Politikk

Ap lover 12 milliarder kroner mer til sykehusene

Milliardene sitter løst hos både Høyre og Ap. Tirsdag formiddag lovet Bent Høie (H) 2,7 milliarder kroner til å bygge nytt Radiumhospital. Fire timer senere la Ap et løfte om 12 milliarder til sykehusene på bordet.

Disse to lover nå milliardbeløp til helse: – Pasientene skal få den beste behandlingen uavhengig av størrelsen på lommeboken eller dine evner og muligheter til å kreve hjelp, mener Ap-toppene Jonas Gahr Støre og Torgeir Micaelsen.
 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Med dette gjentok Ap sitt milliardløfte fra valgkampen for fire år siden.

– Pengene skal først og fremst gå til sykehusinvesteringer, men også til lettere tilgang til medisiner, sier Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Ap.

– Vi vil stanse utviklingen mot en klassedelt helsetjeneste og bruke fellesskapets ressurser på velferd fremfor skattekutt. Sammen skal vi investere i en helsetjeneste for alle, sier Torgeir Micaelsen.

Han viser til at gjennomsnittsalderen i Norge øker.

– Det betyr at flere vil trenge hjelp og flere pasienter vil ha sammensatte sykdommer.

Aftenposten og andre medier har de siste månedene skrevet om hvordan flere mener at Norge bever seg i retning av et todelt helsevesen – hvor skillet går mellom dem som har råd og dem som ikke har råd til private behandlingstilbud, blant annet knyttet til kreftbehandling.

Torgeir Micaelsen lover at noe av pengene Ap vil sette av, skal gå til dyre kreftmedisiner.

Mandag var det demonstrasjon for raskere innføring av kreftmedisiner foran Stortinget. Ett døgn senere lover Torgeir Micaelsen og Ap å sikre lik tilgang til medisiner.

Flere livsforlengende medisiner

– Mange av medisinene kan kurere sykdom vi tidligere ikke hadde behandling for, andre kan forlenge livet til pasienter. Spørsmålet er om vi sammen skal betale for dette og sikre likeverdig tilgang basert på medisinske behov, eller om kun de med mest ressurser eller privat forsikring skal ha tilgang til denne hjelpen, sier Michaelsen.

Han mener alle skal ha likeverdig tilgang til helse og sier at Ap derfor vil investere i offentlige sykehus for å møte denne utviklingen.

Torgeir Micaelsen deltar på Aftenpostens debattmøte om kreftomsorgen og todelt helsevesen tirsdag kveld.

 • INTERESSERT? Les om debattmøtet her.

Lovet milliarder til sykehusbygg

Tirsdag formiddag stilte helseminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) opp foran Radiumhospitalets gamle hovedinngang fra 1929. Der la det frem planen om et helt nytt bygg.

– Jeg er glad for at vi beholder Radiumhospitalet og at vi nå starter byggingen av en nytt klinikkbygg som pasienter og ansatte fortjener, sa Høie.

Frp-leder Siv Jensen presenterte

Frp lovet allerede i valgkampen i 2013 å få et nytt bygg på plass på Radiumhospitalet, der flere av bygningene er nedslitt og har et betydelig oppgraderingsbehov. Den eldste bygningen er fra 1928, og det nyeste bygget er fra 2009.

– Jeg er ikke stolt av forfallet på Radiumhospitalet. Men med et nytt klinikkbygg kan vi få til et verdensledende kreftmiljø, sier Jensen.

Byggestart for det 16.000 kvadratmeter store bygget skal starte i 2019, og klinikken skal etter planen stå klart i 2022. Den totale kostnadsrammen er beregnet til 3,1 milliarder kroner. Regjeringen foreslår å sette av 2,7 milliarder av dette i statsbudsjettet til neste år. Resten må dekkes av Helse Sør-Øst.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Kreft
 3. Torgeir Micaelsen
 4. Bent Høie
 5. Sykehus