«Per Sandberg, eller «Pesa» som de kaller meg – han er vanskelig å makulere»
Per Sandberg har ingen planer om å legge om profilen etter at han ble statsråd, sier Per Sandberg.
I dag ble Per Sandberg (Frp) utnevnt til fiskeriminister i Erna Solbergs regjering. På nøkkeloverleveringen fikk han spørsmål både om fisk, samarbeidsevner og glatte biljardkuler.
— Du har en hatt en tydelig profil på Stortinget, talerør for Frp-grasrota og tidvis streng med både Regjeringen og støttepartiene. Når får du en annen rolle, innenfor regjering. Er du redd for at du nå kan bli oppfattet som en «glattpolert biljardkule»?
— Nei.
Før stortingsvalget i 2013 kom Frp-nestlederen med et stikk til egne partifeller, som han mente var blitt for moderate og ikke lenger talte rett fra leveren. Uten å navngi noen, karakteriserte han enkelte som «glattpolerte biljardkuler».
- Hvordan skal du løse den nye rollen?
— Det er min oppgave, partiets oppgave og regjeringskollegiets oppgave, det er ikke en oppgave jeg har alene. Så er jeg litt uenig med deg, jeg synes ikke jeg har vært streng med denne regjeringen i det hele tatt. Og jeg kommer til å være 100 prosent lojal hele veien.
- Så du kommer til å beholde din profil?
— Ja, Per Sandberg, eller «Pesa» som de kaller meg – han er vanskelig å makulere.
Last ned vår ukentlige politikk-podcast her:

Aftenpodden: «Sandbergs år kunne vært en film - og det kommer en toer»
Nord-Norge kritiske til Sjømatindustrimeldingen
— I november la din forgjenger Sjømatindustrimeldingen på bordet. Den blir nå ditt ansvar å ta videre, og da må du forholde deg til at Frp’s fylkeslag i Nordland, Troms og Finnmark protesterer mot sentrale elementer i meldingen, eksempelvis endring i leveringsplikten. Hvordan skal du løse det?
— For det første skal den ut på høring, Stortinget har valgt saksordfører, og komiteen på Stortinget skal ut og reise for å hente inn impulser til arbeidet. Men jeg skal nok gjøre mitt til at man trekker sammen.
- Meldingen er på høring, men dine partifeller i nord har hørt nok, de protesterer.
— Jeg har drevet programarbeid i Frp, og er godt kjent med de utfordringene som ligger der.
Frp har protestert tidligere
- Ditt landsmøte har protestert mot Regjeringens fiskeripolitikk også tidligere, og fattet eksempelvis vedtak på landsmøtet i 2014 stikk i strid med regjeringsplattformen om strukturkvoter også for de minste fiskefartøyene. På tross av at den saken til slutt ble trukket – Erna Solberg var da klar på at det er Sundvolden-plattformen som styrer Høyre og Frp’s politikk i regjering, ikke landsmøtevedtak. Du har ofte sagt at landsmøtet er din øverste sjef. Hvem er din øverste sjef nå?
— Nei, men jeg har vært klar og tydelig hele veien, og det skal jeg stå inne for, på at jeg har vært 100 prosent lojal til regjeringserklæringen, og jeg har vært 100 prosent lojal mot avtaler vi har med våre samarbeidspartnere. Ved siden av det, er det mitt landsmøte som er min arbeidsgiver. Men mitt landsmøte har sagt til meg, som nestleder i partiet, at «det er okay at du, Per, har en samarbeidsavtale, og den er veldig bra, også på dette området, og de avtalene vi har med KrF og Venstre». Men utover det, står Frp fritt til å fremme politikk.
Eks-landbruksminister Sylvi Listhaug overtar innvandring og integrering.
Listhaug om innvandrere: Vil ha skattebetalere og ikke sosialklienter
— Så regjeringsplattformen trumfer landsmøtevedtak i Frp?
— Ja, det er helt riktig. For når det gjelder regjeringserklæringen – på dette området og denne næringen – så har mitt landsmøte sagt at den avtalen den står vi 100 prosent bak.