Politikk

Hareide advarer Høyre-landsmøtet mot å si ja til eggdonasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide mener et ja til eggdonasjon fra Høyre vil være et klart brudd med linjen partiet har stått for i verdispørsmål.

Hvis Høyres landsmøte denne helgen sier ja til eggdonasjon, kommer verdispørsmål knyttet til bioteknologi til å prege våren og valgkampen, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Lørdag morgen er Knut Arild Hareide gjest hos Høyre på Gardermoen.

Men når han ankommer for å holde sin hilsningstale, er den kanskje mest følelsesladde debatten og avstemningen på helgens landsmøte allerede slutt.

Fredag ettermiddag skal Høyre nemlig stemme over om partiet skal si ja eller nei til eggdonasjon.

Hverken motstanderne eller tilhengerne av at kvinner skal kunne bli gravide med andres egg tør å gjette hvem som har flertall i salen.

Roser Høyre for å ha stått ved KrFs side

– Høyre har en tradisjon, ikke minst i denne typen spørsmål om bioteknologi, for å være en av KrFs beste venner, sier Hareide til Aftenposten.

Han roser Høyre for å ha stått ved KrFs side blant annet i debattene om tidlig ultralyd og reservasjonsrett for leger.

– De er opptatt av at vi ikke får et samfunn der vi sorterer bort mennesker som er annerledes og er bevisste på at noen av de valgene vi gjør kan få følgevirkninger, sier Hareide.

Men et ja til eggdonasjon til Høyre vil være et solid skritt bort fra denne tradisjonen, mener KrF-lederen.

– Det vil være et brudd med den linjen Høyre har stått for i denne typen spørsmål, i alle fall i de årene jeg har vært aktiv i politikken, sier han.

Kaller det «eggsalg»

Aftenposten har i en serie artikler satt søkelys på nordmenn som reiser utenlands for å få barn på måter som ikke er tillatt i Norge.

– Når du leser Aftenpostens artikler blant annet om donorer i Spania, kan du stille spørsmål om man heller bør kalle det eggsalg enn eggdonasjon. Det ligger et stort kommersielt press innenfor dette, advarer Hareide.

 • Les også: Spania er landet der flest unge kvinner selger genene sine som ekstrainntekt: – Alle får det de vil ha. Jeg får penger, sykehuset får penger, og foreldrene får barnet sitt.

Frykter surrogati blir neste skritt

Hareide er ikke bare opptatt av hvilket standpunkt Høyre lander på, men også hvilke argumenter som blir brukt i debatten.

Flere av tilhengerne av eggdonasjon argumenterer med at det er urettferdig at det ikke er tillatt å donere egg så lenge sæddonasjon er lov i Norge.

– Hvis man gjør denne typen saker kun til et likestillingsspørsmål, tror jeg det blir veldig vanskelig å stenge døren mot surrogati i neste omgang. Da er vi veldig nær et samfunn der rike ikke føder egne barn, men får andre til å bære dem frem for seg og der man kan velge egenskaper hos barnet.

Både Venstre og Frp skal på sine landsmøter senere i vår ha debatter om å tillate surrogati.

– Vil prege valgkampen om de sier ja

Hareide understreker at han har respekt for at Høyre har en debatt om et viktig etisk dilemma som eggdonasjon.

Han råder likevel partiet til ikke å undervurdere hvilken politisk sprengkraft spørsmålet har.

– Velger de å åpne for eggdonasjon, tror jeg dette temaet kommer til å prege både denne våren og valgkampen som vi går i møte, sier Hareide.

– Hvor viktig er denne saken for KrF?

– Vi definerer dette som et menneskeverdsspørsmål, som er et av de viktigste spørsmålene for KrF. Hvis du spør velgerne til de fire samarbeidspartiene om hvem dette spørsmålet er viktigst for, tror jeg KrFs velgere vil rangere denne saken høyest. Samtidig kan vi ikke la ett spørsmål trumfe alt annet.

Samtaler med partilederne har brutt sammen

Helseminister Bent Høie skal før sommerferien legge frem en stortingsmelding om bioteknologi, der blant annet eggdonasjon og surrogati blir temaer. Som Aftenposten tidligere har skrevet, har partilederne etter nyttår hatt møter om dette temaet for å forsøke å finne frem til felles standpunkter.

Etter det Aftenposten erfarer, er samtalene nå avsluttet uten resultat.

– Tror du det er et håp om at dere greier å enes om å legge frem en bioteknologimelding som alle de fire partiene står bak?

– Jeg tror det er veldig liten mulighet for det. Til det tror jeg avstanden er for stor. KrF vil ikke være med på å sette oss ved et bord der vi kan ta nye steg som bryter med tradisjonen KrF og Høyre har hatt til felles.

 • Podkasten Aftenpodden har med Høyres Tina Bru denne uken, i en Høyre-spesial om blant annet landsmøtet, ny Høyre-politikk og 8. mars. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Surrogati
 3. Bioteknologi
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Høyre (H)
 6. Høyres landsmøte 2017
 7. Politikk