Politikk

Regjeringssonderingene skal være avsluttet

Sonderingene mellom regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre og KrF om en flertallsregjering skal være avsluttet, men må godkjennes i partiene.

KrFs delegasjon hadde en innledende samtale med statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige partilederne på borgerlig side 5. november i år. Sonderingene startet imidlertid ikke for alvor før etter at budsjettavtalen var i havn 22. november. Foto: KrFs Facebook-side. / NTB scanpix

 • NTB

– Vi er praktisk talt ferdige med sonderingene. Nå gjenstår forankring i alle de fire partiene, sier en kilde i en av forhandlingsdelegasjonene til Dagens Næringsliv.

En kilde tett på prosessen bekrefter overfor NTB at det «går mot slutten» i sonderingene.

Sonderingene startet 22. november etter at budsjettavtalen mellom de samme fire partiene var i havn på Stortinget. Planen nå er å innlede regjeringsforhandlinger etter jul.

Fremskrittspartiet har innkalt til landsstyremøte tirsdag kveld «i anledning sonderingene mellom regjeringspartiene og KrF.» Partileder Siv Jensen vil være tilgjengelig for pressen i etterkant av møtet.

Venstre hadde landsstyremøte for halvannen uke siden og trenger nå et siste klarsignal fra stortingsgruppen før formelle regjeringsforhandlinger kan innledes.

Det er under ett år siden Venstre gikk inn i regjeringen etter at Høyre og Fremskrittspartiet ble enige med sentrumspartiet om Jeløya-plattformen i januar i år.

Etter en opprivende intern prosess, og mot partileder Knut Arild Hareides råd, besluttet KrF på et ekstraordinært landsmøte i høst å søke regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen.

Høyre og Fremskrittspartiet hadde en samarbeidsavtale med Venstre og KrF i forrige stortingsperiode.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Regjeringspartiene demper forventningene om regjeringsutvidelse før jul

 2. POLITIKK

  Omkamper om elbil-fordeler, bompenger og eiendomsskatt i kommende regjeringsforhandlinger

 3. POLITIKK

  Ropstad etter møtet med regjeringspartiene: – Det er godt å komme i gang

 4. POLITIKK

  Enstemmig KrF sier ja til regjeringsforhandlinger

 5. POLITIKK

  Kraftig medlemsfall for Trine Skei Grandes parti

 6. NORGE

  – Det er uaktuelt å øke skatte- og avgiftsnivået