Politikk

Søreide: Regjeringen har vært tydelige i sin solidaritet med Frankrike

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen ser med stor bekymring på en presset ytringsfrihet etter at Siv Jensen etterlyste støtte til Frankrikes president Emmanuel Macron.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide svarer Frp-leder Siv Jensen etter å ha blitt anklaget for å sitte stille i båten mens Frankrikes president Emmanuel Macron er under press fra muslimske land for å forsvare karikaturtegninger i ytringsfrihetens navn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

 • NTB

– Jeg vil si til Siv Jensen at regjeringen har vært tydelig i sin solidaritet med Frankrike, i forsvaret for de universelle menneskerettighetene og våre felles verdier som ytringsfriheten, og ved å si klart ifra om at angrepene på Macrons forsvar for ytringsfriheten er uakseptable, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Frp-leder Siv Jensen etterlyste tidligere torsdag den norske regjeringen og ville at de skulle gi Frankrikes president Emmanuel Macron sin uforbeholdne støtte og fordømme Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans atferd i den nye karikaturstriden.

Solberg: - Vi må verne om våre felles verdier og menneskerettighetene

Les også

Frankrike truer Tyrkia med sanksjoner

Søreide viser til at norske myndigheter arbeider med å fremme og verne om ytringsfriheten over hele verden og har bevilget 70 millioner kroner til dette arbeidet de siste årene.

– Vi ser med stor bekymring på at ytringsfriheten er under press, sier Søreide.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer politiske ledere i muslimske land til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten etter Nice-angrepet torsdag, der tre personer ble drept i en kirke i Nice.

Statsminister Erna Solberg (H) ber flere religiøse leder støtte opp om ytringsfriheten. Foto: Jil Yngland

– Vi må verne om våre felles verdier og menneskerettighetene. Vi må aldri la oss true av terrorister. Vi oppfordrer politiske ledere i muslimske land og religiøse muslimske ledere i hele verden til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg i en uttalelse sendt til NTB etter terrorangrepet i Nice torsdag.

Muslimsk Dialognettverk fordømmer Nice-terror

Muslimsk Dialognettverk i Norge fordømmer på det sterkeste angrepet i Notre-Dame i Nice i Frankrike. Samtidig ber de moskeer i Norge om å være ekstra på vakt.

Paraply- og dialogorganisasjon Muslimsk Dialognettverk (MDN) består av 17 moskeer og representerer over 30.000 muslimer.

– MDN fordømmer på det sterkeste angrepet og drapet av uskyldige mennesker i Notre-Dame-kirken i Nice. Kirker, moskeer, synagoger og templer skal være trygge steder. Våre tanker og bønner går til de drepte og deres pårørende, sier leder Senaid Kobilica i MDN i en pressemelding.

Samtidig oppfordrer han alle moskeer i Norge til å være ekstra på vakt under fredagsbønnen.

– Vi er bekymret for hvordan situasjonen i Frankrike eskaleres internt og internasjonalt, sier Kobilica.

Også Islamsk Råd Norge reagerer kraftig på hendelsen.

– Angrep mot sivile og uskyldige mennesker inne i et gudshus er avskyelig, sier Mustafa Mahmood, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd, til Vårt Land.

 1. Les også

  Siv Jensen vil ha regjeringen på banen i den nye karikaturstriden

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Siv Jensen
 3. Ine Marie Eriksen Søreide
 4. Ytringsfrihet
 5. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Siv Jensen vil ha regjeringen på banen i den nye karikaturstriden

 2. DEBATT
  Publisert:

  Vi må stå sammen i kampen mot ekstremisme – uavhengig av religion og nasjonalitet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tre personer drept i knivangrep ved Notre-Dame-kirken i Nice

 4. VERDEN
  Publisert:

  Nice-angriperen kom til Europa i september

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Frankrikes kamp for sine verdier

 6. VERDEN
  Publisert:

  Macron: – Jeg forstår at karikaturene kan sjokkere