Politikk

Rødt vil la staten overta for bemanningsbyråene

Rødt vil la staten opprette en bemanningsordning for industrien for å få hjulene i gang etter koronakrisen.

Bjørnar Moxnes legger frem Rødts svar på regjeringens krisepakker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • NTB-Anne Marjatta Gøystdal

Ansvaret for å få ledige tilbake i jobb må være offentlig, mener partileder Bjørnar Moxnes. Han peker på at arbeidsledigheten er høy, samtidig som det mangler arbeidskraft i viktige sektorer.

– Bemanningsbransjen er innrettet på å importere billig arbeidskraft fra utlandet og uegnet for jobben. Vi trenger en aktiv statlig politikk for å få folk i jobb, skaffe ledige folk til de ledige jobbene og gi ledige opplæringen de trenger for å kunne ta jobbene, sier han.

Rødt legger onsdag frem et koronaprogram som er et svar på regjeringens tiltakspakker og forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Programmet er på 50 milliarder kroner i umiddelbare tiltak, i tillegg til et investeringsprogram for leverandørindustrien på 50 milliarder kroner frem til 2023.

Forslagspakke

Dette er Røds forslag:

 • Ytterligere 10.000 stillinger innen velferdstjenestene, samt styrking av kommuneøkonomien.
 • Nav får 600 nye stillinger for å håndtere den økte ledigheten.
 • Flere tiltaksplasser.
 • En statlig bemanningspool for industrien.
 • Arbeidstilsynet og fagbevegelsen skal overvåke og forhindre useriøse aktører og at færre får fast ansettelse som følge av krisen.
 • Det bør legges til rette for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter.
 • Det skal vektlegges kortreist arbeidskraft i sektorer hvor behovet svinger.

Bjørnar Moxnes (R) ønsker at inntektssikring fra staten også skal gjelde dem som var arbeidsløse før koronakrisen. Foto: Olav Olsen

Grønne investeringer

Rødt peker også på inntektssikring for arbeidsledige som et hovedområde i kriseprogrammet. Partiet foreslår å øke dekningsgraden til 80 prosent opp til 300.000 kroner for dem som mottar dagpenger. Inntektssikringsordningen bør forlenges ut året.

– Mange faller fortsatt utenfor ordningene og får ikke penger fra Nav. Derfor foreslår vi en sterkere inntektssikring for alle som står uten arbeid og at økningen i dagpenger skal gjelde også for dem som ble ledige før krisen, sier Moxnes.

På lengre sikt foreslår partiet å sette av 1000 milliarder kroner fra oljefondet til investeringer i miljøvennlig industri og infrastruktur i Norge.

– Krisepolitikk koster. Men det koster mer å la arbeidsledigheten bite seg fast, og det vil koste mer ikke å stoppe klimaendringene, derfor foreslår vi akutte tiltak som skaper arbeid her og nå og samtidig legger grunnlaget for miljøvennlig verdiskaping i hele landet, sier nestleder Marie Sneve Martinussen.

Les mer om

 1. Bjørnar Moxnes
 2. Revidert nasjonalbudsjett
 3. Politikk
 4. Koronaviruset