Ulovlig spillreklame dukket opp på Frp-representantens blogg, fikk den fjernet umiddelbart

– Dette visste jeg ikke noe om og har fått det fjernet, skriver stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) om ulovlig reklame for et utenlandsk spillselskap som dukket opp på hans blogg.

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Frp får skryt av Lotteri og stiftelsestilsynet for resolutt opptreden mot ulovlig spillreklame.
  • Alf Ole Ask

Med Stortinget som bakgrunn skrøt stortingsrepresentant Ulf Leirstein på sin blogg av Frp og regjeringens innsats for rettssikkerhet og lovlydighet i landet. Problemet var bare at bloggen hans var oversprøytet med reklame for selskapet Vegas Casino.

Ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet er det ikke lov for utenlandske selskaper å markedsføre seg på norske nettsider mot et norsk publikum. Seniorrådgiver Bjørn Leirdal sier at man ikke kan unnskylde seg med at de som leverer tjenesten slipper til slik reklame. Den som er ansvarlig for nettsiden eller bloggen, har selv et ansvar for innholdet.

Slik så Frp-politikeren Ulf Leirsteins blogg ut.
Les også

Pokermamma dømt til 120 dagers fengsel

Leirstein skriver i en SMS til Aftenposten at han ikke var klar over det som har skjedd.

– Jeg har min blogg via WordPress, og det er de som legger ut reklame. Jeg har ikke fått noen penger for dette.

Han mener det er WordPress som finansierer sin aktivitet med reklame.

– Jeg tar kontakt med dem og ber dem slette dette. Trodde WordPress automatisk forholder seg til lovverket i de landene de opererer i. Jeg har ikke oppdatert min blogg på lenge og har ikke fulgt med på den. Takk for at dere gjorde meg oppmerksom på dette, skriver Leirstein.

Les også

Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske pengespill

Tok ned bloggen

Kort tid etter er stortingsrepresentantens blogg nede etter at Leirstein tok saken opp med Word Press, og han skriver til Aftenposten at WordPress nå ordner opp i dette.

Monica Alisøy Kjelsnes seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet mener at Leirstein har gjort det helt riktige ved å reagere slik han gjorde. Nemlig å få stanset reklame som dukker opp automatisk.

Lotteritilsynets egen nettside er tydelig om ulovlig markedsføring. Der heter det:

«Det er bare Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og de store landsdekkende lotteriene som har tillatelse til å markedsføre pengespill på nett i Norge. Ingen utenlandske pengespillselskap har lov til å reklamere for sine pengespill i Norge.»

Markedet er stort. Tilsynet skriver på nettsiden sin at 2,2 millioner nordmenn spiller pengespill. Tall fra 2015 viser at ca. 62 prosent av norske menn og 54 prosent av norske kvinner deltar i pengespill.

I utgangspunktet skal andre spillselskaper teknisk stenges ute, men kontrollorganet ser at de utenlandske selskapene registrerer seg som andre typer selskap og dermed slipper igjennom.

– Er det ofte at dere ser at bloggere ufrivillig får slik ulovlig reklame på sine blogger?

– Vi har tidligere tatt kontakt med større norske mediehus om dette. De tok den gang affære. Dersom vi ser at dette brer seg til bloggere og andre, er det noe vi må ta tak i, sier Alisøy Kjelsnes i Lotteri- og stiftelsestilsynet til Aftenposten.

I en tidligere versjon av denne saken var det skjedd en navneforveksling blant seniorrådgivere i Lotteri- og stiftelsestilsynet.