Guri Melby: Vil ikke ha Frp som foretrukken partner

Venstre-leder Guri Melby vil ikke gi Frp noen særbehandling hvis Solberg-regjeringen vinner valget. – Det er ikke noe poeng å ha en foretrukken partner som selv har avvist samarbeid med oss, sier hun.

  • Thomas Spence
Venstres leder Guri Melby ønsket salg av vin i butikk, men tapte avstemningen.

Hver dag og hver time frem til valgdagen 13. september blir en kamp for Guri Melby for å få Venstre-sympatisører opp av sofaen og ned av gjerdet og inn i stemmelokalet.

Gjennomsnittet av nasjonale målinger foretatt av Poll of polls gir Venstre kun 2,8 prosent oppslutning i april. Sist partiet lå over sperregrensen var i juli 2019 med 4,0 oppslutning.

– Behov for å møte velgerne

– Hvordan skal du få Venstre over sperregrensen?

– Vi har behov for å komme ut og treffe velgerne våre, bedrifter og skoler. Jeg kjenner at vi har en organisasjon som er veldig klar for og klør etter å komme ut og fortelle om politikken vår. Til å fortelle om hvorfor Venstre trenges, sier hun.

Klima, kunnskap og verdiskapning er de tre viktigste parolene for Venstres valgkamp.

Men skal Venstre og Solberg-regjeringen ha noe som helst håp om å fortsette, må både Venstre og KrF komme seg over sperregrensen på 4 prosent nasjonal oppslutning.

Ved stortingsvalg i Norge må et parti ha 4 prosent eller mer av stemmene på landsbasis for å være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Sperregrensen har ingen betydning for de 150 distriktsmandatene som fordeles etter oppslutning i de enkelte valgkretsene.

Helt siden Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i januar 2018 med 4,1 prosent oppslutning, har trenden stort sett vært nedadgående: Et ørlite blaff av fremgang til 4,3 i februar 2018 ble etterfulgt av en nesten permanent tilværelse under sperregrensen.

Les også

Her er vedtakene Venstre tror de kan knuse sperregrensen med

Handler om borgerlig politikk

– Jeg håper og tror det er en del velgere som vil fornye velferden for å ta vare på den, skape nye arbeidsplasser og som tør å tenke nytt, sier hun.

– Bør borgerlige velgere som kan tenke seg å stemme Høyre og Frp stemme Venstre for å redde Solberg-regjeringen?

– Det er ingen tvil om at Venstre over sperregrensen er avgjørende for at Erna Solberg skal fortsette som statsminister. Men også avgjørende for kuttene i klimautslipp.

– Det handler ikke bare om en borgerlig regjering, men om hva slags borgerlig regjering. Det er ganske stor forskjell på en Høyre-Frp og en H-KrF-V regjering, svarer Melby og nevner at rusreformen aldri ville blitt fremmet uten Venstre i regjering.

– Solberg-regjeringen er avhengig av Frp for å fortsette. Ønsker du et større, mindre eller uendret Frp etter valget?

– Jeg tror jeg har nok jobb med å konsentrere meg om Venstres oppslutning. Så får vi dele ut stortingsplassene etter valget og se hvor vi kan skaffe flertall.

Foreslår egenandel for sykelønn

– Skal Frp være den fortrukne partner hvis dere vinner valget?

– Vi har vedtatt en politisk uttalelse der vi sier at vi ønsker at regjeringen med Høyre, Venstre og KrF skal fortsette, og må søke flertall der det er mulig. Det er ikke noe poeng å ha en foretrukken partner i Stortinget som selv har avvist samarbeid med oss.

– Det viktigste er å få gjennomslag for offensiv klimapolitikk, kunnskap og grønne arbeidsplasser. Ikke hvem vi samarbeider med.

På landsmøtet stemte Melby med flertallet mot å åpne for salg av cannabis på Vinmonopolet. Men hun tapte kampen for å tillatte salg av vin i butikk.

– Det er ikke et prioritert spørsmål. For meg er det litt prinsipielt og spørsmål om det er nødvendig med statlig monopol på noe som markedet kan regulere fritt. For flertallet var det mer et praktisk spørsmål. Det lever jeg helt fint med, sier hun.

Venstre provoserer også arbeidstagerorganisasjonene med vedtak om å innføre en «moderat egenandel» i sykelønnsordningen. Partiet vil også kutte det statlige bidraget til ordningen med Avtalefestet pensjon fra 62 år (AFP).

– Venstre er for en ansvarlig offentlig pengebruk. Vi er nødt til å sikre bærekraft i velferden slik at våre barn og barnebarn også får gode velferdsordninger.

– Det må være mulig å se på noen av de mest kostbare ordningene vi har. Vi kommer ikke fra at Norge har et veldig høyt sykefravær og en veldig sjenerøs sykelønnsordning, sier hun.

Les også

  1. NHO skuffet over at Venstre vil beholde formuesskatten

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Stortingsvalget 2021
  2. Guri Melby
  3. Stortingsvalg