Politikk

SV vil fjerne BSU, mener ordningen er urettferdig

I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å avvikle ordningen Boligsparing for ungdom (BSU) som gir unge skattelette ved å spare til bolig.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (f.v.), leder Audun Lysbakken og Solveig Skaugvoll Foss, som er partiets fungerende finanspolitisk talsperson, presenterte SVs alternative statsbudsjett mandag. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

  • NTB

– BSU er en urettferdig ordning. Det er fint å spare, men BSU belønner unge som allerede er rike nok til å kunne spare, sier Solveig Skaugvoll Foss, vararepresentant og fungerende finanspolitisk talsperson for SV på Stortinget, til Klassekampen.

BSU er en spareordning for unge under 34 år. Man kan spare opp til 25.000 kroner i året og dette kan gi inntil 5000 kroner mindre i skatt.

De som benytter seg av ordningen får inntil 5000 kroner i skattefradrag hvert år. I statsbudsjettet for 2020 er det budsjettert med å bruke drøyt 1,3 milliarder kroner til skattefradrag for BSU-sparing.

Foss sier SV heller vil prioritere å kutte dokumentavgiften fra 2,5 til 1,5 prosent, i tillegg til å gi Husbanken mulighet til å gi flere startlån. Det fremgår av partiets alternative statsbudsjett for 2020.

Les også

Senterpartiet alene om å foreslå avgiftskutt på rødgrønn side

Reagerer på forslaget

Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) kaller forslaget «rart».

– Det er viktig at flere unge sparer til bolig. Mange unge finner plass til sparing i trange budsjetter, nettopp fordi man får skattefradrag, sier Asheim.

Han er ikke bekymret for argumentet om at unge med rike foreldre i større grad har mulighet til å bruke BSU.

– Disse vil få hjelp fra foreldrene uansett, sier Asheim.

Les mer om

  1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  2. Statsbudsjettet 2020