Politikk

Tybring-Gjedde: - En klok beslutning

Christian Tybring-Gjedde er mannen bak kravet om at Hagen måtte bli ordfører. Men han støtter retretten fullt ut.

- Det Carl I. Hagen sier er veldig stort, sier Christian Tybring-Gjedde. Han krevde før sommeren at Frp måtte få ordføreren ved borgelig flertall etter valget. Holm, Morten

 • Stine Barstad

Les også:

Før sommeren krevde Christian Tybring-Gjedde at Carl I. Hagen måtte bli ordfører dersom det ble borgerlig flertall etter kommunevalget i Oslo. Likevel mener han det var klokt av Hagen å trekke seg fra kampen mot Fabian Stang om ordførervervet.

— Det Carl I. Hagen sier er veldig stort, og egentlig ikke noe annet enn det Frp har sagt hele tiden - at gjennomslag for politikken er viktigere enn posisjoner, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten.no.

— Det jeg sa til Klassekampen før sommeren, er at det er naturlig at man fordeler toppvervene i et samarbeid. Det synes jeg i utgangspunktet fortsatt at det er. Men i lys av at Fabian Stang er en veldig populære ordfører, synes jeg det Hagen er sitert på i dag, er en klok betraktning, fortseter han.

Full enighet

Tybring-Gjedde vil ikke kommentere om Hagens avgjørelse ble diskutert på forhånd innad i partiet. Det vil ikke Hagen selv, heller.

- Sånne ting svarer vi aldri på. Men det er full enighet i partiet om at gjennomslag for politikken er viktigere enn verv, sier Hagen til Aftenposten.no fredag morgen.

Hagen er Frps førstekandidat i Oslo, og er garantert plass i bystyret. Hva slags verv han kunne tenke seg utenom ordførervervet, vil han ikke kommentere.

— Alt jeg vil si står i sitatene deres. Jeg har ikke noe mer å si, sier en tydelig irritert Carl I. Hagen, før han bryter samtalen.

- Carl har sagt nok

Leder for Oslo Fpu, Christer Kjølstad, sa til Østlandssendingen tidligere denne uken at «uheldige kommentarer fra mindre begavete Frp-ere» hadde bidratt til at Frp gjorde det svakt i skolevalget.

Han sa også at utspillene til Hagen om feil bruk av ressurser til etterforskningen av Utøya og i regjeringskvartalet hadde vært belastende for Frp og Fpu.

— Carl har sagt nok om saken selv, så jeg ønsker derfor ikke å kommentere denne saken ytterligere. Jeg har den største respekt for Carl, skriver Kjølstad i en sms til Aftenposten.no.

Tybring-Gjedde vil heller ikke si noe om hva slags verv han mener Hagen bør ha når ordførerkampen nå er lagt død.

— Jeg vil ikke spekulere i det. Nå er det kort tid til valget, så nå får det gå sin gang, og velgerne får si sitt. Men han vil helt sikkert spille en aktiv rolle, sier han.

Christian Tybring-Gjedde, Frp

Etterpåklokskap

- Det siste året Hagen satt i bystyret, møtte han ikke opp på ett eneste møte. Vil han være mer aktiv denne gangen?

— Det vil han helt klart. Du må se dette i perspektiv. Sist han var i bystyret, var han i tillegg både partileder og stortingsrepresentant. Ingen vil mistenke Hagen for å ikke ha fullt fokus på Frp, sier Tybring-Gjedde.

- En fersk måling viser at kun tre prosent vil ha Hagen som ordfører i Oslo, mens 54 prosent vil ha Fabian Stang. Mistolket du stemningen da du krevde Hagen som ordfører?

— Det blir etterpåklokskap å si at dette burde vi skjønt for lenge siden. Fabian Stang var en samlende person i Oslo etter terroren. Det er viktig, og der har han gjort en god jobb. Men hadde du spurt for fire år siden, tror jeg selv ikke Høyre i sin villeste fantasi ville forestilt seg at Fabian Stang skulle bli så populær. De ville jo gå for venstres ordførerkandidat, sier Tybring-Gjedde.

- En etappeseier

Ordfører Fabian Stang mener først og fremst at Hagens utspill viser at valgkampen går for fullt.

— Det meste som blir sagt i en valgkamp har en eller annen hensikt. Han må få lov til å gjøre sine ting. Jeg ser på det som en etappeseier, sier Stang, som understreker at det er noen harde etapper igjen.

Tybring-Gjeddes utspill vil han ikke kommentere i noen særlig grad.

— Jeg skal være forsiktig i å blande meg i det de tenker. Men dette viser at man alltid skal være forsiktig med å stille ultimatum, sier Stang.

Demokratisk og greit

Da Fabian Stang ble valgt til ordfører i 2007, gikk det også en kule varmt i forkant. Valgkomiteen hadde innstilt en annen kandidat, men til slutt gikk alle de fire borgerlige partiene inn for ham.

— Jeg husker ikke at det var så turbulent som noen skal ha det til. Det var usikkert hvem kandidaten skulle være, men det var også veldig demokratisk og greit, sier Stang.

 • Jeg tror selv ikke Høyre i sin villeste fantasi ville forestilt seg at Fabian Stang skulle bli så populær.
 1. Les også

  - Han gikk av med æren i behold, og jeg synes han skulle latt det være sånn

 2. Les også

  Det er en tid for alt

 3. Les også

  Hagen avblåser ordførerduellen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hagen klappet inn til 4. plass på Oslo Frps stortingsliste

 2. POLITIKK

  Listhaug og Søviknes valgt med stående applaus

 3. OSLOBY

  Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

 4. POLITIKK

  Christian Tybring-Gjedde: – Folk med dårlig råd bør få færre barn

 5. POLITIKK

  Opprørsgeneral Carl I. Hagen med nytt bompengekrav rett før Frps krisemøte

 6. POLITIKK

  Carl I. Hagen vurderer nytt comeback på Stortinget