Politikk

Oppvask i Høyre og Frp etter at hemmelig notat lekket ut

I Høyre reageres det på hvordan Frp spiller på to hester i pensjonistoppgjøret.

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre, og parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp (t.v.)
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

En sentral Høyre-kilde på Stortinget gir uttrykk for at avsløringen av det hemmelige notatet om Frps manøver i trygdesaken er det verste eksempelet på solospill fra Frp man har opplevd hittil i Solberg-regjeringens levetid.

— Vi er glade for at saken kom frem. Frp ble fullstendig avkledd, sier kilden til Aftenposten.

Avslørt i internt notat

Aftenposten kunne torsdag kveld avsløre hvordan et enstemmig gruppemøte gikk inn for en strategi der blant andre samarbeidspartiene Høyre, Venstre og KrF skal få skylden for at pensjonistene mister kjøpekraft.

Samtidig er det Frp-arbeidsminister Robert Erikssons ansvar å legge frem Regjeringens forslag til trygdeoppgjør.

Notatet slår også fast at stortingsgruppen forventer at forslaget om å bevilge ekstra penger til pensjonistene på siden av trygdeoppgjøret vil bli nedstemt.

Kilder forteller om blåblå oppvask

Etter at Aftenposten publiserte artikkelen forteller flere Høyre-kilder om blåblå oppvask.

Både på regjerings-og stortingsnivå skal det være gitt klare meldinger om at denne typen dobbeltløp er helt uakseptabelt.

Høyre-kildene Aftenposten har snakket med velger foreløpig å tro at Eriksson selv ikke har vært involvert i strategien, men at de ser det som svært alvorlig dersom det skulle vise seg at han har visst om eller autorisert stortingsgruppens forslag.

Det er også planlagt runde med Høyre- og Frps folk i alle fagkomiteene på Stortinget med beskjed om at det ikke er greit å fremme forslag på tvers av det deres egen statsråd har gått inn for i regjering.

Helleland: - Overraskende

Erna Solberg har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke si noe om hva som har vært tatt opp, eller hvordan, men erkjenner at situasjonen er spesiell.

— Jeg håper dette ikke gjentar seg, sier Helleland om hvordan regjeringspartner Frp har håndtert trygdeoppgjøret.

- Hva tenker du om vedtaket Frps stortingsgruppe har gjort?

— Jeg har ingen mulighet til å påvirke hva de vedtar, men i Høyre har vi en leveregel om at når Regjeringen legger frem politikk, så står vi bak den.

- Er du overrasket?

— Ut fra Fremskrittspartiets historie med dette feltet er jeg ikke overrasket over hva de mener, men jeg er overrasket over at de velger å gjøre dette i strid med regjeringens politikk og avtalen mellom partiene. Er man i regjering må man ha felles policy når man er blitt enige, sier Helleland.

Hevder Siv Jensen ikke visste noe

Partileder Siv Jensen sier via sin rådgiver Jon Georg Dale at dette er et spørsmål for stortingsgruppen, men avviser å ha spilt en rolle i forslaget som ble enstemmig vedtatt i gruppen. Jensen skal ikke ha deltatt på den delen av gruppemøtet der dette spørsmålet kom opp, fordi hun deltok i Jan Tore Sanners 50-årslag.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik vil ikke kommentere saken, og overlater til arbeidspolitisk talsmann Erlend Wiborg.

Wiborg: Alle partier har interne notater

Wiborg bekrefter at det var han som la frem forslaget om hvordan Frp skulle forholde seg i trygdeoppgjøret for stortingsgruppen, men vil ikke kommentere det interne notatet.

— Alle partier har interne strategier og notater der man begrunner sine forslag. Det bør ikke komme som noen overraskelse, men jeg kommenterer ikke enkeltord i en intern strategi, sier Wiborg til Aftenposten.

Mener de andre partiene driver et spill

- Har du fått noe kjeft internt etter at notatet lekket ut?

— Nei. Jeg fronter her Frps politikk. Robert Eriksson og Regjeringen har gjort alt korrekt. De har fulgt en lov Stortinget har vedtatt. Frp var mot pensjonsreformen og er fortsatt mot den, men Regjeringen må følge opp det Stortinget til enhver tid vedtar. Alle de andre partiene står hardt på at pensjonistene skal få underregulert sin pensjon.

- Var det noe som kom skjevt ut i notatet eller står du inne for innholdet?

— Jeg kommenterer som sagt ikke interne notater. Når jeg ser reaksjonene fra de andre partiene, mener jeg de driver med et interessant spill. De vil ha fokus over på Frp og vår interne behandling av saken ikke det grunnleggende: At de selv går inn for at 700000 pensjonister skal få underregulert sine pensjoner. Det bør være det sentrale her.

**Hør denne saken - og andre - bli diskutert i ukens podcast fra Aftenposten

Les også

her

.**

Les også

  1. Internt pensjonsnotat avslører Frps trygdestrategi

  2. Frps skamløse dobbeltspill

  3. Frp vil ta omkamp om pensjonist-oppgjøret

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk