- Føler meg sviktet av Venstre

Lars Sponheim tar nå et oppgjør med partifellene som ikke støttet ham etter påstandene i Olaf Thommessens bok.

Lars Sponheim lurer på hvorfor ikke flere enn Odd Einar Dørum har avkreftet påstandene om ham som Olaf Thommessen kom med i sin bok. <br/>
  • Ntb

Les også:

Les også

Thommessen med harde utfall mot Sponheim

På tampen av sin tale til Venstres landsstyre lørdag, tok Sponheim et følelsesladet oppgjør med sine egne:

– Jeg må innrømme at jeg sliter litt med motivasjonen om dagen. Det er fordi jeg sliter med helt urimelige påstander om meg som kom fram i en bok her for noen dager siden. I boken påstås det at jeg bare etterlever mine egne interesser og ikke partiets. Det blir også sagt at jeg ikke er til å stole på. Disse to påstandene har blitt stående i det offentlige rom, og det kan jeg ikke leve med, sa Sponheim til landsstyret.

«Folk i partiet har vel tidd stille på grunn av en misforstått oppfatning av at bare man holder kjeft, så glir ting over.»
Lars SponheimVenstre-lederen lurte på hvorfor ikke flere enn Odd Einar Dørum har stått frem med en annen historie om ham enn den som kommer frem i Thommessens bok.

– Taktisk taushet

Venstres nestleder Ola Elvestuen satt på første rad og lyttet da Sponheim langet ut mot sine egne. Elvestuen vil ikke svare konkret på om han føler seg truffet av kritikken fra Sponheim:

– Man kan alltid tenke gjennom hvordan man har opptrådt. Sponheim hadde behov for å si fra om dette, og det var det helt riktig av ham å gjøre, sier Oslo-politikeren som av mange er utpekt som Venstres kronprins.

– Jeg valgte å ikke kommentere boken fordi jeg ville unngå forlenget eller forsterket oppmerksomheten om Thommesens påstander. Jeg tror partikolleger som har forholdt seg tause, har tenkt på samme måten, sier Venstres stortingsrepresentant, Gunnar Kvassheim, til NTB.

Han mener at Sponheim ikke bør oppfatte tausheten som uttrykk for at partifellene er enige med Thommessen. Thommessen tegner ikke et riktig bilde av Sponheim i boken sin, sier Kvassheim.

– Det er nok mange som bør føle seg truffet av noe jeg oppfatter som en direkte, ærlig og nødvendig tilbakemelding, ikke bare til landsstyret, men også til partikolleger på Stortinget, sier lederen i Hordaland Venstre, Mona Hellesnes, til NTB.

Ga penger

Venstres tidligere samferdselsminister, Torild Skogsholm, hevder at de som ville stå opp mot Thommessens påstander, ikke kom til fordi pressen bare ville vite hva Venstre-folk syntes om Sponheims egne kommentarer til Thommessens bok.

– Det er helt urimelig av Thommessen å si at Sponheim har dolket ham i ryggen og ikke er til å stole på, sier Skogsholm til NTB.

Hun trekker fram at Sponheim selv tok initiativ til å gi Thommessen økonomisk støtte fra partiet i en tid da Thommessen var i en vanskelig økonomisk situasjon etter en operasjon.

– Dette ble gjort blant annet for at Thommessen skulle ha mulighet til å komme tilbake og gjøre en jobb for partiet, sier Skogsholm. – Sponheim har sagt sin ærlige mening om denne saken til oss, og det må han få lov til, sier Venstres Odd Einar Dørum.

Ensom

– Den dagen disse påstandene kom, er den mest ensomme dagen jeg har hatt i hele mitt Venstre-liv, sier Sponheim til NTB.

– Er du skuffet over ditt eget parti?

– Ja, jeg føler meg sviktet av Venstre på dette punktet. Folk i partiet har vel tidd stille på grunn av en misforstått oppfatning av at bare man holder kjeft, så glir ting over, sier en opprørt Sponheim.

Han sier at han ikke kjenner seg igjen i påstanden om at han ikke har jobbet for partiet:

– Jeg kunne ha levd et mye behageligere liv enn jeg har gjort, og jeg syns virkelig jeg har ofret meg for partiet mitt. Påstanden om at jeg ikke er til å stole på, kjenner jeg meg heller ikke igjen i. Er det noe jeg setter høyt her i livet, så er det å holde ord, sier Venstre-lederen.

Avgang

Sponheim ser ikke bort fra at kritikken fra Thommessen og den manglende støtten kan framskynde hans avgang som partileder.

– Holder motivasjonen din fram til valget?

– Det får tiden vise. Kan hende er denne utblåsningen det som skal til for at jeg kan komme meg videre. Men akkurat nå sliter jeg med tanken på å stå opp klokken 5 hver dag, slik jeg gjør, og jobbe for å skaffe Venstre flere velgere.

Les også:

Det lyktes NTB lørdag ikke å komme i kontakt med Olaf Thommessen.

Les også

Thommessen med harde utfall mot Sponheim

- Mot dumhet kjemper selv gudene forgjeves. Når man står overfor en person som Lars, med en begrenset evne til å se noe annet enn sine egne interesser, kan man faktisk ikke vinne fram, skriver Olaf Thommessen i sin bok «På innsiden utenfor».