.

På målingen er Høyre igjen størst i Oslo, med 32,3 prosents oppslutning. Ap, Frp og SV faller sammenlignet med for to uker siden, og kraftigst er nedgangen for Ap. Resultatene er nesten identiske med Aftens partibarometer i juni.

Dersom dette blir valgresultatet, er det fortsatt borgerlig flertall i Oslo med klar margin. De borgerlige får tilsammen 32 av 59 mandater i bystyret, mens venstresiden får 26. Det siste mandatet går til Miljøpartiet De Grønne.

Samtidig viser undersøkelsen at støtten til Fabian Stang som ordfører har økt jevnt siden før årsskiftet. (Se grafikk til høyre i denne artikkelen)

Hele 58 prosent av alle velgere sier at de vil ha Fabian Stang som ordfører, mens Rune Gerhardsen (Ap) kun har en oppslutning på 15 prosent. Det er kun tre prosent av de spurte som svarer at de vil ha Frps ordførerkandidat Carl I. Hagen som ordfører.

Aps byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn kommer betraktelig bedre ut enn ordførerkandidat Gerhardsen: 41 prosent sier de foretrekker henne som byrådsleder etter valget. 37 prosent svarer det samme om Høyres byrådslederkandidat Stian Berger Røsland.

Status quo

– Konklusjonen er at det er status quo i Oslo, sier Aardal.

Selv om han er overrasket over resultatene, peker han på at Aps fremgang i Oslo etter terroren var mindre enn i landet som helhet.

– Det var en indikasjon på mindre sympatieffekt i Oslo. Noe som er paradoksalt, for det ene angrepet skjedde tross alt i Oslo. Men Høyre har kanskje tjent på måten Fabian Stang taklet krisen på, sier Aardal.

Oppmerksomheten snudd

– Kan dette bety at terroren ikke får noen innvirkning på Oslo-valget i det hele tatt?

– Det tror jeg er for tidlig å si. Vi har ikke noe sammenligningsgrunnlag, sier Aardal.

I den blå leiren tolker de resultatene som at Oslo Høyre er i et jevnt sig fremover, og at folks oppmerksomhet igjen er rettet mot politiske stridsspørsmål i Oslo.

– Jeg tror diskusjonene i valgkampen, særlig om skolepolitikk og en tryggere by, har bidratt til det, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Og dette er god inspirasjon for å gjenvelge Fabian Stang, legger han til.

– Så det er ikke like viktig å få gjenvalgt deg?

– Vi må sørge for at Høyre blir et stort parti, slik at vår populære ordfører også kan velges av bystyret. Blir det borgerlig flertall, fortsetter jeg som byrådsleder, sier Røsland.

Ikke så bra for SV

For SV er målingen ikke spesielt hyggelig. For den eneste forskjellen fra Aftens junimåling er at SV får ett mandat mindre, og Rødt ett mer. Overgangstallene viser at SV mister velgere til både Ap og Rødt. Valgforsker Aardal viser til at SV også går tilbake på nasjonale målinger, men at de tross alt ligger klart høyere i Oslo enn i landet som helhet.

– Partiet har kommet dårlig ut av Aker sykehus-striden. Det kan være noe av forklaringen, sier han.

Oslo SVs leder Per Østvold er åpen for den muligheten.

– Både Rødt og Frp har kastet seg over den saken, som om den ikke hadde noen forhistorie. Vedtaket om å bygge nytt Ahus-sykehus på Lørenskog, og flytte pasientene fra Aker dit, ble gjort for mange år siden i Stortinget. Med Frps støtte. Det ser både Frp og Rødt bort fra, sier Østvold.

Han tror 22. juli-effekten er årsaken til at SV også mister velgere til Ap.

Ønsker en vanlig valgkamp

På spørsmål om hva han tenker om at sympatibølgen kan være over, svarer Aps partisekretær i Oslo Rune Tokle at partiet uansett ønsker en vanlig valgkamp.

– Vi har vært forberedt på å kjempe for hver stemme. Og i Oslo er det tett mellom blokkene, sier han.

– Møter folk dere som vanlige politikere nå, når dere går på husbesøk eller står på stand?

– Ja, og folk er ikke redde for å utfordre oss på politikken vår. Samtidig husker folk det som har skjedd, og vi får fortsatt kondolanser, sier Tokle.

Fabian Stang (H) og Libe Rieber-Mohn (Ap) er fortsatt oslofolks favoritter som henholdsvis ordfører og byrådsleder. Mens Frps ordførerkandidat Carl I. Hagen taper oppslutning. Bildet er tatt under åpningen av valgkampen i Oslo. Carl Martin Nordby

Tre prosent støtter Hagen. (klikk på grafene for større versjoner). Bare tre prosent av velgerne vil ha Carl I. Hagen (Frp) som neste ordføreri Oslo. Det viser Aftens ordførermåling. Til sammenligning sier11,9 prosent at de vil stemme Frp ved valget. Høyres Fabian Stangøker stadig sin oppslutning, og er nå ønsket av 58 prosent av velgerne.For de andre kandidatene er det små endringer.

Flere vil ha Røsland. Aftens byrådsledermåling viser at Høyres Stian Berger Røsland nærmerseg Aps kandidat Libe Rieber-Mohn. Rieber-Mohn hadde på forrigemåling et forsprang på 10 prosentpoeng. Det er nå redusert til 4prosentpoeng. Andelen som ikke ønsker noen av de to kandidatene,er redusert.

Fortsatt flere som vil stemme. Ti prosent svarer nå at det er mer sannsynlig at de vil stemme veddette valget enn ved forrige. Det er to prosentpoeng færre enn for touker siden. Det er særlig gruppen under 30 år som i større grad vilstemme, viser bakgrunnstallene. To prosent svarer at det er mindresannsynlig at de vil stemme.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hver tiende velger stemmer taktisk. Det kan avgjøre regjeringsspørsmålet, sier valgforsker.

 2. POLITIKK

  Fabian Stang etter tapet: – Jeg er egentlig lettet

 3. POLITIKK

  Ny meningsmåling: Kraftig Ap-nedtur én måned før valget

 4. OSLOBY

  I 24 år har de vært ute av Oslo-politikken. Nå kan de gjøre comeback.

 5. OSLOBY

  Ny Oslo-måling: Sterke tall for MDG, Rødt og SV redder Raymond Johansens byråd

 6. POLITIKK

  Slik blir kampen om makten i de syv største byene