Sylvi Listhaug jublet: – Helt fantastisk for Fremskrittspartiet

ÅLESUND (Aftenposten): Sylvi Listhaug har bidratt til å gi Frp et brakvalg i hjemfylket. Nå ønsker hun nye år som innvandringsminister.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug kunne slippe jubelen løs klokken 21 – sammen med landbruksminister Jon Georg Dale og fylkesleder i Frp, Frank Sve.

– Dette er helt fantastisk for Fremskrittspartiet. Det er nærmest eksepsjonelt å holde stillingen etter fire år i regjering, kommenterte en jublende Sylvi Listhaug da landsprognosene ble presentert klokken 21.

Det brøt ut enda større jubel da prognosene for Møre og Romsdal ble presentert på valgvaken i Ålesund – der innvandringsminister Listhaug og alle de andre toppkandidatene i fylket var til stede mandag kveld. Etter hvert ble prognosene bekreftet av valgresultatene.

– Vi har tydeligvis gjort noe riktig i denne valgkampen, og det viktigste tror jeg at vi har vært oss selv, mener Listhaug.

Er motivert for nye år i Regjeringen

Etter at 95,2 prosent av stemmene var talt opp i statsrådens hjemfylke Møre og Romsdal, kunne hun glede seg over at nesten hver fjerde stemme i fylket – 22,4 prosent – hadde gått til Listhaug og Frp. Det er 2,3 prosentpoeng høyere enn i valget for fire år siden.

Det kan statsminister Erna Solberg neppe se bort fra når hun skal sette sammen sin nye regjering. For uten at Listhaug sier det direkte, er det helt tydelig at hun har lyst til å fortsette i den jobben hun har hatt i regjeringen.

– Jeg er motivert til å stå på videre, så får damene (Solberg og Jensen) vurdere hva som er best.

Selv vil ikke Listhaug vurdere sin egen effekt på valget, Men det gjør gjerne fylkesleder i Frp i Møre og Romsdal, Frank Sve.

– Listhaug har hatt stor effekt, men oppslutningen er også et resultat av at vi også har hatt landbruksministeren samt partiets parlamentariske leder på Stortinget, Harald T. Nesvik.

Les også

10 sitater som viser at Sylvi Listhaug liker å slå med storslegga

Landbruksminister Jon Georg Dale og innvandringsminister Sylvi Listhaug toppet Frp-listen i Møre og Romsdal. Begge kommer inn på Stortinget, men de måtte oppgi sistemandatet i fylket til Høyre.

For første gang på Tinget med fast plass

Valget er en milepæl i Listhaugs politiske karrière. Det er første gang hun er blitt valgt inn med fast plass på Stortinget. Hun har tidligere vært varerepresentant for både Møre og Romsdal og Oslo.

Sammen med landbruksminister og partifelle Jon Georg Dale, nummer to på Frp-listen i Møre og Romsdal, kunne Listhaug nyte kvelden uten usikkerhet om sin egen posisjon. Dale konstaterte tilfreds at partiet ikke har hatt noen regjeringsslitasje.

– Det er helt eventyrlige tall som er blitt presentert, mente Dale.

Partiet lå tidlig på kvelden an til å få tre representanter fra Møre og Romsdal. Det gikk ikke. Trøsten var at det gikk til regjeringskollega Høyra.

– Uansett hva som skjer med det mandatet bør den borgerlige alliansen være storfornøyd med dette valget, mente Høyre-toppen i Møre og Romsdal, Helge Orten.

Mener valgkampen har vært skitten

Sylvi Listhaug har imidlertid ikke bare gode opplevelser fra årets valgkamp. Midt i jubelen beskriver Listhaug valgkampen på følgende måte:

– Høydepunktet i denne valgkampen har vært å reise rundt i hjemfylket. Bunnen har vært all skittkastingen fra Arbeiderpartiet.

– Hva tenker du spesielt på?

– Det går på hva jeg har sagt og gjort. Det er mye å ta av, og det har vært skittent.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i samtale med forbipasserende Frode Petter Hafto og Greta Rønnestad da hun drev valgkamp i Ålesund tidligere i sommer.
Les også

Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

Vil KrF beholde mandatet i Bondevik-fylket?

KrF og Steinar Reiten fikk utjevningsmandatet i Møre og Romsdal. Dermed unngikk KrF å stå uten representant fra Møre og Romsdal for første gang siden 1945.

Men spenningen i Møre og Romsdal handlet ikke først og fremst om regjeringspartiene. Hovedaktørene i den største thrilleren var KrF og Venstre.

Det endte med at Venstre mistet sin plass, mens KrF beholdt en representant etter å ha sikret seg utjevningsmandatet.

– Det ble en thriller utover kvelden, innrømet partiets førstekandidat i Møre og Romsdal, Steinar Reiten.

KrF har hatt representanter fra fylket sammenhengende siden 1945. Men partiet lå farlig nær sperregrensen gjennom hele kvelden

– Det var en liten kalddusj for oss å ligge der, og det ble derfor en forferdelig spennende kveld, sier Reiten. Han er for øvrig barnebarnet til Sverre Reiten – som i 1945 ble en av KrFs første representanter fra Møre og Romsdal på Stortinget.