Ap splittet i synet på ekstramilliarder til pensjonistpar
Frps hjertesak – mer penger til pensjonistpar - er blitt en vanskelig nøtt i flere partier. Det er delte meninger om forslaget i Ap, der det letes etter alternativ bruk av pengene.
- Solveig RuudJournalist
To pensjonister som bor sammen, har hver for seg høyere formue og inntekt enn enslige minstepensjonister som bor alene. Det indikerer tall Aftenposten har innhentet fra Statistisk sentralbyrå.
Men det er den første gruppen – pensjonistparene – og ikke den siste – de enslige minstepensjonistene – Regjeringen vil bruke 2,7 milliarder kroner på. Derfor er forslaget om redusert avkorting av grunnpensjonen til pensjonistpar problematisk for både sentrumspartiene og Ap. Men ulike forhold gjør det vanskelig for dem å gå imot forslaget – og i Ap er det indre uenighet om det.
Les saken som viser hvor mye mer pensjonistpar har enn enslige minstepensjonister:
Regjeringen øker pensjonen til dem som er rikest og tjener mest
Delte meninger i Ap
Da Frp-leder Siv Jensen på tampen av valgkampen lekket ut budsjett-nyheten om at pensjonistpar ville få redusert avkorting, stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre seg positiv til forslaget. Det samme gjorde Aps fraksjonsleder i Stortingets arbeids— og sosialkomité, Dag Terje Andersen.
– Vi ser positivt på forslaget, dette var også tidligere varslet i regjeringserklæringen. Det er en løsning vi kan støtte, men først må vi se helheten i budsjettet, sa han.
Marthinsen kritisk til pengebruken
Men Aftenposten har snakket med flere andre i Aps stortingsgruppe som uttrykker seg langt mer skeptisk. Aps finanspolitiske talskvinne er en av dem.
— Hvis målet er å bedre den økonomiske situasjonen for dem som har minst å rutte med, er ikke det grepet Regjeringen prioriterer nå, riktig, sier Marianne Marthinsen.
Hun mener tallene Aftenposten har innhentet fra Statistisk sentralbyrå, illustrerer dette.
- Betyr det at Ap går mot forslaget slik det foreligger?
— Vi har ikke konkludert, men vil se helheten. Vi er opptatt av at når vi skal bruke penger, må vi ha en innretning som gir et løft for dem som har mist, sier hun.
Ap er «god venn» av Pensjonistforbundet
Redusert avkorting er en av de store kampsakene til Pensjonistforbundet – et forbund som står Ap og fagbevegelsen nær. Det illustreres ved at tidligere leder i Fagforbundet og tidligere sentralstyremedlem i Ap, Jan Davidsen nå leder forbundet.
Men Davidsen har også et sterkt engasjement for de han tidligere ledet: lavtlønnede kvinner, ofte i deltidsstillinger, som ender opp med en minstepensjon. Da Regjeringen presenterte budsjettet med signaler om 2,7 milliarder kroner på pensjonistpar, kom han med denne kommentaren:
— Pensjonistforbundet har gått inn for å fjerne avkortningen i sitt handlingsprogram ut fra et rettferdighetsprinsipp. Derfor er forslaget fra Regjeringen bra, sa han.
Vurderer å øke bostøtten i stedet
Kilder i Ap gir uttrykk for at de jobber for å vri pengebruken på en måte som kommer de fattigste pensjonistene i møte – og ikke spre dem på alle pensjonistpar uavhengig av pensjon.
En løsning kan da være å øke bostøtten, noe som kommer minstepensjonistene til gode. Men da beveger man seg bort fra den urettferdigheten Frp og Pensjonistforbundet vil fjerne.
Les også:
Syv grunner til at Frp kan få gjennom et dyrt pensjonsforslag de andre partiene er imot
Venstre og KrF – bundet av avtale
Venstre og KrF skrev høsten 2013 under på en samarbeidsavtale med Høyre og Frp er de forplikter seg til å støtte Frps forslag. Men avtalen sier ikke noe om når og i hvilket tempo.
I Venstre mumles det om både halvveis innføring og utsettelse av forslaget. Motviljen mot forslaget kom tydelig til syne på partiets landsstyremøte forrige helg.
— Er det virkelig rett, med den utviklingen vi ser i Norge i dag, at dette er den gruppen vi skal bruke mest penger på? spurte leder Trine Skei Grande i sin tale til Venstres landsstyre forrige helg.
Motviljen mot forslaget er noe mindre i KrF – partiet som har høyest gjennomsnittsalder i velgermassen. Hans Olav Syversen sier foreløpig at han har "lite å melde" om saken før den er drøftet i stortingsgruppen.
Les også:
Regjeringen vil ta pensjon fra eldre innvandrere
Frp aksepterer ikke nederlag
Men i Frp sier både sentrale politikere og fylkesledere at partiet ikke aksepterer at forslaget utsettes eller gjennomføres i f.eks. to trinn.
— Det kan ikke være et diskusjonstema, sier fylkesleder Johan Aas i Hedmark Frp, som kaller dagens avkorting for «riv ruskende gal» og «hopende urettferdig».
Fylkesleder i Sør Trøndelag, Roy Angelvik, sier han personlig mener at dette er så «stor sak for oss» at han ser det som vanskelig for sentrum å kunne gå imot den.
Og Frp får utad full støtte av Høyres finanspolitiske talsperson; Svein Flåtten.
— Tallene endrer ikke min oppfatning av at Regjeringens forslag er rettferdig, sier han og viser til man i vår verden behandler « individer individuelt som individer».
Han mener SSBs tall som viser forskjell på enslige minstepensjonister og pensjonistpars inntekter og formue ikke overrasker, men legger til boligformue utgjør en stor del av tallene i formuen og at par ofte bor i romsligere hus som også medfører større utgifter enn de enslige minstepensjonister har til bolig.