Politikk

Droppet Frp-krav om stenging av grensen mot Russland

Allerede i første runde med Høyre måtte Fremskrittspartiet fire på noen av kravene sine. To av de strengeste forslagene foreslått overlevde ikke første forhandlingsrunde.

Christian Tybring-Gjedde (Frp)
 • Bjørn S. Kristiansen
 • Solveig Ruud
  Journalist

Stenging av Storskog-grensen var et av kravene Frp ville legge på bordet etter at en intern gruppe, ledet av nestleder Per Sandberg, siden sist onsdag har jobbe med ytterligere skjerping av Regjeringens innstrammingstiltak på asyl— og innvandringsfeltet.

Vannet ut Frp-forslag

Etter at partienes toppfolk på Stortinget mandag ettermiddag har samkjørt felles asylkrav, er punktet om grensen mot Russland droppet.

Nå står det i stedet at «Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet».

Også et punkt om at Regjeringen likevel ikke skal støtte et europeisk fellesprosjekt om rebosetting, er med.

— Jeg forholder meg ikke til arbeidsgrupper, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

La frem 15 punkter

Sammen med Frps Harald Tom Nesvik la han mandag kveld frem 15 forslag fra stortingsgruppene til Høyre og Frp.

Der sa Helleland at en stengning av grensen får være opp til Regjeringen og Utenriksdepartementet.

Statsminister Erna Solberg har også vært svært tydelig på at stengte grenser ikke er noen god idé.

— Jeg vil understreke at tiltak som Høyre eller andre ikke vil godta, vil Frp kunne fremme i forbindelse med innstillingen. Hensyn til landet er viktigere enn et hvert samarbeid, skriver Tybring-Gjedde i en tekstmelding til Aftenposten.

Tidligere mandag, sa han at Høyre risikerte å få nei i Frps stortingsgruppe dersom de ville fjerne punkter fra Fremskrittspartiets liste, men det fremforhandlede forslaget ble likevel godkjent i Fremskrittspartiets stortingsgruppe mandag ettermiddag.

Vil stramme til innstramminger

På Frps dramatiske gruppemøte forrige onsdag ble det klart at Frp på Stortinget ikke var tilstrekkelig fornøyd med Høyre/Frp-regjeringens foreslåtte tiltak til innstramminger i asyl og innvandringspolitikken.

Frp-nestlederen har derfor ledet et internt utvalg i Frps stortingsgruppe, bestående av ham selv, Åse Michaelsen og Christian Tybring-Gjedde, som har utformet flere forslag og konkretiseringer for å stramme inn asyl- og flyktningpolitikken.

 • Frp-ledelsen er splittet om håndteringen av flyktningsituasjonen. Frp-nestleder Per Sandberg ville si blankt nei til alle asyl-samtaler.
  Overfor Aftenposten lettet Tybring-Gjedde mandag formiddag på sløret.

Utvalget foreslo blant annet:

 • Ytterlige skjerping av vilkårene for familiegjenforening.
 • Ytterligere skjerping av vilkårene for familieetablering.
 • Ta initiativ overfor Europa for rask etablering av asylsentre.
 • Stå utenfor EU-initiativet om relokalisering av flyktninger.
 • Umiddelbar stenging av grensa over Storskog i Finnmark.
  I tillegg til at Storskog-kravet ble vraket, har Høyre og Frp heller ikke gått inn for å stå utenfor EUs avtale om relokalisering.

- Kan ikke skylde på hemmelig spill

— Det viktigste er å få til tiltak som redusere strømmen av flyktninger. Vi må få til en bedre og bærekraftig innvandring. I dag er strømmen så sterk, at det lar seg ikke endre uten tiltak som virker, sa Tybring-Gjedde til Aftenposten.

Fredag møttes Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité. Der var utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen til stede, og blant sakene som ble diskutert var muligheten for å stenge grensa til Russland over Storskog i Finnmark.

Meget uklokt akkurat nå, var beskjeden fra utenriksministeren.

— Det er ikke aktuelt nå, ble det sagt på fredag. Men er forbi. Og bare siden fredag har det kommet mange hundre over grensen. Det er vanskelig å gjemme seg bak at man jobber i diplomatiet med dette når det kommer tusenvis til Norge fra Russland, sa Tybring-Gjedde, og fortsatte:

— Vi har en plikt som stortingsrepresentanter til å gjøre noe med sitausjonen, og ikke skylde på et slags hemmelig spill i kulissene.

- Vi kan vel kalle det en trøstepremie

Parallelt med at Frps interne utvalg har jobbet videre med Regjeingens innstrammingstiltak, har Høyre gjort det samme.

I gruppen har Helleland, Mudassar Kapur og Ingjerd Schou sittet. I tillegg har statsminister Erna Solberg, grunnet sitt sterke personlig engasjement og kjennskap til sakfeltet, deltatt og lagt føringer for arbeidet.

Statsekretær ved Statsministerens kontor, Marit Berger Rølsland, har også deltatt.

I de tre partiene som samarbeider med Frp, er det flere som rister på hodet over Frps opptreden den siste uken. En Høyre-kilde på Stortinget karakteriserer Frp-utvalget på følgende vis:

— Vi kan vel kalle det en trøstepremie for at de tapte voteringen i stortingsgruppen sist onsdag.

 • Ukens podkast Aftenpodden tar for seg Sandbergs motivasjon, de politiske motivene i flyktningdebatten på Stortinget, og Telenor. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

 1. Siv Jensen krever innstramminger før forlik

 2. Per Sandberg vil ikke samarbeide om annet enn innstramninger

 3. Resultatløst asylmøte på Stortinget, men Ap insisterer på flere toppmøter.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Flyktninger