Politikk

Barneombudet sterkt kritisk til rødt nivå på videregående skoler

Det er uholdbart at regjeringen har valgt å holde de videregående skolene på rødt smittevernnivå – i strid med faglige råd. Det mener barneombud Inga Bejer Engh.

– Det skal være faglige råd, ikke frykt som styrer tiltakene, sier barneombud Inga Bejer Engh.
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

– Jeg ber regjeringen om å sette videregående skoler på gult nivå fra skolestart 3. januar. At de holdes på rødt nivå over hele landet, er uholdbart siden det er i strid med samtlige faglige råd. Tiltaket innebærer mye hjemmeskole og lite sosial kontakt for mange ungdommer, sier Engh.

Hun påpeker at ungdommene allerede har båret en stor byrde gjennom pandemien.

– Dette er særlig alvorlig nå som regjeringen har kunnskap om hvilke alvorlige konsekvenser det har å begrense elevenes fysiske tilstedeværelse på skolen, sier barneombudet.

Ser bort fra faglige råd

Mandag valgte regjeringen å sette faglige råd fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) til side og videreføre rødt smittevernnivå i den videregående skolen.

Helsedirektoratet viser blant annet til at:

 • Det er «svært lave smittetall» i gruppen 16–19 år
 • Det er lite smittespredning i videregående skole
 • Det er høy vaksinasjonsgrad blant elevene

Rødt nivå på videregående betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men krav til få nærkontakter og avstand for de eldste elevene. I tillegg innebærer det en del digital undervisning.

Barneombudet minner om at det politiske handlingsrommet er begrenset når det innføres tiltak som griper inn i viktige rettigheter.

– Det skal være faglige råd, ikke frykt som styrer tiltakene. Å legge på litt ekstra når det gjelder tiltak for å være på den sikre siden er uholdbart etter to år med pandemi, sier Engh.

Les også

Elever på videregående: – Kjipt med fortsatt rødt nivå

Kunnskapsdepartementet mener gult nivå ikke fungerer

Heller ikke Utdanningsdirektoratet støtter regjeringens beslutning. De mener at rødt nivå «ikke er forholdsmessig slik smittesituasjonen er i dag».

Statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet forsvarer beslutningen. Han sa mandag at gult nivå ikke er noe reelt alternativ i videregående.

– Den klare tilbakemeldingen vi har fått fra fylkeskommuner og videregående skoler, er at gult nivå ikke fungerer i videregående opplæring, sier han til NTB.

– I videregående opplæring blandes elever på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag, og gult nivå er dermed i realiteten ikke er et alternativ for oss nå, sier han.

– Kan ikke trylle

Selv om mange er kritiske, støttet regjeringens beslutning helhjertet av Norsk Lektorlag.

– Det er veldig krevende å ha gult nivå. Elevene har programfag halvparten av tiden og blandes da med elever fra andre klasser. Det blir så godt som umulig å unngå smitte, sier leder Rita Helgesen.

Rødt nivå på videregående betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men krav til få nærkontakter og avstand for de eldste elevene. I tillegg innebærer det en del digital undervisning.

Helgesen viser til at mange elever fortsatt ikke er fullvaksinert, og at skolene også sliter med sykdom og karantenefravær blant lærerne. I tillegg fører avstandsreglene på gult nivå til at klasser må deles opp på to ulike rom – som lærerne må løpe imellom.

– Vi kan ikke kimse av de praktiske utfordringene. Vi kan ikke trylle fram ekstra klasserom eller kvalifiserte lærere, sier hun.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Undervisning
 3. Koronaviruset
 4. Barneombudet