Vil gjenopplive protestpartiet

Hva skal du gjøre om du finner noen gamle spydspisser på eiendommen din? –Få dem vekk litt faderlig fort, svarer Carl I. Hagen.

Les også:

Den tidligere Frp-formannen mener at man absolutt ikke må ta kontakt med Riksantikvaren. For «så kommer de med sine skjeer» og graver på eiendommen i måneder eller år.

– Vi vet at vi hadde noe som het vikingetiden. Må vi vite alle steder de har vært? spør Hagen i sin innledning på Frps landsmøte. Han holder den hele tre ganger tilsammen.

Hovedpoenget for Hagen er å oppmuntre til protest mot ting man misliker i samfunnet.

– Dette vernehysteriet er også noe vi kan engasjere oss i. Opplevelsen til folk er at de er styrt fra Oslo og byråkratene.

Til røttene

Hagen vil søke tilbake til partiets røtter, som Anders Langes parti – «startet av en utskjelt demagog» – for å skape ny giv for fremtiden.

— Vi må bruke kombinasjonen av protest og løsningsforslag, sier han og henviser til to av partiets gamle plakater. Den ene hadde tittelen «Vi er lei av», den andre «Vi vil».

For å få oppmerksomhet i begynnelsen, måtte man ta skikkelig i. –Du skal ikke bare sparke noen på bena, du skal hoppe på dem, sa Hagen, men la til at situasjonen har endret seg. Nå står man i fare for å miste velgere på den måten. Men han ønsker seg fortsatt litt enklere språkbruk og litt klarere standpunkter.

Vil gjenskape protest

Og så vil han ha mer aktivisme:

– Protestene og raseriet som tenner folk flest, må gjenoppfinnes og gjenskapes, sier han. –Hvorfor har ikke vi tatt initiativ til fakkeltog og underskriftslister?

Frp, sier Hagen, «må utarbeide protestlister over hvilke ordninger, systemer, lover og forskrifter partiet er imot».

Selv presenterer han sine egne lister, som omfatter eiendomsskatt, bilavgifter, alkoholavgifter, bompenger, kriminalpolitikk, tog som ikke kommer, «veinett på linje med Albania», helsekøer, «elendige skoler», ingen valgfrihet, handlingsregelen og «klimahysteriet».

«Klimahysteri»

– Rent personlig, sier Hagen, vil jeg hevde den påstand at CO{-2} ikke har noe med klima å gjøre i det hele tatt. Her er jeg ekstrem. Men jeg aksepterer at det her er ulike oppfatninger.

Under et museumsbesøk nylig fikk Hagen høre at vannstanden i Norge hadde vært mye høyere for et par millioner år siden. Det tar han til inntekt for sitt syn.

– Jeg vet ikke hvor mange biler som kjørte rundt i Norge og slapp ut CO2 for et par millioner år siden, bemerker han syrlig.

Engasjementet vekkes også av andre saker. Hagen «blir forbanna» når hører at det skal ta et par år å få utført en operasjon som en privat klinikk kunne tatt seg av i løpet av noen uker.

Og hvis bønder ikke får lov å selge gårdsbygninger «for en redelig pris», så er det jo grunn til opprør, mener Hagen. Han skjønner heller ikke hvorfor hytteeiere trenger offentlig godkjennelse for å utvide brygger, dersom alle naboene aksepterer det. Og han beklager seg over at enkelte ikke får lov å bygge garasje på egen tomt.

God samvittighet

Slike saker kan brukes til å vekke befolkningen, mener han. –Men da må dere ha god samvittighet for at dere har vært med på å si ja i kommunestyret.

Denne høsten, understreker han, er «siste sjanse for å legge grunnlaget for valgkampen neste år».

Han hevder: – Frp må bygge opp igjen et grasrotopprør og en folkebevegelse. Det er Frp mot røkla. Og vi må bruke de saker som tenner folk flest. Vi kan gjenskape den opprinnelige «Vi er lei av»-plakaten.