Politikk

– Frp-lignende regnskap

Tyrkere, marokkanere, somaliere, afghaner, irakere og pakistanere er storbrukere av velferdsordninger sammenlignet med befolkningen ellers. - Frp-lignende regnskap, sier Venstre–politiker og UNE-leder Abid Raja.

Venstre-politiker Abid Raja mener både Staten og innvandrerne må skjerpe seg. SCANPIX

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
Les også

Innvandrerregnskap går i pluss

— Det er hyggelig at Aftenposten tolker tallene positivt, men for å si det rett ut – dette er ikke en oppløftende sak. Utbetalingene av velferdsordninger til innvandrere er altfor høye. Vi innvandrere har fortsatt en lang vei å gå. Jeg håper tallene blir bedre for andregenerasjon, sier Abid Raja, Venstrepolitiker og leder i Utlendingsnemnda.

— Det store problemet er at vi ikke klarer innvandringen som kommer til Norge, og ikke klarer å utnytte denne arbeidskraften. Det handler om integrering. I USA klarer man å få flyktningene i arbeid, men det gjør vi ikke her i Norge. Det er ikke bare innvandrerne det er noe galt med, men systemet. Får du først sydd puter under armene, så blir dette lett en hvilepute, sier Raja.

- Hva synes du om at andelen uføretrygdede er tre ganger så høy for pakistanere enn for resten av befolkningen?

— Mange pakistanere hadde to–tre jobber, de jobbet knallhardt, betalte skatt og slet kroppene sine raskt ut. Men vi har også hatt avsløringer av juks med uføretrygd. Det finnes de som ødelegger for alle, sier Abid Raja.

Minner om Frp

Aftenposten presenterte tirsdag

. Her komme det frem at førstegenerasjonsinnvandrere fikk utbetalt 11,7 milliarder kroner i velferdsstøtte. Dette omfatter uføretrygd, dagpenger, attføring, overgangsstønad, kontantstøtte, barnetrygd og sosialhjelp.

— Det er interessant og overraskende at det lages slike regnestykker. I mine øyne er dette et Frp-lignende regnskap, selv om både SSB og Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier noe annet. Det blir ikke bedre at regnestykkene bare er laget for å bli brukt skjult og internt i departementet, mener Venstre-politikeren.

Innvandrere fra Tyrkia, Marokko, Somalia, Afghanistan, Irak og Pakistan mottok i løpet av ett år 3,5 milliarder kroner uføretrygd, dagpenger, rehablitering, overgangsstønad, kontantstøtte, barnetrygd og sosialhjelp. I samme periode hadde de samme gruppene om lag 7,1 milliarder kroner i skattbar inntekt.

For både tyrkere, marokkanere, somaliere, pakistanere og afghanere utgjør velferdsordninger mellom 38,9 prosent og 27 prosent gruppenes samlede inntekt. I befolkningen ellers utgjør velferdsordninger 11,6 prosent av samlet inntekt.

- Dette er et varsko om at noe må gjøres. Men det er ikke bare innvandrere som må skjerpes seg, Staten må gi initiativet tilbake til individet slik at enkeltindivider må lykkes. De som har klart å komme til Norge, har masse positiv energi som vi ikke klarer å få utnytte, sier Raja.

For førstegenerasjons somaliere utgjorde offentlige støtteordninger 38,9 prosent av deres samlede inntekt på til sammen 1,8 milliarder kroner.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Regningen for syke og enslige flyktninger skyves over til kommunene

 2. POLITIKK

  15 fakta om flyktninger og trygd

 3. POLITIKK

  Overføringene til barnefamiliene økte med over 40 milliarder mens barnetrygden sto stille

 4. NORGE

  Nå vil Regjeringen kutte i kontantstøtte og barnetrygd som sendes til utlandet

 5. POLITIKK

  EU sier nei: Regjeringen får ikke kutte trygdeeksport til barnefamilier i Øst-Europa

 6. NORGE

  Får vi innvandrere i jobb? Nye tall viser hvordan det faktisk går.