Politikk

1. mai i bilder: Ulsrud-lærer Simon Malkenes hyllet i 1. mai-tog

«Jeg er Malkenes» var et av de mer overraskende innslagene i 1. maifeiringen. Krangelen mellom Ap og FrP dominerte dagen for øvrig.

En rekke lærere benyttet 1. mai-toget i Oslo til å takke Ulsrud-lektor Simon Malkenes for innsatsen for ytringsfriheten i skolen.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Trond Giske i Verdal, Sylvi Listhaug i Drammen og Raymond Johansen på Youngstorget sørget for de største overskriftene i dekningen av årets 1. mai-feiring.

Listhaug lovte å stanse Jonas Gahr Støre som statsminister «så lenge det er pust i meg». Giske, tilbake som hovedtaler flere steder i Trøndelag, sa med rene ord at det ikke er noe selvfølge at Ap reiser seg igjen. Mens byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, i likhet med sin partileder Jonas Gahr Støre, gikk til frontalangrep på Frps forsøk på å innta rollen som «arbeidsfolks» parti.

Hvor mange som deltok i toget i hovedstaden har det foreløpig ikke kommet sikre tall på. Men Raymond Johansen «tok en Trump» og mente det var bra fremmøte, været tatt i betraktning.

Byrådsleder Raymond Johansen gikk til frontalangrep på FrP i sin tale på Youngstorget.

Blant parolene i Oslo-toget var blant annet «Redd Ullevål sykehus», krav om flere ansatte i barnehagene og «Fisken tilhører folket». Også flere varianter med «MeToo»-temaer ble båret gjennom gatene i duskregnet.

Flere demonstranter i Oslo benyttet dagen til å protestere mot planene om å legge ned Ullevål sykehus.
Som vanlig var det et stort utvalg saker som ble markert i Oslos gater 1. mai.
Enkelte demonstranter sørget for ekstra mye farger i 1. mai-toget. Hva deres budskap var, er ukjent.
Også polske paroler – her mot sosial-dumping, var å se i toget i Oslo.

Også den betente konflikten rundt Ulrsud-lektor Simon Malkenes var tydelig til stede i demonstrasjonen, der flere fra Skolenes landsforbund bar plakater med lærerens ansikt og teksten «Jeg er Simon Malkenes».

  • Les også: LO-leder i Troms vil ha Hadia Tajik som partileder og statsminister.
Ulsrud-lektor Simon Malkenes hadde mange støttespillere i 1. mai-toget i Oslo.
LO-leder Hans Kristian Gabrielsen var hovedtaler på Youngstorget 1. mai.
Tidligere justisminister Sylvi Listhaug talte i Drammen, og benyttet anledningen til å gå hard ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, som ifølge henne er «født med en sølvskje i munnen».
Hadia Tajik feiret dagen i Sør-Troms, her går hun først i toget i Harstad.
Flaggene kan mer enn vaie i vinden – de kan også floke det til. Denne gangen i strålende vær i Harstad.

Mens Ap- leder Jonas Gahr Støre fyrte løs mot FrP fra Hedmark og Trysil, var nestleder Hadia Tajik gjest i Sør-Troms, der hun i et tett program blant annet talte i Harstad og Kvæfjord. Trond Giske ble tatt hjertelig imot blant sine egne. Først på frokost i Byåsen i Trondheim, senere på dagen i Verdal, der han holdt hovedtalen.

Trond Giske får en klem og full støtte fra sin tante Jorunn (90).
Trond Giske tilbake blant sine i Byåsen folkets hus. Her synger de «Hold hverandre i hånda og syng» signert Stein Ove Berg.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. 1. mai
  2. Sylvi Listhaug
  3. Trond Giske