Politikk

Syria-flyktninger til Listhaug: – Vi vil jobbe, ikke bare motta hjelp

– Ta meg med til Norge, var beskjeden til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fra syriske flyktninger i Tyrkia. De forteller at de vil forsøke å ta seg over til Europa uansett, for i Tyrkia får de ikke jobbe.

Sylvi Listhaug besøker Tyrkia, som er første stopp for tusenvis av syriske flyktninger. Da innvandringsministeren besøkte et flyktningsenter i Izmir, fikk hun møte en gruppe syriske kvinner som fortalte hvor vanskelig det er å leve i Tyrkia, hvor det er vanskelig å få jobb.Blant de som fulgte på besøket, var de syriske barna Sultane Ali (10) og Zaienb Ali (2) (bak).
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Sylvi Listhaug besøker Tyrkia, som er første stopp for tusenvis av syriske flyktninger. Abdul Wahab Blant de som fulgte med da den norske ministerens besøk på flyktningsenteret i Izmir, var de syriske barna Sultane Ali (10) og Zaienb Ali (2) (bak).

Tyrkia er det første landet Sylvi Listhaug (Frp) besøker som innvandrings— og integreringsminister. På programmet: Flyktninger.

Etter et besøk hos den tyrkiske kystvakten på formiddagen og møter med FNs høykommissær for flyktninger, møtte hun menneskene som har måtte flykte fra det krigsrammede Syria.

- Får ikke jobbe her

På et senter drevet av frivillige i kystbyen Izmir, møtte hun blant annet ekteparet fra Aleppo, Abdulwahab Jrab (32) og kona Samer Mustafa (32).

I tre år har de bodd i Izmir hvor tusenvis av flyktninger reiser i overfylte gummibåter på vei til Europa og Norge. Selv har de ennå ikke prøvd å reise, men:

- Vi vil til Europa. Men hvis jeg kunne jobbe her, kan jeg bo her i Tyrkia, sier Jrab. Han forteller at kona Samer er universitetsutdannet psykolog.

Mange kvinner venter i Tyrkia:

Les også

- Asylinnstramming kan gi ny flyktningbølge

— Ta meg med

— Vi drømmer bare om et vanlig liv, sier han. Jrab sier at han har forståelse for at flyktningstrømmen skaper utfordringer for europeiske land.

-Land i Europa prøver nå å gjøre det vanskelige for flyktninger i komme til Europa, tror du det vil hindre flyktninger fra å dra dit?

— Nei. Uansett hvor vanskelig eller farlig det er.

- Hva vil du si til den norske statsråden?

- Ta meg med til Norge!

— Jo, flere som kommer til Norge, jo færre kan vi hjelpe i nærområdene.

Listhaug har forståelse for at flyktningene er i en vanskelig situasjon.

— Å flykte fra landet sitt kan alle forestille seg er vanskelig, sier Listhaug.

Rekordåret 2015 kan bli slått:

Les også

UDI tror det kan komme opp mot 60.000 asylsøkere i 2016.

Skal gi flyktningene jobbordning

— Han sier at hvis han kunne jobbe i Tyrkia, kunne han blitt her. Hva tenker du om det?

— Ja, nå har vi snakket med flyktningekommisærens representant, og de sier at de jobber med dette på tyrkisk side for å få til en ordning der de kan få jobbe. Så det ser ut til å kunne løse seg. Og det er jo veldig bra.

- Håper du at det kan føre til at færre kommer til Norge?

— Ja, det er klart at Tyrkia er et nøkkelland for hvordan tilstrømningen til Norge kommer til å bli i året som kommer og tiden fremover, og da er det svært interessant å være her og å få førstehånds kjennskap til hvordan de jobber.

Svenskene har tatt imot 140.000, Norge 32.000.

Les også

Svensk minister: - Norge kan ta imot flere flyktninger

— Vi vil ikke ha hjelp, bare jobb

Listhaug synes det er bra at Tyrkia gir syriske flyktninger automatisk midlertidig beskyttelse.

— Det er uttrykk for at man virkelig har vist hjerterom og gjort en stor jobb for å hjelpe disse menneskene. Og det er bra, for dette er nærområdene som det kan være lettere å integrere seg i.

Etterpå møter den norske asylministeren en gruppe syriske kvinner i et eget rom. De forteller henne at det er vanskelig å leve i Tyrkia, ikke minst fordi det er vanskelig å få jobb.

- Kommer noen av dere fra IS-kontrollerte områder?

-Ja, svarer Amina Mustafa.

— IS var etter mannen min fordi han var advokat i regjeringen. Det er grunnen til at vi kom hit.

Samer Mustafa er også med på samtalen, hun sier til den norske statsråden:

- Vi vil ikke ha hjelp, vi vil ha jobb.

Vil be om penger til flyktningskole

Listhaug ønsker kvinnene lykke til, og viser til at Norge i begynnelsen av februar skal på et møte i London for å forsøke å samle inn penger til Syrias naboland som har tatt den største byrden med å huse dem som måtte flykte.

— Det er viktig at vi lykkes med dette for å gi dere et bedre liv når dere er nødt til å leve i nabolandet.

Hun forsikrer kvinnene om at skoletilbud for syriske barn i Tyrkia vil være ett av temaene hun mener det er naturlig å ta opp på konferansen.

Få med deg dette store intervjuet med den ferske innvandringsministeren:

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Vil ikke kritisere Tyrkia

EU og Tyrkia inngikk i fjor høst en avtale om at Tyrkia skal forhindre at flere flyktninger drar videre til Europa mot at Tyrkia mottok tre milliarder euro.

Men EU har i det siste uttrykt at de misfornøyd med Tyrkias innsats. Listhaug vil ikke være med på kritikken.

— Jeg er her for å sette meg inn i hvordan de jobber, ikke for å kritisere. Kystvakten her jobber godt for å stanse folk i å legge ut på havet. Det er bra både for å redde liv og for at færre skal reise over til Europa, sier Listhaug.

Les også:

Les også

Båtflyktninger druknet i Egeerhavet

— Kyniske folk

I fjor reiste rundt 844 000 migranter fra Tyrkia til Hellas og Europa.

Under møtet med kystvakten i Izmir ble Listhaug informert om at det i dette området var pågrepet menneskesmuglere fra flere ulike land.

Listhaug påpeker at hvor mange som kommer til Norge, avhenger blant annet av hva Tyrkia gjør med menneskesmuglingen.

— Dette er kyniske folk. Det eneste som betyr noe for dem, er penger. Både kystvakten og tyrkisk politi har en viktig oppgave i å stoppe dem.

Les også

Her møter Listhaug Kystvakten som kan stoppe båtflyktningene

Terror under besøket

Tirsdag ble Tyrkia rystet av et selvmordsangrep, da en syrisk mann som skal ha hatt tilknytning til terrorgruppen IS sprengte seg selv i luften på en plass midt i Istanbul.

Listhaug valgte å opprettholde besøket til Tyrkia for å snakke med tyrkiske myndigheter om hvordan landet håndterer flyktningsituasjonen.

Hun skal besøke flere steder i landet i løpet av sitt korte opphold her.

LES OGSÅ:

Les også

Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: – Jeg kjente takknemlighet over å være i live

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa